Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying, iar în această ediție ne-am îndreptat atenția către concursul național „Vocea ta e soluția”, în cadrul căruia și elevi de la patru școli din județul nostru vor realiza videoclipuri pentru a descuraja violența și traficul de substanțe interzise.
Inițiată de Poliția Română și Ministerul Educației, campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” a început încă din septembrie, pentru a-i face pe părinți, profesori și elevi mai conștienți că pasivitatea în fața agresiunilor și infracțiunilor înseamnă încurajarea acestui fenomen. Campania promovează numărul unic 119 pentru semnalarea oricărui caz sau suspiciune de abuz asupra copilului.
În Argeș, pe lângă activitățile preventive desfășurate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară la clase, în cadrul campaniei a fost elaborat un clip video care rulează în unități comerciale din Pitești și au fost distribuite afișe.
Dar și elevii sunt implicați în această campanie, chiar într-un mod creativ și competitiv. Școlile, inclusiv cele din Argeș, au avut posibilitatea să se înscrie, până pe 15 noiembrie, la Concursul național de creaţie virtuală „Vocea ta e soluția!”, care se derulează tot în cadrul campaniei, până în ianuarie 2025. Din județ s-au înscris Școlile Gimnaziale „Basarab I” și „Ferdinand I” din Curtea de Argeș și Școlile Gimnaziale Stănești și „Naum Râmniceanu” din comuna Corbi.
Concursul se adresează elevilor din clasele VI – VII, respectiv elevilor din clasele IX – XI și presupune o singură probă: realizarea unui videoclip scurt (în engleză: short/reel) de către elevi grupați în echipe mixte de câte trei sau șase, sub îndrumarea profesorului coordonator.
Cei din ciclul gimnazial au ca temă „Prevenirea și combaterea violenței școlare”, iar elevii de liceu – „Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”. Mesajele transmise trebuie să-i încurajeze pe elevi să ia atitudine împotriva violenței școlare, traficului și consumului de substanțe interzise.
Se vor organiza trei etape de jurizare: Faza locală (16-20.12.2024) – la nivelul fiecărei unități de învățământ; Faza județeană (13-15.01.2025) – la nivelul Biroului pentru siguranța școlară și Faza națională (20-23.01.2025) – la nivelul Direcției Siguranța Școlară.
Din comisiile de jurizare vor face parte reprezentanți din cadrul structurilor de siguranță școlară și din cadrul structurilor de poliție partenere, reprezentanți din cadrul Ministerului Educației, reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Antidrog, dar și din cadrul Corpului Național al Polițiștilor și al asociațiilor/fundațiilor partenere. La etapa națională a concursului se acordă câte un premiu pentru primele trei locuri, iar premiile vor fi asigurate de către Corpul Național al Polițiștilor și asociațiile partenere.
0 Comentarii