În vremuri când primele pagini au titluri cu Covid, viața curge și pe alte căi și pe alte ritmuri. Și fiindcă nu o dată v-am prezentat oameni pentru care ia de Muscel a creat un scop în viață, recenta aniversare a zilei acestei componente renumite a portului popular românesc a mai scos la iveală o poveste.
În Muscel, centrul remarcării Zilei Universale a Iei a fost comuna Dâmbovicioara, ca de obicei, grație implicării Centrului de Informare Turistică din localitate. Dar au mai fost locuri în țară în care cămașa înflorată, cu deosebire cea din Muscel, a fost în centrul atenției. La Palatul Culturii din Ploiești a fost deschisă expoziția ”Hyperborean Folklore” a artistului Iraida Florea. Originară din Câmpina, activând o perioadă în domeniul modei, Iraida Florea a inițiat în 2016 un proiect de fotografie și modă după ce a cumpărat o ie dintr-o consignație de pe Lipscani.
”A fost prima ie autentică pe care mi-am achiziționat-o. Am ales-o pe aceasta din toată consignația pentru că m-a chemat… Este o ie de Muscel și bănuiesc că are o vârstă de aproximativ 80 de ani. Este cusută cu ac persan pe pânză de casă, dar foarte mult reconstituită din cauza deteriorării, lucru care mă face să cred că e mult mai veche”, spune Iraida.
De la acea ie a apărut proiectul ”Hyperborean Folklore”, cu modă și fotografie. În timp a apărut o colecție de cămăși populare înflorate. A adunat multe piese îndeosebi din Muscel – și Iraida se consideră într-un fel musceleancă, practic realizând o trecere peste munți din Muscel în Prahova – dar și din Oltenia și Banat, cu precizarea că primele sunt cele mai bogate simbolistic. Între timp a apărut și un album cu cămășile vechi, dar și cu cele transformate, restilizate de artista care derulează proiectul împreună cu Ana Druga, o prietenă plecată și ea mult timp pe cărările mondiale ale modei.
Cătălion Ioan Butoiu
0 Comentarii