Web Analytics

O filmare postată pe Facebook, proba-cheie în dosarul contra romilor de la Bascov

de | 5.10.2017 10:34 | Dezvăluiri

11 01Săptămâna trecută, pe 26 septembrie, centrul comunei Bascov a fost blocat după ce zeci de romi din două clanuri s-au luat la bătaie cu bâte, topoare şi cuţite. Atmosfera s-a încins şi mai tare după apariţia mai multor echipaje de mascaţi. Zeci de persoane au fost duse la audieri după gravul incident, iar cinci dintre acestea au fost duse ulterior în arest preventiv pentru 30 de zile. Vă prezentăm în continuare detalii noi legat de această bătaie ce a făcut înconjurul țării.

Proba-cheie în dosarul deschis după bătaia de la Bascov a fost o filmare postată pe Facebook de către un martor, filmare ce durează peste 6 minute și în care se vede cât se poate de clar bătaia între cele două clanuri de romi. Grație acestei filmări, polițiștii i-au identificat punctual și nominal pe toți participanții la conflict și au descoperit că mulți dintre aceștia erau recidiviști. De altfel, toți cei cinci romi reținuți pentru 30 de zile sunt recidiviști și au mai făcut închisoare. Unul dintre ei era sub control judiciar, iar ceilalți patru mai avuseseră dosare pentru furturi, loviri și distrugeri.

Liderii romilor, băgați în ședință la Poliția Pitești

Luni, 2 octombrie, ca urmare a incidentelor de la Bascov, liderii romilor din comună, dar și din județ, au fost băgați în ședință la Poliția Pitești. Iar la respectiva ședință li s-a atras atenția că sunt monitorizați. Și tot la acea ședință, liderii clanului de romi din Schiau s-au arătat nemulțumiți că sunt mai mulți arestați – patru – din clanul lor față de doar unul din clanul romilor de la Pitești.
Tot ca urmare a bătăliei de la Bascov, s-au mărit efectivele de polițiști în zonă. De altfel, în centrul comunei patrulează constant forțe de ordine, inclusiv polițiști în civil. Poliția Argeș i-a solicitat primarului de la Bascov suplimentarea camerelor de supraveghere în zonă. Centrul Bascovului a fost declarat zonă specială de protecție.

Taxele de protecție, unul dintre motivele bătăliei

Surse judiciare ne-au declarat că unul dintre motivele bătăliei de la Bascov este legat și de teritoriile pe care le controlau cele două clanuri, inclusiv taxele de protecție cerute în acest sens. Conform surselor noastre, unii dintre romi aveau informații că membri ai clanului rival făcuseră bani grei în țări din Europa de Vest și la revenirea în țară și în comună le-au cerut o parte din bani, sub pretextul că i-au ajutat în trecut.

Zeci de topoare și cuțite găsite la percheziții

11 03Miercuri, 27 septembrie, la nici 24 de ore după bătaie, au fost făcute mai multe percheziții la locuințele persoanelor implicate în conflict. Iar cu acest prilej au fost descoperite zeci de arme albe, în special topoare și cuțite. În total, au fost făcute nu mai puțin de 70 de audieri.

Copiii unora dintre romii implicați în bătaie, nășiți de polițiști

Mai multe surse ne-au declarat sub protecția anonimatului că unii dintre copiii romilor implicați în bătaia de la Bascov au fost nășiți – culmea! – chiar de câțiva polițiști argeșeni.
În ultimii ani, furturile și problemele în centrul comunei Bascov s-au înmulțit, iar „cireașa de pe tort” a fost chiar bătaia de săptămâna trecută de la Bascov. Un eveniment deosebit de grav ce este o rezultantă a faptului că neregulile în zonă au fost tolerate prea mult timp.

În loc să monitorizeze clanurile de romi, Poliţia Bascov a amendat bătrână ce reclama abuzurile lui Stelică Crăciun

11 CheoneaDacă Poliția Bascov a fost – până la momentul bătăii de săptămâna trecută – prea tolerantă cu clanurile de romi, nu la fel de blândă a fost – așa cum Jurnalul de Argeș relata recent – cu o bătrânică ce reclama abuzurile omului de afaceri Stelian Crăciun, ce îi ocupă ilegal un teren de mai mulți ani.
Gheorghița Cheonea a făcut plângere la Poliția Argeș împotriva lui Stelian Crăciun și a părinților săi pentru că aceștia i-au ocupat abuziv terenul. Plângerea a fost repartizată la Poliția Bascov, de care ține comuna Mărăcineni. Ultimul răspuns pe care Poliția Bascov i l-a trimis datează tocmai din 19 iulie 2016, iar în acel răspuns i se comunica faptul că plângerea a fost anexată la un dosar penal din 2015. Plângerea a rămas și acum nesoluționată.
Tot în 2016, Gheorghița Cheonea s-a trezit într-o zi că familia Crăciun îi cosea iarba din terenul de 900 mp ce încă nu i-a fost ocupat. A sunat la 112. La un moment dat, Stelian Crăciun i-a spus: „Ai câștigat la Tribunal, dar nu ai câștigat și războiul”. Tot doamna Cheonea mai spune: „Stelian Crăciun m-a făcut curvă și mi-a amenințat băiatul, iar tatăl său și-a dat pantalonii jos… Vă dați seama cum sună să auzi la bătrânețe asemenea vorbe”.
Culmea e că tot doamna Cheonea a fost amendată de Poliția Bascov cu 200 lei pentru că l-ar fi înjurat pe Crăciun. În schimb, polițiștii nu i-au făcut nimic lui Stelian Crăciun.

Potrivit unui denunţ la DNA, Marius Aioanei, şeful Poliţiei Bascov, a locuit în apartamentul lui Stelian Crăciun

11 Marius AioaneiLegat de faptul că cei de la Poliția Bascov nu s-au atins deloc de Stelian Crăciun, o explicație poate fi legată și de faptul că, potrivit unui denunț la DNA făcut de Viorel Bolovan, șeful Poliției Bascov – Marius Aioanei (foto), este unul dintre ofițerii din IPJ Argeș aflați în intimitatea controversatului om de afaceri din Mărăcineni. Iar Poliția Bascov are în jurisdicție – ați ghicit, nu? – și zona Mărăcineni.  
Denunțător al Cartelului de la Mărăcineni, Viorel Bolovan, acesta a declarat, pentru „Jurnal de Argeș”  că  Stelian Crăciun știa de perchezițiile care urmau să îi fie făcute acasă, chiar de la surse bine poziționate din Poliție. În denunțul său, Bolovan l-a nominalizat pe Marius Aioanei, șeful poliției la Bascov, drept unul dintre polițiștii de casă ai lui Crăciun. Un alt polițist cu care se întâlnea Crăciun este ofițerul de poliție Iancu Costinel, care lucrează acum la SOS (pe căști, la înregistrări) în cadrul IPJ Argeș. Cei doi polițiști, pe când erau colegi la Investigarea Fraudelor, au lucrat și în dosarul Amfora al lui George Hoțu, un alt intim al lui Crăciun și membru al Cartelului de la Mărăcineni. Întâmplător sau nu, de bine ce au lucrat în acel dosar, cei doi polițiști, Aioanei și Iancu, patronul de la Amfora a luat achitare în primă instanță.

11 facsimil”Cu sprijinul domnului comisar Claudiu Scarlatache şi al ofiţerilor Iancu Costinel şi Aioanei Marius, numitul Crăciun a fabricat dosare penale unor oameni de afaceri şi politicieni din zonă. Astfel s-au făcut dosare penale pentru: Şerban Niculae, fostul primar de la Mărăcineni, Gheorghiţă Vişan, Costică Zaharia, Stănică Olteanu, Ion Eftimuţ şi familia Brânză din Domneşti. (…) Crăciun Stelian, cu ajutorul meu şi al altor muncitori pe care îi voi indentifica, a amenjat o casă şi mai multe farmacii la Domneşti, Mărăcineni şi Suseni. Aceste imobile aparţin ofiţerului de poliţie Iancu Costinel care îl ajuta pe Crăciun cu fabricarea de dosare penale şi care îl sprijinea în toate demersurile sale. Farmacia se numeşte ISIS Farm”, se arată, negru pe alb, în denunţul făcut de Nicolae Bolovan la DNA. Mai mult, acesta le-a spus anchetatorilor despre apartamentul din Găvana aparținând lui Stelian Crăciun, situat vizavi de piață, în care au locuit, pe rând, cei doi polițiști amintiți. „Primul a stat Iancu Costinel. Apoi și-a construit o casă, am impresia că ajutat tot de Stelian Crăciun, și s-a mutat. Țin minte că a fost o discuție că polițistul a lăsat o datorie mare la întreținere dar nu știu dacă până la urmă a plătit-o el sau tot Crăciun. Apoi s-a mutat Aioanei, când acesta era încă la IPJ. Am ajutat chiar eu la cărarea lucrurilor pentru că apartamentul era la etajul patru. Nu mai știu dacă mai stă acolo dar i-am însoțit pe procurori la bloc și le-am arătat apartamentul, după ce am făcut denunțul”, ne-a mai spus Bolovan.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii