Web Analytics

O expoziţie inedită la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş. Manuscrisul – de la medieval la contemporan

de | 30.01.2020 13:07 | Cultură

Dedicată Zilei Internaţionale a Scrisului de Mână (23 ianuarie), expoziţia realizată de Gabriela Tomescu, din cadrul Secţiei Colecţii Speciale a Bibliotecii, este o idee inedită de a pune în evidenţă evoluţia în timp a manuscrisului (act sau document scris de mână), până în epoca modernă. Denumită sugestiv „Manuscrisul – de la medieval la contemporan. O călătorie în timp de la hrisovul domnesc şi actele de cancelarie domnească până la cărţile-manuscris din zilele noastre“, expoziţia este un bun prilej de a pune în lumină câteva dintre cele mai vechi şi mai valoroase manuscrise.

Prezent în expoziţia noastră sub forma unor planşe detaliate (extrase din volumul „Codex Aureus“, apărut în 1972, la Editura Meridiane, Bucureşti, autor Dan Simonescu), unul dintre cele mai vechi şi mai valoroase manuscrise din lume, „Codex Aureus“ este expus la Muzeul Naţional de Istorie – Secţia Batthyáneum din Alba-Iulia. Realizat din porunca împăratului franc Carol cel Mare (724-814), „Codex Aureus“ este scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, textul manuscrisului fiind un fragment dintr-un „Tetraevenghel“, ce cuprinde numai primele două evenghelii – a lui Matei şi a lui Marcu. Cealaltă parte a manuscrisului, cu evangheliile lui Luca şi Ioan, se găseşte la Biblioteca Apostolică Vaticană din Roma.
De asemenea, în expoziţie sunt prezentate şi câteva planşe ce ilustrează hrisoave şi acte de cancelarie domnească, între care se remarcă hrisovul emis de Constantin Brâncoveanu Voievod la 10 iulie 1707, dar şi actul emis de Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, la 20 iulie 1715. Redactate în limba slavonă, cu litere şi ornamente din aur, acestea reprezintă „adevărate obiecte de artă miniată“, aşa după cum afirmă istoricul Traian-Ionescu Nişcov în cartea „Acte de cancelarie domnească“, apărută la Editura Meridiane, Bucureşti, în 1974.

Un volum de 11 kg apărut la Paris include impresiile lui Brătianu și Nicolae Iorga despre Primul Război Mondial

Un volum ce impresionează atât prin mărimea (42 cm/32 cm), cât şi prin greutatea lui, cântărind aproape 11 kg, este „Mémorial des Alliés“. Realizat în facsimil la Paris, în anul 1929, în urma încheierii Primului Război Mondial, volumul cuprinde gândurile şi impresiile conducătorilor sau demnitarilor din cele 25 de state participante la această conflagraţie mondială. România este prezentă în acest volum prin gândurile şi impresiile, scrise de mână, în limba franceză, de Regele Ferdinand Întregitorul, de prim-ministrul de atunci – Ion I.C. Brătianu, de generalul Alexandru Averescu, de Nicolae Iorga, de I.Gh. Duca, de Nicolae Titulescu şi de Mitropolitul României, Miron Cristea.
T.G.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii