La sfârșitul lunii ianuarie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a găzduit lansarea unei cărți altfel pentru publicul piteștean. Gheorghe Şovar, consilier superior la Arhivele Naţionale Argeş, după mai bine de 10 ani de muncă asiduă, a reușit să aducă la „lumina zilei” o carte document – „Filantropi argeșeni și musceleni”.
Este o carte poate unică în România, dedicată tuturor celor care au făcut, de-a lungul anilor, acte de binefacere și, în același timp, poate fi o bună sursă de documentare pentru diverse cercetări istorice sau sociologice, pentru că aici găsim 600 de personalităţi care, în timp, au făcut acte de caritate sau de buni creștini, lăsând moştenire comunităţii proprietăți şi terenuri.
Pe lângă noblețea în sine a gesturilor filantropice, cititorii acestei cărți se vor putea bucura de frumusețea limbii române, de modul în care au fost redactate actele de donație și testamentele. Lucrarea are la bază documente din perioadă antebelică și interbelică, până în primii ani postbelici, aflate la Arhivele Naționale din Pitești, și este concepută, așa cum apreciază și autorul în cuvântul-înainte al cărții, ca un „pios omagiu adus tuturor filantropilor”.
„Este o carte-document, o carte captivantă, este istorie în sensul palpabil al cuvântului, autorul reușind să-i dea dimensiunea aceea de mit care-i lipsește istoriei, așa cum este ea scrisă în zilele noastre. Gheorghe Șovar este un pasionat, o conștiință națională care știe să-și trăiască foarte frumos existența și a cărei existență este subsumată ideii de profesie, de datorie, de misiune împlinită, dusă până la capăt”, a afirmat moderatoarea acestui evenimentul editorial, poeta Denisa Popescu.
„Filantropi argeșeni și musceleni” este un volum accesibil oricărui tip de cititori și a fost scrisă, așa cum a precizat autorul ei, Gheorghe Șovar, „din nevoia de a scrie despre bine și despre frumos, din nevoia de a scrie despre oameni și despre noblețea în sine a gesturilor filantropice, despre atitudinea față de nevoile societății, atitudine venind nu numai din partea unor oameni înstăriți, cât și din partea unora mai simpli, lucruri și fapte de natură să arunce o lumină favorabilă și corectă asupra unui popor prea adesea denigrat, pe motivul unei pretinse lipse de civilizație. Tuturor acestor oameni le datorăm mai mult decât un pios omagiu”.
„O carte științifică valoroasă, singulară în literatura de specialitate”
„O carte științifică valoroasă, singulară în literatura de specialitate și, de la un asemenea material, pot porni foarte multe analize sociologice. Bogăția de informații existentă aici, modul de a privi dezvoltarea umană redau apetența pentru ceilalți, patriotismul. Citind această carte, o să vedeți că au fost foarte mulți filantropi care și-au privit comunitatea așa cum trebuie să și-o privească, care au contribuit la dezvoltarea ei prin propriile forțe, fără să ceară mai nimic. Cartea este o oglindă socială și economică a acelor timpuri apuse, care au însemnat o anumită efervescență socială și culturală… Volumul abordează o linie de cercetare istorică care va stârni discuții”, a declarat gazda acestui eveniment editorial, Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Celelalte alocuțiuni au aparținut directoarei Complexului Muzeal Golești, Filofteia Pally, Inspectorului General Școlar, Florin Gardin, istoricului Teodor Mavrodin, fostul director al Arhivelor Naționale Argeș, precum și foștilor colegi și prieteni.
Miruna Matei