Numele ministrului Daniel Constantin, în stenogramele DNA din dosarul APIA

de | 29.08.2013 13:11 | Dezvăluiri

# Mugurel George Voinea i-a spus denunțătorului că mega-șpaga nu era doar pentru el,  ci „este o chestiune de minister”. Noi detalii ies la iveală în stenogramele prezentate săptămâna trecută de procurorii DNA în instanță, atunci când au cerut menținerea măsurii de arest preventiv pentru directorul general adjunct de la APIA, Aurel Pană și pentru omul de afaceri argeșean, Mugurel George Voinea, ambii acuzați că au cerut o șpagă de 1,2 milioane euro directorului Ioan Păuna de la Argus Constanța, denunțător în dosar.  Din stenograme reiese că Voinea a folosit inclusiv numele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Astfel, pe 5 august 2013, Aurel Pană și Mugur George Voinea i-au solicitat denunțătorului  o întrevedere în scopul de a exercita presiuni asupra acestuia pentru primirea banilor. Întrevederea a avut loc în mașina lui Voinea care pe timpul discuţiilor „s-a deplasat cu autoturismul în jurul Ministerului Agriculturii pe un itinerar stabilit dinainte de Aurel Pană. În mașină, discuţiile s-au purtat pe fond muzical pentru a nu fi interceptaţi, iar tonul şi limbajul utilizat sunt de ameninţare.

Voinea George Mugur: Itinerariul cel pe care l-am stabilit, nu? Colţea şi retur, nu?
Pană Aurel: Da, eu aşa zic. Domnu’ director!… Avem o înţelegere cu domnu’ Voinea.
Păuna Ioan: Da.
Pană Aurel: E destul de clară. Eu cred că am făcut ce trebuia să fac…
Păuna Ioan: Nu, da’ eu, eu, sincer să fiu n-am înţeles, eu am zis că domnu’ Voinea…
Pană Aurel: Nu ştiu, dânsul are o discuţie cu dumneavoastră şi dacă vrea să… vă ţineţi de cuvânt, e OK
Pană Aurel: Cum consideraţi! E păcat!
Voinea George Mugur: Vă las aici?
Pană Aurel: E păcat de Dumnezeu, că lucrurile se complică. Vă mai aştept o săptămână!
Păuna Ioan: Nu, da’ e, eu, să ştiţi că mi-am respectat toate ăstea şi am transmis mesajele care trebuiau, da’ mă rog, o să vedeţi că se… Mă voi ţine de cuvânt de toate
Pană Aurel: Eu zic că v-am salvat de la faliment, da!
Păuna Ioan:  Problemele.
Pană Aurel: Nu mă aşteptam! 
Păuna Ioan: Deci domnu’
Pană Aurel: Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!

Pentru a crea o presiune şi mai mare asupra denunțătorului, în timpul discuţiilor din data de 05.08.2013, cei doi membri ai Partidului Conservator susţin din nou că foloasele pretinse de ei sunt şi pentru alte persoane cu funcţii importante. Astfel, Aurel Pană vorbeşte despre „o scară mare” („…Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!”) şi despre alte persoane cu funcţii mai mari – „…credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…”.
La rândul său, Voinea afirmă că personal a participat la discuţiile de la minister cu Aurel Pană şi cunoaşte presiunile care s-au exercitat asupra acestuia pentru încasarea foloaselor pretinse, afirmând:
Voinea George Mugur: …Eu am participat la discuţia aia. D-aia v-am şi întrebat, vreţi să mergem la minister, să vorbiţi cu vreunul, să vedeţi că nu e treaba mea personală? A mea sau a dumnealui? Şi aicea este o chestiune de minister.
Şi ştiţi de la ce-a pornit discuţia asta? Că ministrul a plecat în concediu. Înţelegeţi? Şi se aştepta să plece şi el cu… (neinteligibil)
Păuna Ioan: (neinteligibil)
Voinea George Mugur: Nu, a plecat.
Păuna Ioan: A, să te duci să le duci.
Voinea George Mugur: Şi a crezut că până pleacă se-ntâmplă ceva. Acela p-acela, acela pe mine şi eu v-am sunat. Dom’le, nu am fost. Dom’le, nu a sunat. Păi bine mă tată, chiar aşa?…”.

Voinea vrea comisionul la „negru”

Pe 7 iunie 2013, Voinea s-a întâlnit cu denunțătorul la Hotel Intercontinental din București. În cadrul acestei întâlniri Voinea a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de „zece la sută, pe hârtie, albi”. El a solicitat ca banii să fie primiți „după ce este desemnat câștigător, până la semnare” și că „ideal ar fi la negru”. Cu privire la pașii care trebuie făcuți în vederea câștigării licitației, Voinea a spus că trebuie scoase câteva firme din licitație în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înțelegere. În timpul discuțiilor, el a contactat o persoană pentru a verifica dacă „BOSS” este liber.

Cu actele pregătite

Pe 3 iulie 2013, Voinea s-a întâlnit cu denunțătorul la Hotel Intercontinental, fiind condus  la biroul unui avocat din aceeaşi clădire. Aici denunțătorului i-a fost remisă o listă cu maşinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport „fictive” în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse.

Cornel Lazăr, președinte PC Argeș: „Nu e normal să apară asemenea lucruri”

Am luat legătura și cu președintele PC Argeș, Cornel Lazăr, vizavi de acest caz, mai ales că unul dintre cei doi arestați – Mugur George Voinea – era membru al conservatorilor. L-am întrebat de asemenea pe Cornel Lazăr cum comentează faptul că în stenograme Voinea se folosește de numele ministrului Daniel Constantin. „Nu e normal să apară asemenea lucruri. Dacă domnul Voinea se face vinovat de ceva, atunci va trebui să suporte rigorile legii. Nu l-am cunoscut niciodată pe acest domn Voinea, nu este membru PC Argeș. Am discutat și cu colegul meu de la Costești, nici acolo nu apare pe liste. Nu am comentarii vizavi de numele vehiculate în acele stenograme. Lucrurile se vor clarifica în perioada următoare și de abia după aceea voi face comentarii”, ne-a precizat Cornel Lazăr.

Ion Cotescu: „Ginerele meu a intrat ca un peștișor între rechinii din București”

Am stat de vorbă și cu omul de afaceri Ion Cotescu, socrul lui Mugur George Voinea, care ne-a declarat doar atât: „Ginerele meu a intrat ca un peștișor între rechini, iar acei rechini nu sunt din Argeș, ci din București, de la nivele importante, cred că așa e. Nu am alte comentarii de făcut.”
Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii