Web Analytics
scris sâmbătă, 22.06.2024

Numărul bancnotelor false aflate în circulație în România, în creștere

Dacă obișnuiești să plătești cu bani cash, ar trebui să acorzi o atenție mai mare verificării bancnotelor. Numai anul trecut au fost depistate aproape 6.000 de bancnote false.

Numărul bancnotelor false aflate în circulație în România, în creștere

În anul 2023, numărul de bancnote românești false expertizate de Banca Națională a României (BNR) a ajuns la 5.864 de bucăți, marcând o creștere alarmantă cu 31,39% față de anul precedent. Raportul anual al BNR dezvăluie că 800 de falsuri au fost confiscate înainte de a ajunge în circulație, în timp ce 5.064 de bancnote false au fost identificate deja în fluxul monetar, potrivit Economedia.ro.

Citește și: Elena Lasconi anunţă că, dacă va fi aleasă preşedinte al USR, din echipa sa nu vor face parte Cătălin Drulă, Dan Barna şi nici Ionuţ Moşteanu

Bancnota cel mai des falsificată a fost cea de 100 de lei, cu un număr de 5.750 de falsuri raportate, dintre care 793 au fost reținute de poliție în diverse acțiuni specifice. În urma ei, se află bancnota de 50 de lei cu 77 de falsuri și bancnota de 200 de lei cu 32 de falsuri. Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 3,07 bucăți în 2023, față de 2,46 bucăți în 2022.

Cum verifici bancnotele

Verificarea corectă a autenticității bancnotelor este esențială pentru evitarea fraudelor. Metodele recomandate includ compararea cu o bancnotă autentică, observarea calității hârtiei și a reflexiilor la lumină. Banda de securitate trebuie să fie integrată orizontal în hârtie și să fie vizibilă. De asemenea, prezența scrisului în relief reprezintă o altă caracteristică distinctivă pentru a confirma autenticitatea bancnotelor.   În cazul identificării unei bancnote false, este esențial să contactați imediat autoritățile competente pentru a preveni riscurile legale și economice asociate.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită