# Interviu cu Virgil Dumitru, președintele AOA Argeș. De departe, cel mai fierbinte subiect (real) de dezbatere la ora actuală în România este cel al regionalizării și al capitalelor viitoarelor regiunii. După cum se prezintă lucrurile, mai mult ca sigur că Argeșul va face parte dintr-o structură de șapte județe, care se suprapune actualei Regiuni de Dezvoltare Sud Muntenia. Ca de fiecare dată când doi, Piteștiul și Ploieștiul, se ceartă pentru a deveni capitala regiunii, al treilea pare a câștiga și vorbim aici despre Călărași, actualul centru al regiunii de dezvoltare. Această posibilitate a făcut ca lucrurile să înceapă să se agite, iar mediul economic local, prin Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș, intenționează să organizeze în curând și un demers fără precedent, menit să aducă Piteștiului rangul de capitală a viitoarei regiuni. Despre această inițiativă am discutat cu Virgil Dumitru, președintele AOA Argeș.
„Dacia produce 50% din PIB-ul viitoarei Regiuni Sud Muntenia”
# Domnule președinte, în ce constă această inițiativă care vine din partea Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș?
– Am decis să organizăm o întâlnire între reprezentanții mediului de afaceri, ai mediului politic și ai administrației publice locale pentru a depista și decide împreună căile de urmat, astfel încât capitala viitoarei regiuni să fie la Pitești. Această întâlnire va avea loc cel mai târziu pe 28 februarie și, în afară de patronatele din AOA și din Camera de Comerț și Industrie Argeș, ale căror idei converg și în această privință, vor participa parlamentarii de Argeș, președintele Consiliului Județean, primarul Piteștiului și nu numai. Oricum, invitația pentru această întâlnire a fost lansată la balul AOA de la finele lui 2012, în virtutea unei tradiții a reuniunilor AOA cu clasa politică locală și din perspectiva unui nou mandat parlamentar.
# Așadar, tema reuniunii va fi regionalizarea.
– Da, tema principală este regionalizarea, mai exact capitala viitoarei regiuni din care vom face parte, iar noi am depistat argumentele economice, administrative, de infrastructură, geografice și politice care spun că această capitală nu poate fi decât Piteștiul.
# Vă rog să exemplificați aceste argumente.
– În primul rând argumentul economic, care conține un nume: Dacia. Nu poți să jignești Dacia, cel mai mare exportator al României și producătorul a peste 50% din PIB-ul viitoarei regiuni, punând capitala în altă parte decât la Pitești. Argumentul administrativ este acela că la Pitești avem cel mai longeviv primar de capitală de județ din țară, Tudor Pendiuc, singurul primar de acest rang ales fără întrerupere din 1992 și până în prezent. Ca infrastructură, vorbim de faptul că Piteștiul va deveni nod de autostrăzi prin adăugarea la autostrada spre București a celei spre Craiova și a celei spre Sibiu. Geografic, nu poți să stabilești relații cu regiuni din Germania sau Franța, care au capitale la Munchen, Frankfurt, Bordeaux sau Lyon și tu să te duci cu capitala la Călărași. Nu am nimic cu locuitorii din Călărași și nu am nicio intenție de a-i jigni, dar asta e realitatea. În fine, argumentul politic este acela că, din 1990 încoace, Argeșul votează într-o singură direcție și ar trebui să se țină cont de asta. Așadar, orice altă alegere ar fi de neconceput.
# Vorbim, în final, de o decizie politică în care nu știu cât vor conta argumentele economice sau de altă natură. Pe cine vă bazați în demersul dumneavoastră?
– Ne bazăm pe parlamentarii noștri, care sunt oameni inteligenți, mă bazez pe președintele Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, pe primarul Tudor Pendiuc și pe mulți alții. Vreau să vă spun că avem în Argeș oameni politici care se pot bate cu succes pentru acest deziderat.
„Dacă am pierdut capitala la Pitești, am pierdut trenul regionalizării”
# Exceptând argumentele de care am vorbit deja, ce ar fi așa de rău dacă nu vom avea capitala la Pitești?
– Ca să mă exprim plastic, dacă am pierdut capitala am pierdut trenul. Acum se vorbește de o putere formală a regiunilor, dar să fiți sigur că după regionalizare va urma curând o restructurare administrativă în care județele și capitalele lor vor dispărea încet, încet, iar puterea administrativă, financiară, bugetară dacă vreți, va fi a capitalelor regionale. Pierdem un tren care nu știu dacă va mai veni vreodată.
# Ați spus că regionalizarea va fi principala temă, dar nu singura a întâlnirii. Care vor fi celelalte?
– Vom mai vorbi despre Codul Fiscal, infrastructură, măsuri de încurajare a mediului de afaceri, locuri de muncă și multe altele. Să știți că un mediu de afaceri încurajat să producă nu face altceva decât plus valoare, iar plus valoarea se traduce în final prin creșterea consumului și a standardului de viață al cetățeanului. Pentru acest scop final mă lupt eu pentru mediul de afaceri și nu pentru faptul că sunt și eu om de afaceri. Un cetățean cu un standard de viață ridicat vrea să consume, să cumpere, iar ca el să aibă ce cumpăra eu trebuie să produc. Așadar, dacă lui îi merge bine și mie îmi merge bine.
Florin Silvestru