# Bibiana Stanciulov, atac la baionetă împotriva celor care îi contestă produsul.
După ce în aprilie 2011 a obținut certificarea europeană privind Indicația Geografică Protejată, Magiunul de Topoloveni părea a fi devenit nu numai primul produs tradițional românesc care se bucura de această recunoaștere, ci și un brand cu un viitor liniștit și înfloritor. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa iar producătorul Sonimpex Topoloveni, societate condusă de Bibiana Stanciulov, se află de ceva vreme în război deschis cu alți jucători de pe piața românească de profil, mai ales după ce aceștia au început să utilizeze denumiri similare și chiar să conteste drepturile Sonimpex asupra acestui produs și faptul că la Topoloveni se află, de fapt, singurul producător care respectă rețeta tradițională. Referitor la acest război dar și la alte tensiuni apărute în jurul Magiunului de Topoloveni am discutat chiar cu cea căreia i se spune „mama Magiunului de Topoloveni”, Bibiana Stanciulov, directorul general Sonimpex.
Despre magiun și ceilalți producători
# De unde tot acest război și toată contestarea aceasta din partea celorlalți producători din branșă?
– Haideți să lămurim încă o dată un lucru: rețeta aceasta nu e creată de mine și nici procedeul de fabricație, pe care doar noi îl folosim, nu este inventat de mine. Cel care a preluat rețeta de la țăranii din zona Topoloveniului și a creat apoi acele vase care permiteau păstrarea metodei țărănești de producere a magiunului de prune a fost Maximilian Popovici care a realizat toate aceste lucruri în 1914. Pornind de la acestea, în țară au fost mai mulți producători de magiun de prune care respectau tradiția numai că, în fericirea, libertatea și voioșia noastră de după 1989, noi românii am început să tăiem fabricile și să le aruncăm la fier vechi. Așa s-a întâmplat și cu toate celelalte magiunării care foloseau ceea ce crease Maximilian Popovici în urmă cu un secol, au fost distruse. De aceea singurul loc unde se mai poate vorbi acum despre magiunul tradițional de prune este fabrica de la Topoloveni.
# Contestatarii dumneavoastră spun că, în fapt, și ei produc magiun de prune…
– Ei produc pastă de prune despre care numai ei știu din ce e făcută și apoi vor să o vândă cu etichetă de magiun pe ea. Eu, în realitate, cu asta mă lupt, pentru că am realizat o standardizare ce trebuie respectată iar acești băieți care fac acum ham-ham și miau-miau tocmai asta nu vor să facă. Prin această standardizare noi am reușit să impunem numele magiun la nivel internațional, pentru a nu mai fi confundat cu gem, dulceață, marmeladă. Practic, noi am introdus obligația acelor doamne și domni care ne contestă de a produce magiun de prune din… prune. Știu că sună ciudat, dar noi ne-am pierdut un an de zile ca să obținem acest adevăr: magiunul de prune se obține din prune proaspete. Asta nu le convine domnilor și doamnelor care vin cu pastă de prune făcută din te miri ce și au pretenția că e magiun. Și, cea mai mare realizare a noastră, a fost promulgarea în 2014 a legii magiunului, astfel încât doar produsul realizat din prune proaspete, fără adaos de zahăr, să fie considerat magiun. Câți dintre cei de care vorbiți dumneavoastră a mai impus vreo lege pentru protejarea unui produs tradițional românesc? Niciunul.
Despre datorii: „Societatea a avut probleme financiare destul de importante, dar care acum sunt în diminuare vizibilă și consistentă”
# S-a vorbit, se vorbește încă, foarte mult despre problemele financiare destul de serioase în care ar fi îngropată societatea. S-a avansat chiar și o cifră, apropiată de 2,5 milioane euro.
– Da, societatea a avut probleme financiare destul de importante, dar care acum sunt în diminuare vizibilă și consistentă. Cu toate acestea, noi am reușit să accesăm fonduri europene, ceea ce iar a deranjat pe mai toată lumea care ne poartă de grijă. Diferența e că noi nu am folosit aceste fonduri ca să cumpărăm case, mașini, sejururi amantelor, soțiilor sau mai știu eu cui, ci în scopuri serioase legate de activitatea noastră. Mai mult, aceste fonduri nu le administrează Sonimpex, ci un organism de implementare. Banii nu intră în buzunar sau în cont la Stanciulov.
# Aceiași critici vă acuză că vreți să impuneți pe piață prețuri prea mari, necompetitive.
– Să fim bine înțeleși, prețul de la raft nu este prețul meu, nu este prețul pe care îl încasez eu, este prețul final. Nu pot eu să fac politica de prețuri a unui magazin. De aceea am și început să investim într-o rețea proprie de magazine, deja avem trei unități în București, unde cei care vor să cumpere magiun adevărat din prune adevărate să vadă care este prețul nostru și să poată cumpăra la acest preț.
Despre susținerea dată lui Gheorghe Mencinicopschi
# Ați susținut cauza profesorului Mencinicopschi în momentul în care acesta a fost condamnat și încarcerat.
– Înainte de orice alt comentariu pe această temă, pentru mine profesorul Gheorghe Mencinicopschi este un savant, Doctor Honoris Causa, un om de știință de mare calibru. În plus, domnia sa, în calitatea de director al Institutului de Cercetări Alimentare, a fost primul specialist care a făcut toate analizele și studiile științifice legate de magiun pe vremea când eu habar nu aveam ce înseamnă pentru că eu sunt sociolog, nu specialist în industria alimentară.
# De acord, dar unii ar putea interpreta, și chiar s-a insinuat asta, că demersul dumneavoastră ar fi, de fapt, recunoașterea pentru o susținere, hai să-i zicem politică, pe care ați fi avut-o cu ajutorul profesorului Mencinicopschi.
– Domnule, pe vremea când eram studentă am devenit membru PCR pentru că după un an și jumătate de studenție aveam media generală 10. După 1989 nu am mai avut nicio calitate de membru, nici măcar de simpatizant al vreunui partid. Eu am colaborat și l-am susținut pe savantul Mencinicopschi care nici nu știu dacă o fi avut vreodată cu adevărat calitatea de om politic. Să vă spun ceva: primul om politic important care ne-a călcat pragul a fost Mircea Geoană și imediat ne-au poreclit Mageoană. Apoi a venit Elena Udrea și ne-au spus Magiudrea. În fine, recent au venit Victor Ponta și Daniel Constantin, dar cred că nu au găsit o rimă care să-i împace pe amândoi că nu ne-au mai dat nicio poreclă. Asta este relația mea cu politica. Oricum, când îi invit la evenimentele noastre, Ziua Porților Deschise, de exemplu, eu îi invit în calitate de reprezentanți ai statului, nu de membri ai unui partid sau altul.
Despre decizia de a merge în instanță
# Revenind la discuția inițială, practic sunteți în război cu cei din aceeași industrie, cum vedeți finalul acestei situații?
– Să fie clar: mă voi lupta cu toți cei care aruncă în Magiunul de Topoloveni cu noroi și voi duce acest război cu toată puterea mea, inclusiv în justiție. Nu permit ca numele acestui produs, al meu, al colaboratorilor mei și al angajaților de la Topoloveni să fie batjocorit de unii și alții care fac pastă de prune din toate mizeriile și pun eticheta de magiun pe ea. Ori respectă standardele și fac produse tradiționale, ori ne lasă în pace, ori ne războim. Cine știe, poate s-au gândit că am 62 de ani și vor să-mi asigure niște bani pentru bătrânețe din procesele pe care le vor pierde cu mine.
Florin Silvestru