Web Analytics

Nu mai avem voie sa tolerăm corupţia. A început să ucidă.

de | 5.11.2015 17:31 | Opinii

”Trebuie să spunem Stop incompetenței și să nu mai tolerăm corupția până ajunge să ucidă”, a spus președintele Klaus Iohannis după tragedia de la Clubul Colectiv. Și are integral dreptate. Însă rezolvarea nu-i ușoară, dacă nu cumva e imposibilă. Pentru că atât incompetența cât și corupția sunt însușiri ale sistemului actual de administrație publică. Ăsta este adevărul și trebuie repetat până înțelege toată lumea, inclusiv corupții și incompetenții. Incompetența și corupția reprezintă regula, nu excepția. 
În toată România anului 2015, adică și în Argeș, se dau autorizații de construcție, licențe de funcționare și certificate de urbanism cu verificarea dependentă de plic. Autostrăzi, drumuri, poduri, săli de concerte, maternități, au autorizația de construcție perfectă. Apoi, natural, se prăbușesc, crapă, iau foc, omoară.
Aș dori să-l aud pe președintele țării zicând: „Firma care a construit autostrada care se prăbușește să fie dată afară din țară, iar administratorii declarați persona non grata. Nici ca turiști să nu mai calce pe pământ românesc”. Mi-aș dori ca Iohannis să fie un demiurg și să poată eradica toată corupția asta uriașă dintr-o lovitură.
Dar nu cred că poate. O speranță ar fi la cei care au acum sub 30 de ani. I-am văzut la mitingul tăcerii de duminică, din Capitală, le-am văzut ura tăcută împotriva sistemului ăsta putred până în temelii. Poate că de la ei va începe o nouă Revoluție. Revoluția transformării statului român într-un stat puternic și serios. Mi-aș dori să văd reacții drastice după drama uriașă de la Colectiv. Mi-aș dori să văd demisii și demiteri, condamnări la ani grei de închisoare. Mi-aș fi dorit să văd preoți în linia întâi, donând sânge, făcând colecte pentru familiile victimelor. Catedrala Mântuirii Neamului asta înseamnă, nu doar înmormântări, nunți și botezuri, bani și iar bani.
Repet, problema e de sistem. Atâta timp cât funcțiile importante, indiferent dacă vorbim de poliție, sănătate, învățământ, se vor ocupa doar de cei care vor plăti prețul corect, fără nici o legătură cu priceperea, vom fi țara lucrului prost făcut. Atâta timp cât vor exista parlamentari trecuți aiurea în poziții eligibile, alde Agamiță Dandanache, va fi lucru prost făcut.
Exemple vii, Ionuț Zisu și Bogdan Niculescu-Duvăz. Pe al doilea l-am văzut „în direct” vinerea trecută, la conferința de presă a PSD Argeș. A vorbit de realizările PSD din anii 2000, a lăudat FMI-ul, iar ziariștii căscau, lămuriți de ce poate marele om politic, parlamentar din ‚90. Tupeu dat de aroganță. Sau invers. S-a enervat când ziariștii l-au întrebat ce a făcut pentru Argeș. S-a enervat când a fost întrebat dacă are de gând să își încaseze pensia specială. L-a făcut mare pe Radu Vasilică, acesta vorbind după el clar și la obiect. Dl. Duvăz face parte dintr-o clasă politică făcută pe relații, nu pe pricepere. O clasă politică corigentă în relația cu românii.
Ei bine, are vreo legătură politica cu incendiul de la Colectiv? Are! Politicul e în toate. Parlamentarii fac ce vor ei, iar în instituțiile statului sunt impuși în mai toate cazurile membri de partid care nu au nicio treabă cu domeniul. Viitori subiecți pentru DNA.
Are dreptate președintele Iohannis. E ceasul al doisprezecelea. Acum corupția ucide și arde. Iar asta doare teribil. Și la propriu și la figurat.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii