Web Analytics
scris joi, 25.08.2016

Noutăţi din Dosarul Cheresteaua 2. Greenpeace a luat la ţintă defrişările samsarului Ghilencea

# Ion Ghilencea, fost viceprimar la Pietroșani, a tăiat un ha de pădure la ras în Mușătești afectând inclusiv o albie de râu # Infracțiunea sesizată de Greenpeace România se regăsește în dosarul mai amplu de evaziune fiscală, Cheresteaua 2, care se află în lucru încă din 2013 la IPJ Argeș
Recent, pe site-ul salvezpadurea.ro al organizației Greenpeace România a fost postată o sesizare privind o gravă problemă legată de defrișări în comuna Mușătești. Concret, autorul sesizării reclama că a fost tăiat la ras mai bine de un hectar de pădure și că cioturile rămase erau nemarcate. Tot în sesizare se preciza că o albie de râu a fost folosită ca traseu de colectare, că în zonă este lemn abandonat și că drumul de exploatare a rămas neacoperit după terminarea lucrărilor. Am mers pe fir și așa am aflat că  tăierea la ras a respectivei păduri e parte integrantă a investigațiilor din Dosarul Cheresteaua 2.

Noutăţi din Dosarul Cheresteaua 2. Greenpeace a luat la ţintă defrişările samsarului Ghilencea

Firma fostului viceprimar Ghilencea, cifră de afaceri de 44 miliarde şi zero angajaţi

Principalul vizat este Ion Ghilencea, unul dintre oamenii de afaceri vizați  de   anchetatori în Dosarul Cheresteaua pentru defrișarea barbară a pădurilor de pe Valea Doamnei. Vă reamintim că în acest dosar, în Cheresteaua 1, Ion Andrei (patronul firmei Andris), zis Brânză, a fost deja trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș pentru evaziune fiscală. Cum spuneam, în defrișarea de la Mușătești e implicat un alt samsar de păduri, Ion Ghilencea, administratorul firmei Doi Brazi. După cum ne-a precizat inspectorul șef Viorel Mihălcioiu de la Garda Forestieră Ploiești, pe terenul respectiv „tăierile ilegale de arbori au avut loc în perioada anterioară anului 2013 și constituie obiect al unui dosar de cercetare penală”. După cum am aflat, dosarul Chresteaua 2, căci la el face referire inspectorul șef de la Garda Forestieră, este și acum în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul IPJ Argeș, unde se așteaptă mai multe expertize înainte de a fi trimis către Parchet.
La momentul tăierilor ilegale, proprietatea din Mușătești a lui Ghilencea se afla sub contract prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Valea Oltului din Vâlcea. Este vorba de același ocol implicat în dosarul în care „Brânză” și alte 13 persoane, inclusiv angajați ai O.S. Valea Oltului, au fost trimise în judecată pentru că au tăiat ilegal peste 23.000 de copaci și au prejudiciat statul cu câteva milioane de euro. Trebuie precizat că acum trei ani, și ca urmare a declanșării dosarului Cheresteaua, Ocolului Silvic Valea Oltului i-a fost retrasă autorizația de funcționare.  Ca să vă faceți o idee despre cum adie evaziunea fiscală în jurul firmei lui Ion Ghilencea, vă dăm doar un singur exemplu. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, SC Doi Brazi SRL apare, conform datelor din bilanțul depus la Finanțe pe 2015, cu o cifră de afaceri de 4.480.734 lei (peste 44 miliarde lei vechi) și zero angajați.

Despăduririle ilegale, probate prin imagini din satelit

La vremea perchezițiilor din 2013, la samsarii de pe Valea Doamnei, investigatorii au folosit metode cu adevărat revoluționare. Întrucât suprafața despădurită era foarte mare, pagubele s-au determinat cu ajutorul imaginilor satelitare. „Singura soluție practică a constituit-o determinarea suprafețelor afectate prin utilizarea imaginilor satelitare și ortofotoplanurilor satelitare create pe baza acestora, suprapuse pe planurile silvice executate în sistem de proiecție Stereografic 1970, pe care să se facă identificarea suprafețelor de pe care vegetația forestieră a fost tăiată și din care să reiasă cu certitudine legalitatea sau ilegalitatea exploatărilor. Sistemul de raportare SUMAL (n.r. un sistem electronic de monitorizare a lemnului) a scos în evidență prin comparare volume de materiale lemnoase ce au fost introduse în circuitul economic fără acoperire legală, ceea ce dovedește utilitatea acestui sistem”, explică reprezentanții ministerului. D.G.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită