Web Analytics

Noi cazuri de pestă porcină la o fermă din nordul judeţului şi la o gospodărie din Buzoeşti

de | 14.08.2020 10:29 | Dezvăluiri

Luni, 10 august, existau noi suspiciuni de pestă porcină africană în Argeș, la o exploatație comercială din Domnești și la o gospodărie din Buzoești. Joi, 13 august, cele două focare au fost declarate, oficial, active. „Este o probă de la Buzoești, de la un crescător de animale. Acolo a fost suspiciune, semne clinice, s-au recoltat probe de sânge și s-au trimis spre analiză. Și a doua suspiciune, la acest moment, dar va fi cu certitudine confirmare, că niciodată n-a ieșit altfel, este vorba de o fermă din nordul județului”, declara, luni, directorul DSVSA Argeș- Sorin Sorescu, pentru Jurnalul de Argeș. Ferma la care se face referire este singura fermă din nordul județului, Golsuin din localitatea Domnești, unde sunt aproximativ 900 de porci.

Testele pentru depistarea virusului PPA se fac la Dâmbovița, pentru că, deocamdată, la DSVSA Argeș nu s-a finalizat procedura de achiziție a aparatului Real-Time PCR pentru depistarea pestei porcine africane, dar care poate fi folosit și la testarea COVID-19. „Suntem în faza finală și apoi o să facem și noi testele aici, să nu mai trimitem la București sau la Dâmbovița”, a declarat încrezător Sorin Sorescu (foto).

Una dintre fermele DanBred a fost repopulată

Spre sfârșitul lunii octombrie 2019, la un an de când a izbucnit epidemia de pestă porcină în țară, a fost confirmat virusul la una dintre fermele DanBred din Slobozia, unde erau peste 20.000 de porci. La scurt timp, virusul s-a răspândit și în cea de-a doua fermă, aflată în apropierea celei infectate, unde erau 9.145 de porci. Toate animalele au fost omorâte și îngropate. În cazul celor două ferme din Slobozia, s-a plătit suma de 21.348.092,84 lei despăgubiri pentru porci. La una dintre fermele exploatației DanBred s-a reînceput repopularea încă de luna trecută, urmând ca, în această lună, să continue procesul de repopulare și la cea de-a doua fermă afectată din Slobozia.
În luna februarie a.c., analizele de laborator au confirmat pestă porcină africană și la cea de-a treia fermă a societății DanBred, tot din Slobozia, unde au fost sacrificați peste 40.000 de porci.

Se va face o plată parțială a despăgubirilor și la Macro Suin Costești

La sfârșitul lunii februarie a.c., și ferma Macro Suin din Costești, unde erau 24.000 de porci, a fost lovită de virus. Aceste două ferme nu și-au reluat încă activitatea. „Dumnealor fac și o modernizare în această perioadă. Profitând de faptul că este spațiul liber, dumnealor și-au îmbunătățit sistemul de biosecuritate, au făcut investiții masive în ambele ferme. Cert este că celelalte ferme cu pestă porcină de anul trecut, de la Slobozia, au început repopularea. Prima fermă a început repopularea de luna trecută. De la începutul lunii, a început repopularea și la cea de-a doua fermă. Cele două ferme deja sunt repopulate, dar nu în totalitate”, precizează Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
L-am întrebat pe directorul DSVSA Argeș și dacă a treia fermă a societății DanBred și ferma Macro Suin Costești au primit despăgubirile cerute. „Nu, săptămâna aceasta am primit acordul pentru o plată parțială și înțeleg că la rectificarea bugetului, de săptămâna aceasta, se va face plata integrală. Deci, săptămâna aceasta plătim undeva la 22,8%, respectiv 22,8% din valoarea despăgubirii pentru fiecare dintre cele două ferme. Suntem asigurați de domnul președinte al ANSVSA, care tocmai ne-a vizitat la sfârșitul săptămânii în județ și ne-a confirmat că a făcut toate de demersurile la Ministerul Finanțelor și la rectificare vom primi banii integral pentru plata celor două ferme.”

ANSVSA a acordat 15 milioane euro despăgubiri fermierilor afectaţi de PPA

Anul acesta, ANSVSA a alocat 15 milioane de euro pentru plata despăgubirilor cerute de fermierii argeșeni afectați de pesta porcină africană. „Pentru anul trecut, suma alocată despăgubirilor este mult mai mică, întrucât cele mai multe focare au fost în gospodăriile cetățenilor”, ne-a precizat directorul DSVSA Argeș. În acest an, cele mai multe focare de PPA la porcii domestici „au fost tot în zona de sud a județului Argeș, unde am avut chiar și patru focare, la Teiu, la Rătești, de exemplu”, mai spune Sorin Sorescu.

„Argeşul are prioritate în plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană”

DSVSA Argeș a depus, în aprilie a.c, solicitare pentru plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană. „Am reușit să colectăm bani și din alte județe, unde nu a fost consumată toată suma rezervată pentru despăgubiri și, în felul acesta, în documentul care a venit la noi vineri (7 august) scrie, citez, „Argeșul are prioritate în plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană, având în vedere că a fost primul județ care a înregistrat solicitare și tot Argeșul a depus prima solicitare și către Ministerul Finanțelor pentru plata despăgubirilor, și atunci prioritar este Argeșul și apoi alte județe. Asta înseamnă că se respectă ordinea depunerii cererilor”, a precizat directorul Sorin Sorescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii