Web Analytics
scris luni, 11.11.2024

Noi reguli la executarea amenzilor contravenționale

ÎCCJ a stabilit cine poate recupera sumele, datorate statului, din amenzile contravenționale neplătite. Instanța supremă a clarificat acest subiect la cererea Avocatului Poporului.

Noi reguli la executarea amenzilor contravenționale

Avocatul Poporului a atras atenția asupra subiectului, printr-o sesizare, atătând că instanțele judecătorești nu au punct de vedere unitar. Drept urmare a transmis o sesizare către Înalta Curte, solicitând clarificări.

Citește și Transfăgărășanul se închide de marți, 12 noiembrie

ÎCCJ a venit cu lămuriri

Amenda contravenţională se execută doar prin intermediul executorilor fiscali. ÎCCJ a stabilit că doar aceștia au dreptul să recupereze sumele de plată de la cei sancționați. Înalta Curte a admis o sesizare a Avocatului Poporului, stabilind că executorii judecătorești nu au atribuții în acest sens.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 3 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 18/2012, cu modificările şi completările ulterioare, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravenţională reprezintă o creanţă bugetară care se execută prin intermediul executorilor fiscali, potrivit dispoziţiilor art. 220 şi următoarele din Codul de procedură fiscală. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 noiembrie 2024”, se arată în minuta publicată pe site-ul Instanţei supreme.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită