Web Analytics
scris vineri, 25.10.2024

Noaptea Sfântului Dumitru, considerată granița dintre lumea celor vii și lumea celor morți

Noaptea Sfântului Dumitru este considerată o intersecție fascinantă între sacru și profan, o graniță între lumea celor vii și cea a celor morți. În tradiția populară, acest moment este marcat de credința că, în aceasta noapte, forțele supranaturale devin active, aducând teama de spiritele răuvoitoare. Astfel, strămoșii noștri au dezvoltat o serie de practici și obiceiuri menite să protejeze comunitățile de influențele negative, reafirmând legătura profundă dintre om, credință și universul misterios al spiritelor. 

Noaptea Sfântului Dumitru, considerată granița dintre lumea celor vii și lumea celor morți

Potrivit credințelor populare, noaptea de dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru este una în care strigoii și moroii își fac apariția, iar oamenii trebuie să se protejeze de influențele lor malefice.

Strigoii sunt considerați sufletele celor morți care nu și-au găsit liniștea, fie din cauza unor păcate neispășite, fie pentru că nu au fost îngropați corespunzător. Se crede că aceștia ies din morminte în anumite nopți, cum ar fi cea din ajunul Sfântului Dumitru, pentru a face rău oamenilor sau pentru a lua energia vitală a celor vii.

Citește și: Reconstituiri de lupte de Ziua Armatei

Pentru a te feri de strigoi, în unele regiuni, oamenii obișnuiau să aprindă focuri mari și să așeze cărbuni aprinși în jurul caselor.De asemenea, se spunea că usturoiul era un mijloc de protecție puternic împotriva acestor spirite.

Moroii sunt o altă categorie de entități supranaturale, despre care se spune că sunt fie spirite ale copiilor morți, fie spirite rele care fură laptele vitelor sau energia oamenilor.

Citește și: Scandal monstru la o parohie din Bascov! Cântăreţul l-a împins în altar pe preot şi a sărit să-l bată

În tradițiile românești, noaptea de Sfântul Dumitru este un moment când moroii se pot ridica și pot provoca pagube, în special în gospodării. Unii credeau că aceștia vin pentru a lua laptele vacilor sau pentru a distruge recoltele. Ca și în cazul strigoilor, pentru a se proteja de moroi, oamenii foloseau focul, aprinzând lumânări și torțe, sau așezau obiecte ascuțite lângă uși și ferestre (cuțite, furci de fier) pentru a ține spiritele departe.

Un obicei vechi, aprinderea focurilor de Sâmedru, este legat și de protecția împotriva spiritelor rele, inclusiv strigoi și moroi, scrie eva.ro. Aceste focuri aprinse pe dealuri sau în curți aveau rolul de a purifica locul și de a alunga duhurile necurate.

Oamenii credeau că focul, simbol al luminii și al purificării, era o barieră eficientă împotriva forțelor malefice care devin mai active în timpul nopților de tranziție, cum este cea din ajunul Sfântului Dumitru, când vara cedează locul iernii.

Citește și: Deficit major de medici la ATI şi la Urgenţele Spitalului Judeţean

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...