Web Analytics

Nina Cassian, în istoria literaturii române

de | 28.11.2019 14:05 | Cultură

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat expoziția omagială „Nina Cassian în istoria literaturii române – 95 de ani de la nașterea poetei, eseistei și traducătoarei române (27.11.1924-14.04.2014)”, expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, deschisă publicului în perioada 15-29 noiembrie.
Din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene Argeș sunt expuse lucrări cu autograful poetei: „Spectacol în aer liber. O altă monografie a dragostei”, București, Editura pentru literatură, 1961; „Sufletul nostru”, București, Editura pentru literatură și artă a societății scriitorilor R.P.R., 1949.
De asemenea, Nina Cassian este prezentă în marile enciclopedii și dicționare ale literaturii române: Nicolae Manolescu, „Istoria critică a literaturii române: 5 secole de literatură”, Pitești, Editura Paralela 45, 2008; Aurel Sasu, „Dicționar biografic al literaturii române”, Pitești, Editura Paralela 45, 2006; „Dicționar general al literaturii române”, București, Editura Univers Enciclopedic, 2004; Eugen Lovinescu, „Istoria literaturii române contemporane”, Chișinău, Editura Litere, 1998.
“Nina Cassian este dintre cei aleși să facă legendă. Prin operă și prin viață. Personalitate complexă, puternică și provocatoare, Nina Casssian a creat dintotdeauna mari pasiuni și mari controverse, dar, dincolo de toate, rămâne a fi o artistă de mare talent și forță creatoare. A fost parte din boema artistică, a trecut din avangardă în proletcultism, de la ostilitate anticeaușistă la alegerea de a se stabili în Statele Unite” (Florea Firan).
Nina Cassian a debutat editorial în anul 1947, cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1”, București, Editura Forum. A publicat peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză; a realizat traduceri remarcabile (unele însoțite si de prefață) din V.I. Maiakovski, M. Isakovski, S. Mihalkov, A. Barto, K. Ciukovski, Margarita Aligher, H. Heine, Paul Celan, „După idei”, de Rudyard Kipling.

Premiată în America

În anul 1950 i se acordă Premiul de Stat, iar în 1969, Premiul Uniunii Scriitorilor. Se stabilește în Statele Unite ale Americii începând cu anul 1985, iar în 1994 i se decernează Leul literar, de către New York Library. Proiectul major al vârstei și al vieții sale a fost scrierea memoriilor, oglindă a „anilor furați și dăruiți”, „Memoria ca zestre”, în 3 volume (București, Editura Cărțile Tango, 2010), lucrare care s-a bucurat de un ecou important în țară și de numeroase cronici. Editura americană Norton i-a propus editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei „Selected Works”, o performanță deosebită pentru Nina Cassian.
Cristina Baciu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii