Web Analytics

Nicolae Creţu: „Eclar că într-o instituţie de cultură nu are ce să caute Bingo, dar ne oferă o sumă foarte mare de bani”

de | 23.02.2017 14:30 | Actualitate

6 Cretu# Directorul acestei instituţii mai declară tăios şi că „sunt destule persoane care vor să prăduiască Casa Sindicatelor Piteşti”
Despre Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti zvonurile şi răutăţile apar ca ciupercile după ploaie, dese şi multe. Instituţia condusă de directorul Nicolae Creţu a fost verificată şi răsverificată de către Inspectorii ISU, chiar de trei ori pe lună, după cum ne-a precizat directorul Casei de Cultură. Motivele acestor controale dese sunt, cităm, „răutăţile oamenilor”. „Vorbele apar din cauza răutăţii oamenilor. Sunt destule persoane care vor să o prăduiască! Vor să o ia! Nimeni nu poate să preia Casa Sindicatelor pentru că nu este un act să-l bagi în buzunar şi să pleci cu el. Este Casa de Cultură a Sindicatelor şi va rămâne aşa veşnic!”, ne explică directorul Nicolae Creţu.

S-au cheltuit 300.000 de lei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

Totuşi, pentru Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti controalele dese ale pompierilor au avut şi un rezultat pozitiv. Instituţia se poate lăuda cu autorizaţia de securitate la incendiu obţinută pe 14 decembrie 2016. „Au fost şi trei controale pe lună de la ISU. Sunt primite tot feluri de informaţii că la Casa de Cultură ar fi nereguli. Nimic adevărat. De la nenorocirile de la Colectiv ne-am axat pe problemele tehnice, iar în acest sens am demarat o reparaţie capitală a hidranţilor. Am făcut reparaţii la cortina de fier care separă scena de sală, la instalaţii, s-au refăcut trapele de desfumare etc. Toate aceste lucrări s-au concretizat cu obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pe 14 decembrie 2016. După şapte luni de lucru şi de verificări, am obţinut această autorizaţie. Obţinerea acestei autorizaţii ne-a costat în jur de 300.000 de lei, doar montarea de aparate de detecţie la incendiu a costat 120.000 de lei”, mai precizează directorul.
Un ultim control al pompierilor argeşeni la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti a avut loc la  începutul lunii februarie a.c. atunci când inspectorii ISU au constatat două deficienţe: funcţionarea defectuoasă a instalaţiei de tip sprinkler, din cauza vechimii instalaţiei şi blocarea parţială a accesului la gurile de alimentare ale instalaţiei interioare de incendiu, prin montarea unui geam termopan.
În legătură cu aceste sesizări, Nicolae Creţu precizează: „Sunt probleme în curs de rezolvare. Am angajat o firmă de proiectare pentru că vrem să refacem proiectarea staţiei de sprinklere. Gurile de alimentare trebuie făcute. Trebuie să vedem ce măsuri luăm pentru că acolo asigurăm şi protecţie deoarece avem contoare de gaz, iar spre sfârşitul anului trecut s-a constatat că s-a umblat la ele. Au venit cei de la gaze şi au constatat că a fost deteriorat un sigiliu. De când am păţit treaba asta, acolo am închis”.

„Pentru anul viitor ne-am propus să băgăm sala mare într-o reparaţie capitală”

Ce lucrări urmează să fie făcute în sala de spectacole: „În sală s-a înlocuit mocheta, este una specială ignifugă adusă din Austria, verificată de pompieri. În scenă am montat vreo 14 calorifere pentru a asigura temperatura optimă. Tot pentru asigurarea căldurii am făcut două instalaţii de căldură, instalaţii aerotermă specializată. Pentru anul viitor ne-am propus să băgăm sala mare într-o reparaţie capitală, dorim să schimbăm toate scaunele. Nu avem bani pentru aceste lucrări în 2017. În schimb vara aceasta ne propunem să zugrăvim sala şi să înlocuim toate decorurile”.

„Cei de la Bingo ne oferă o sumă foarte mare de bani”

Îl întrebăm pe directorul Casei de Cultură, dacă închirierile de spaţii către Bingo sau diverse case de pariuri strică imaginea unei instituţii de cultură. Nicolae Creţu precizează: „Strică imaginea, dar spaţiile închiriate sunt cele care asigură finanţarea instituţiei. Casa este pe autofinanţare şi nu se primeşte nici un leu de la nimeni. Ea aparţine de Asociaţia Naţională a Casei de Cultură a Sindicatelor din România. Într-adevăr, într-o instituţie de cultură, clar că nu are ce să caute Bingo, de exemplu. Dar cei de la Bingo ne oferă o sumă foarte mare de bani. Nu pot spune despre ce sumă de bani e vorba, avem un contract de confidenţialitate şi trebuie respectat. Bingo a ajutat foarte mult Casa de Cultură a Sindicatelor cu diverse lucrări care au fost făcute fără bani”.

Nicolae Creţu: „Primăria Piteşti ne-a cerut 135.000 lei impozit pe clădire fără să aştepte sfârşitul reevaluării clădirii”

La începutul anului a fost realizată de firma MCD Eval Expert SRL din Bucureşti reevaluarea Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti. În urma reevaluării s-a constatat că trebuie plătită suma de 50.020 lei impozit pe clădire. Procesul de reevaluarea a creat, totuşi, o stare de tensiune între Primăria Piteşti şi Casa de Cultură a Sindicatelor. Motivul? Primăria Piteşti nu a aşteptat sfârşitul reevaluării clădirii, cerând plata unui impozit în valoare de 135.316 lei.
„Anul acesta a trebuit să facem reevaluarea clădirii şi în urma acesteia noi plătim 50.000 de lei impozit pe clădire. În momentul în care procesul de demarare a reevaluării nu era gata, primăria ne-a dat suma de 135.000 de lei impozit pe clădire. De ce? Conform Legii valoarea de impunere este masa clădirii şi cota, iar noi am fost încadraţi de Primăria Piteşti cu o cotă de 5% pentru clădiri nereevaluate în ultimii trei, considerând că nu am făcut acest lucru. Noi am demarat reevaluarea în noiembrie pentru ca la sfârşitul lunii decembrie să fie gata, dar atunci nu apăruse normele metedologice aplicării procesului de reevaluare. Acestea au apărut în ianuarie. Primăria nu a ţinut cont de acest lucru, iar pe 20 ianuarie ne-a băgat impozitul pe venit cu 135 de mii de lei. Au fost decizii făcute pe bandă ale primăriei, neverificate”, a explicat Nicolae Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii