„Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar iadu’, arză-o-ar focu’!”

de | 3.10.2013 19:58 | Dezvăluiri

# Scandalul de la Mânăstirea Cotmeana, în traducerea stareţului Ioasaf # Familia Nicoară din Curtea de Argeș a reclamat la poliție că Ioasaf ar fi bătut-o după ce i s-au cerut înapoi 26 milioane pentru acatiste, bani plătiți pentru ca băiatul lor să nu aibă la naștere ”buză de iepure”  # ”Dacă a ieșit copilul difect, sunt eu Dumnezeu să-l fac sănătos?”, este replica starețului Ioasaf care susține că, dimpotrivă, el a fost cel agresat # Starețul mai spune că familia Nicoară e o familie îndrăcită, dovadă că ar fi rupt până și dvera din Sfântul Altar. Ecourile scandalului de la Mânăstirea Cotmeana, care a degenerat într-o încăierare violentă între stareț și o familie de enoriași, sunt departe de a se fi stins. Fiecare dintre părțile beligerante are varianta sa. Preacuviosul Ioasaf susține că el a fost cel agresat, în vreme ce familia de enoriași Nicoară a depus plângere la poliție că ar fi fost bătută măr de călugăr și aghiotanții săi. Dacă familia Nicoară a refuzat orice dialog cu noi, starețul  Ioasaf a acceptat. A rezultat astfel un interviu antologic de se cutremură Iadul și Raiul la un loc.

Familia Nicoară a reclamat la poliție că Ioasaf a bătut-o

Dar mai întâi să facem puțină istorie a evenimentului care  a aprins, deopotrivă, presa locală și pe cea națională. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Argeș, comisarul-șef Dănuț Dinu, poliția a fost sesizată pe data de 15 septembrie a.c. printr-un apel la serviciul de urgență 112, în urma căruia un echipaj s-a deplasat la Mânăstirea Cotmeana pentru a dezamorsa ostilitățile. Tot scandalul a pornit de la niște acatiste pentru care familia Nicoară din Curtea de Argeș susține că i-ar fi plătit starețului circa 2600 de lei. Și asta după ce călugărul Ioasaf a asigurat-o pe Maria Nicoară că bebelușul cu care era însărcinată se va naște sănătos. Temerea familiei Nicoară era ca viitorul prunc să nu moștenească defectul genetic cu care se născuse una dintre cele două surioare ale lui, adică malformația denumită în popor „buză de iepure”. Fatalitate însă, copilul s-a născut tot cu buza superioară despicată, motiv pentru care familia Nicoară, alcătuită din mama Maria, tatăl Anton, bunica bebelușului, Carolina, bunicul acestuia și unchiul lui, au venit la mânăstire, hotărâți să-i ceară înapoi Preacuviosului Ioasaf  banii plătiți pe slujbe. Pentru că totul a degenerat într-un scandal cu urlete, țipete, lovituri și distrugeri, de parcă întreg Iadul s-ar fi abătut asupra mânăstirii Cotmeana, a fost necesară intervenția oamenilor legii pentru a restabili ordinea.
Cert este că, imediat după intervenția polițiștilor, familia Nicoară a depus o plângere împotriva starețului de la Cotmeana, pentru lovituri și alte violențe. Apoi, cele două femei, Maria Nicoară și soacra ei, Carolina Nicoară, s-au prezentat la spitalul din Curtea de Argeș, la medicul de gardă, ortopedul Daniel Stan, care le-a examinat. Iată ce ne-a declarat Ionela Dăneț, directoarea Spitalului Municipal Curtea de Argeș: „Aceste două paciente s-au prezentat pe data de 15 septembrie, la orele 20, una de 48 de ani și alta de 20 de ani, cu traumatism cranio-cerebral acut închis, afirmativ prin agresiune. Așa au declarat ele. La momentul respectiv, aveau tensiunea și pulsul bun. Medicul de gardă, ortopedul Daniel Stan, le-a recomandat pentru a doua zi – fiindcă era duminică seara și nu aveam tură pe Radiologie -, radiografie craniană, eventual tomografie. Le-a propus internarea, ca să nu mai meargă acasă, deși nu necesitau internarea, dar asta pentru a fi supravegheate. Ele au refuzat, cu semnătura pe registrul de consultații. Nu s-au mai prezentat a doua zi – am controlat și la Radiologie, și la Tomografie -, deci nu au mai efectuat aceste investigații luni, pe data de 16.” De altfel, cele spuse de dânsa ne-au fost ulterior confirmate și de doctorul Daniel Stan. Ortopedul ne-a mai spus că una dintre cele două femei, cea tânără, avea un copil în brațe, însă nu a văzut dacă acel copil ar fi prezentat traumatisme, pentru că nu i s-a solicitat consultul lui, însă nici nu părea să aibă vreo leziune.

Bunica ”bătută” de Ioasaf e femeie de serviciu la Parchet

Până la închiderea ediției, la IPJ Argeș nu fusese depus un certificat medico-legal care să susțină plângerea făcută de către cele două femei din familia Nicoară, că ar fi fost bătute de starețul Ioasaf. Am căutat-o pe Carolina Nicoară (bunica și totodată una dintre cele două femei care susține că a fost bătută de călugărul Ioasaf) la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, unde aflasem că lucrează ca femeie de serviciu. Speram ca femeia să ne lămurească, cât de cât, asupra a ceea ce s-a întâmplat pe 15 septembrie, însă ne-am înșelat. După ce jandarmul de la intrarea în instituție a chemat-o, femeia a venit în holul de la intrare, dar a afișat o atitudine vădit suspicioasă și ostilă oricărei comunicări. Fără măcar a privi mâna întinsă către ea a reporterului, care se prezenta, Carolina Nicoară ne-a întors spatele când a auzit că suntem de la presă și dusă a fost pe unde venise.

***

Interviu apocaliptic cu stareţul Ioasaf de la Cotmeana:  „Voi aţi auzit în viaţa voastră de cineva care să-şi ceară acatistele înapoi?”

Întrucât nu reușisem să închegăm o discuție cu Carolina, reprezentanta familiei Nicoară, ne-am reorientat. Prin urmare, l-am căutat la Mânăstirea Cotmeana pe părintele stareț Ioasaf pentru a ne relata versiunea sa cu privire la conflict, sperând ca măcar Sfinția Sa să fie  mai cooperant cu presa. L-am găsit în trapeză tocmai când lua masa alături de câțiva călugări și credincioși. Ne-a invitat alături de dânsul și așa am reușit să realizăm un interviu, pe cât de pitoresc, pe atât de antologic, și pe care vi-l redăm în continuare.

# Părinte stareț, vreți să ne spuneți care este varianta dvs ?
– Ședeți, beți o cafea cu mine. Și  dacă zice Maica Domnului să vă spun ceva, vă spun. Voi ați auzit în viața voastră să vină cineva să-și ceară acatistele înapoi? Și cu scandal? Eu, de 37 de ani, de când sunt călugăr, n-am auzit de așa ceva. Și cum poate să acuze cineva un preot în timpul slujbei sau să îl bată?
# Păi ați fost bătut dvs?
– Doamnă, bătaie n-aș putea spune că a fost, că m-ar bate Dumnezeu. Dar o hărțuială, de mi-au rupt reverenda și dvera de la Sfântul Altar, a fost. Dacă ați fi auzit cum urlau, cred că fugeați, cum am fugit și eu. Că am chemat poliția. Nu eu personal, ci contabilul mânăstirii.
# Dar știți că cei din familia Nicoară s-au dus la poliție și apoi la spital, reclamând că, de fapt, ei au fost cei bătuți de dvs?
– Să dea Dumnezeu să-i lovească bunul Dumnezeu! Iar dacă noi, careva din mânăstire, am pus piciorul sau pumnul pe ei, să ne dea nouă Dumnezeu.
# Ei susțin că i-ați asigurat că, prin rugăciuni, copilul care urma să se nască nu va avea același defect genetic, ”buză de iepure”, ca și  primul.
– Nu, ei mint. Au apelat la mine să mă rog să le dea Dumnezeu un băiat. Băiatul s-a născut. Dar dacă ea (mama copilului, n.r.) are RH-ul negativ, eu ce să fac?

”Poa’ să mă pedepsească ai mei că blestem. O să-i blestem și-n fața lor”.

# Părinte stareț, ei au scris în reclamație și că v-ar fi dat foarte mulți bani.
– Câți bani au dat, atâtea zile să aibă.
# Mai țineți minte, așa, cu aproximație, câți bani să fi fost?
– 50 de lei, 100 de lei, 25, 10… Eu n-am cerut de la nimeni, în viața mea, niciun ban. Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar iadu’, arză-o-ar focu’, să-i dea Dumnezeu după sufletul și după credința ei și la tot neamul lor până la al șaptelea neam! Să tragă tot neamu’! Dacă poate cineva să facă batjocură în mânăstire, praful să se aleagă de el! Poa’ să mă pedepsească ai mei (conducerea Arhiepiscopiei și ÎPS Calinic, n.red) că blestem. O să-i blestem și-n fața lor.
# Știți că familia Nicoară a făcut plângere penală împotriva dvs? Ei spun că au fost loviți…
– Nu-i adevărat. Au făcut plângere pentru că poliția de aici i-a luat să-i identifice la postul de poliție și acolo au scris ce-au vrut ei. Să vedeți cât e de nenorocită creatura asta blestemată! Eu garantez că femeia asta (bunica copilului, Carolina, n.r.) e îndrăcită, pentru că o femeie serioasă n-ar fi îndrăznit să țipe sau să urle cum a făcut ea și, mai ales, fiu-său mai mare (unchiul copilului, n.r.)
# Știți că bunica lucrează la Parchet?
– Da. E femeie de serviciu. A venit în timpul slujbei și mi-a cerut 26 de milioane înapoi, pe motiv că atât a dat la acatiste.
# Dar acatistele s-au făcut?
– Bineînțeles că acatistele s-au făcut, banii s-au folosit și băiatul s-a născut. Acu’, dacă a ieșit copilul cu difect (sic!) sunt eu Dumnezeu să-l fac sănătos? Doamne ferește!
# Dar i-ați promis mamei copilului, așa cum a spus dânsa pe la televiziuni, că nu va avea și un al doilea copil cu buză de iepure?
– Astea-s minciunile lor. Nu-mi permit eu să fac așa ceva.

„A venit și mi-a zis: sunt procuroare, să-mi dați banii fiului înapoi, că v-am plătit la slujbe!”

# Bunica bebelușului știa că nora sa are RH-ul negativ?
– Știa, deoarece fiică-sa mai născuse două fete.
# Cum i-ați cunoscut pe membrii familiei Nicoară?
– Eu pe ea (pe Carolina Nicoară, n.r.) n-am cunoscut-o până într-o vineri, seara, pe la zece jumate, înainte de 15 (pe 13 septembrie, n.r.). A venit și a zis: „Sunt procuroare. Să-mi dați banii fiului înapoi, că v-am plătit la slujbe!” Și i-am spus atunci: „Doamnă, a plătit, să fie sănătos! Eu nu știu câți bani mi-a dat, slujbele s-au făcut, băiatul s-a născut. Ce bani să vă dau eu înapoi?”
# Ca să înțeleg mai bine. Mama copilului e nora acestei femei, Carolina, cea care lucrează ca femeie de serviciu la Parchetul Curtea de Argeș ?
– Nora ei, pe care ea n-a vrut-o. S-a opus să se căsătorească (cu băiatul ei, n.r.) Pentru că handicapatul ăsta a făcut un an și ceva de teologie și s-a lăsat, s-a combinat cu ea și au născut cele două fete. Și vroiau și-un băiat, dar fiindcă ea are RH-ul negativ, a doua fată și băiatul s-au născut cu buză de iepure.
# Și cine venea să dea acatiste? Tatăl copilului?
– Așa am înțeles eu pe 13, vinerea. Că ea, Carolina, așa mi-a spus. „Sunt de la Procuratura Curtea de Argeș și am venit să-mi dai banii copilului.” „Care copil, doamnă?” „Păi, el.”
# Adică fiul ei?
– Da, pentru că pe el nici nu-l cunoșteam. Pe cuvântul meu vă spun.
# Ați avut sentimentul că au încercat în vreun fel să vă șantajeze? Ați resimțit cererea lor de înapoiere a banilor ca pe o presiune?
– Normal, dacă după 26 de milioane, cât au pretins la început, acum au scris, nu știu exact unde, că vor înapoi 50 de milioane. Probabil că, la câte luni au trecut de când au plătit acatistele, acum vor dublu.
# De ce nu ați făcut și dvs. plângere penală? Era dreptul dvs.
– Deocamdată, eu n-am vrut. Dacă îmi cere iertare, dar public, în biserică, o iert, așa e creștinește. Dar dacă nu cere, intrăm în proces penal. Ei au încercat să-mi strice imaginea, să facă orice ca să mă dărâme și sunt convins că știau și că eu sunt bolnav cu inima. N-am mai avut de mult probleme cu inima, pentru că-mi iau tratamentul, dar de data asta am avut. Am făcut trei perfuzii. Nu mi-a fost nici mie ușor să văd că mă face excroc, că mă șantajează să le dau bani, că m-au calomniat în ultimul hal și-au sărit la mine, la bătaie. Pe mine mă va răzbuna Dumnezeu. Slujbele mele, majoritare, au fost de ajutor spre credincioși. Că la unii nu li s-a împlinit dorința când vroiau… Dumnezeu dă când rânduiește Dumnezeu. Eu, în viața mea, să țineți minte, n-am cerut de la nimeni un ban. Unul îți dă mai puțin, altul îți dă mai mult. Se compensează. Slavă Domnului, să fii sănătos, să poți să te rogi și să faci slujbe.

”Să fie ei sănătoși și să trăiască 100 de ani, iar eu să le mănânc din colivă.  Nu ei să mănânce din a mea…”

# Dar dacă ar veni acum și v-ar cere iertare cei din familia Nicoară, i-ați ierta?
– Da, mi-aș face datoria. Și le-aș da și câte o cruce. Ce diagnostic ziceați că au? Traumatism cranian? Am o cruce, mi-am adus din Grecia, are 3 kg. Și atunci ar fugi toți dracii din ei (râzând cu poftă).
# Dar conducerea Arhiepiscopiei ce-a spus despre acest scandal? Care a fost poziția ÎPS Calinic? V-a dojenit sau v-a încurajat?
– M-a încurajat. Și nici n-a vrut s-o primească în audiență. Cu așa om, cum să vorbească un arhiepiscop? Îți bați joc de mânăstire, îți bați joc de Biserică? Păi în primul rând că și-a bătut joc de Paraclisul Maicii Domnului și Măicuța Domnului n-o iartă.
# Dar dacă veți fi chemat și dvs la poliție să dați  o declarație?
– Am toată dragostea și tot respectul față de organele de poliție și dacă mă vor chema, nu-i nicio problemă. Știu să scriu, știu să vorbesc adevărul. Psalmistul David a spus „Pune, Doamne, pe vrăjmașii mei așternutul picioarelor mele!”  Să fie ei sănătoși și să trăiască 100 de ani, iar eu să le mănânc din colivă, să nu mănânce ei din a mea.
# Știu că ați avut și oameni din justiție care s-au perindat pe aici. Nu v-a sunat niciunul dintre ei când au auzit ce ați pățit?
– Ohooo! Toți care m-au sunat mi-au spus să fiu liniștit, să nu mă las ispitit, că se vede din exterior că este o făcătură. Această dobitoacă proastă, care mai mult ca sigur a fost influențată de cineva, să vină să mă sperie… Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu, nici de draci nu mi-e frică.

Vineri 13, telefonul de la miezul nopţii

Un angajat al mânăstirii ne-a mai spus că în seara zilei de vineri, 13 septembrie, după ce fusese la mânăstire, la preotul Ioasaf, Carolina Nicoară ar fi dat telefon la mânăstire, pe la ora 23.30 și, crezând că la celălalt capăt al firului este starețul, ar fi întrebat: „Poți să dormi?” „Păi, nu pot să dorm, dacă mă suni la ora asta.”, i-ar fi răspuns omul. După care femeia a întrebat dacă cel care i-a răspuns este starețul și și-a cerut scuze, după ce a primit răspunsul negativ al angajatului. Contabilul mânăstirii, cel care spune că a sunat la 112 și a chemat poliția, spune și el că a văzut doi bărbați și două femei trăgând de dveră, forțând ușile împărătești de la intrarea în Sfântul Altar și făcând gălăgie. O altă martoră la cele întâmplate, doamna Ileana, coordonatoare de proiect la o asociație umanitară de ajutorare a copiilor, din București, ne-a relatat că părintele Ioasaf ar fi apelat la ea pentru a-l ajuta pe bebelușul familiei Nicoară. Femeia spune că vine mereu la mânăstire, la Cotmeana, ca să se roage, deși lucrează în București și, prin natura serviciului său, colaborează cu medici, tocmai acesta fiind și motivul pentru care starețul îi solicitase sprijinul. Femeia mai spune că a fost surprinsă și speriată când familia Nicoară a dat buzna în timpul slujbei peste starețul Ioasaf. „La foarte scurt timp, au venit în biserică, urlând. „Să știi că și noi avem relații!”, asta țipau ei, acolo, în biserică, către Preacuviosul. Preacuviosul a intervenit din Sfântul Altar și i-a rugat să tacă. Și în loc să tacă, ei au început să zbiere toți. Credeți-mă că a fost șocant!”, susține ea, în continuare.
Se vor împăca sau nu se vor împăca părțile beligerante? Asta numai Dumnezeu o știe. Cert este că nimeni, fie el preot sau laic, nu-i poate ști vrerea și nu poate decide viitorul, cu sau fără acatiste.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii