Web Analytics

Negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate al ONU

de | 9.03.2017 13:56 | Actualitate

Ion Jinga

Pe 7 şi 8 martie, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York a avut loc cea de-a doua sesiune plenară a procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate, din cadrul celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează, într-un comunicat de presă dat publicității joi, Misiunea Permanentă a României la ONU.


Reuniunea a fost coordonată de cei doi copreședinți ai procesului de negociere – reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, și omologul său tunisian, ambasadorul Mohammed Khaled Khiari. Întrunirea a avut ca scop evaluarea pozițiilor statelor membre ONU pe trei dintre cele cinci teme majore aflate pe agenda procesului de reformă a Consiliului de Securitate: reprezentarea regională, categoriile de membri și chestiunea dreptului de veto.
În intervențiile sale, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că transparența și deschiderea spre compromis sunt principii ce trebuie să guverneze faza actuală a negocierilor și a insistat pe necesitatea păstrării echilibrului între reprezentativitatea Consiliului de Securitate și consolidarea eficienței acestui for. Diplomatul român a remarcat interesul majorității statelor membre pentru o reprezentare mai echilibrată a celor cinci grupuri regionale în Consiliul de Securitate, dar și abordările diferite pe acest subiect, precum și ideea tot mai pregnantă a asigurării unei mai bune reprezentări a țărilor mici în acest for, cu precădere a celor în curs de dezvoltare.
În prima zi a sesiunii de negocieri au luat cuvântul 52 de reprezentanți ai unor țări și grupuri de state, care și-au prezentat pozițiilor actualizate pe cele trei teme aflate pe agendă, iar în cea de-a doua zi, discuțiile au avut un caracter interactiv. S-a constatat creșterea nivelului de așteptare al statelor față de evoluția negocierilor privind reforma Consiliului de Securitate, în condițiile în care un număr de peste 180 de țări și-au manifestat interesul față de acest subiect, precum și accentuarea tendinței de a se identifica elementele de convergență care să permită trecerea la faza negocierilor pe text, informează Agerpres.
Cei doi copreședinți au anunțat că, pe baza evaluării rezultatelor acestei sesiuni, va fi stabilită agenda următoarei runde de negocieri, prevăzută pentru 3 și 4 aprilie.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii