Web Analytics

Nea Costică eternul… Consiliul AJVPS a schimbat statutul ca Istrătescu să rămână şef, chiar dacă va fi condamnat definitiv pentru braconaj

de | 12.03.2020 13:39 | Dezvăluiri

Pe 19 martie, pe rolul Curții de Apel Pitești, se va judeca procesul lui Constantin Istrătescu, șeful AJVPS Argeș. Vă reamintim că Judecătoria Pitești l-a condamnat pe acesta, anul trecut, la închisoare cu supendare pentru infracțiunea de braconaj în formă continuată. Interesant e că în așteptarea acestui termen, la AJVPS, prin două ședințe discutabile ale Consiliului și Adunării Generale a membrilor vânători, a fost schimbat statutul asociației. Schimbările par făcute pentru permanentizarea lui Istrătescu la conducerea asociației, acesta fiind ales, între timp, și președinte executiv. Se vede și din avion că singurul scop a fost acela de a-i oferi octogenarului posibilitatea de a rămâne în asociaţie, ba chiar la frâiele acesteia, chiar dacă va fi condamnat în dosarul de braconaj. Respectivul dosar se află la un pas de pronunţare definitivă de multă vreme, nefiind încă finalizat doar pentru că în ultima perioadă magistraţii au fost în grevă. Este de aşteptat, deci, ca peste doar câteva zile să se afle verdictul final şi irevocabil în ce îl priveşte pe Constantin Istrătescu. Însă în avanpremieră, în februarie, potrivit informațiilor pe care le deținem, într-o mascaradă de ședință la care nu au participat decât 50 de membri dintre cei 1200 de vânători, s-a votat proiectul noului statut al AJVPS Argeș, care fusese dinainte aprobat de consiliul asociației. Iar Consiliul AJVPS, spun voci din cadrul asociației, este format în mare parte din oameni fideli lui nea Costică Istrătescu. Iar drept mulțumire că au fost de acord cu modificarea, aceștia au fost duși, la finalul lunii februarie, într-o o excursie la Salzburg, la o expoziție vânătorească. Iar replica lui nea Costică este: „Sunt de rea-credință cei care spun asta…”

Inculpatul Istrătescu nu mai poate exercita funcţia de care s-a folosit pentru braconaj

Cum spuneam, pe 23 mai 2019, Judecătoria Piteşti a dat prima sentinţă în dosarul în care Constantin Istrătescu a fost acuzat de braconaj. Atât el, cât și cei doi adjuncţi ai săi, inginerii Horia Tănase şi Sorin Bulimac, au primit pedepse cu suspendare şi interzicerea exercitării funcţiilor, precum şi obligaţia de a munci în folosul comunităţii. Acuzaţia completă a fost de ”infracţiuni de braconaj cinegetic în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale”. Polițiștii au stabilit că, în sezonul de vânătoare 2016/2017, cei trei ar fi eliberat autorizații de vânătoare la specia porc mistreț, care ar fi depășit cota de recoltă aprobată cu 30 de exemplare. Valoarea prejudiciului adus Ministerului Apelor și Pădurilor a fost de 23.400 euro. Constantin Istrătescu a achitat partea sa de prejudiciu, în valoare de 5.200 de euro, şi a scăpat de sechestrul asigurator. Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor a primit o sentinţă de 1 an închisoare cu suspendare şi 2 ani termen de încercare. De subliniat că judecătorii au stabilit ca pe durata termenului de încercare să i se interzică dreptul de a mai exercita funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv cea de director al AJVPS Argeș. Cu acordul Consiliului și al Adunării Generale a AJVPS, Constantin Istrătescu a găsit soluția de a fenta interdicția dată de magistrați, schimbând, hocus-pocus, titulatura, printr-o jonglerie cel puțin dubioasă. Asta dacă nu cumva o fi și penală.

„Maurul și-a făcut datoria, maurul nu trebuie să moară…”, un scenariu semnat de Istrătescu

„Am creat aici, în sud, cea mai puternică unitate din România. Iar acum prietenii mei zic: Maurul și-a făcut datoria, Maurul poate să moară. Vom vedea! Judecătoria nu a permis să se facă percheziție electronică, nu a aprobat nici expertiză. Nu știu ce se va întâmpla la proces, însă la propunerea conducerii de la București a Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor din România, trebuia schimbată funcția, din director în președinte executiv. Din Consiliul face parte acum și președintele executiv ales în Adunarea Generală, pe 6 februarie. Iar înainte, directorul era numit de către consiliu. Nu credeți că e mai democratic așa? Obligația mea, de președinte executiv, este să nu mai semnez autorizații, așa că ele vor fi semnate de directorul tehnic”, declară Constantin Istrătescu. Nu putem însă să nu adăugăm, la afirmațiile acestuia, un prim aspect, anume că nicio altă filială din țară nu și-a mai modificat statutul, decât cea din Argeș. Iar în ceea ce privește faptul că nu va mai acorda autorizații de vânătoare, trebuie să îl corectăm pe nea Costică.
Și să îi spunem că da, noul statut îi conferă dreptul de a se ocupa de eliberarea permiselor de vânătoare și de multe alte privilegii. În schimb, potrivit noii forme a statutului, președintele executiv nu are impusă nicio condiție, nici măcar aceea de a fi membru al asociației. Pentru că, dacă ar trebui să fie, i s-ar aplica prevederile articolului 11, care prevede sancțiuni, inclusiv suspendarea membrilor care încalcă actele normative în domeniul cinegetic, normele de comportare și de etică, ori cele care aduc prejudicii materiale sau morale asociației. Așa că l-am întrebat pe Constantin Istrătescu cum explică dispariția din noul statut a condiției ca președintele executiv să fie membru vânător. Și că nu mai apare nici obligația ca acesta să nu fi suferit condamnări. Și dacă nu cumva a făcut rocada asta pentru ca, în cazul în care va fi condamnat, să poată conduce în continuare asociația?! Acesta ne-a răspuns: „Dacă vă arăt cererea mea de candidatură, acolo scrie că sunt membru vânător și pescar, fondator al AJVPS Argeș. Cine ar putea să candideze în fața lui Istrătescu? Mi se pare corect. Dacă eu conduceam prost, de asociația asta se alegea praful și pulberea, ca de altele. Nu credeți? Sunt de rea-credință cei care zic asta…”

La asta chiar nu s-au gândit judecătorii: că directorul şi Consiliul AJVPS vor schimba titulatura funcţiei

Cât despre acuzația că adunarea nu a fost constitutivă, explicația a fost: „Din 62 de delegați au fost prezenți 50 de membri. Deci aproape 80%. Deci nu se pune problema că Istrătescu i-a manevrat pe toți. Mai ales că proiectul statutului a fost aprobat în consiliul asociației mai întâi, apoi a fost prezentat adunării generale…” Noi nu credem că Asociația generală a Vânătorilor și Pescarilor din România i-ar fi sugerat drăceasca idee lui Constantin Istrătescu, pentru a-l exonera de sancțiunea penală, așa cum nu credem că judecătorii piteșteni s-au gândit că directorul, în cârdășie cu unii dintre membrii consiliului asociației, va schimba titulatura funcției. Pentru că altminteri, Doamne ferește, departe de noi gândul păcătos, i-am putea bănui pe toți de… favorizarea infractorului. Dar cum nu ne putem antepronunța, nu-i așa, să vedem cum se va finaliza procesul din data de 19 martie, de la Curtea de Apel Pitești. Trebuie spus că la termenul din 29 ianuarie 2020 instanța a respins proba cu expertiză cinegetică solicitată de inculpaţii Istrătescu Constantin, Tănase Horia şi Bulimac Sorin.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii