# Universitatea din Piteşti a plătit peste 7.000 de euro pentru ca rectorul Didea şi liderul sindical Bărbuceanu să devină inventatori # Suma reprezintă taxele plătite din banii studenților pentru ca invențiile cu pricina să fie admise și mai apoi jurizate la Salonul de la Geneva # Banii – cheltuiți din fonduri publice – se justifică doar în cazul în care invențiile ar intra în producția de serie # Rectorul Ionel Didea apare ca și coinventator la trei dintre invenții, deși nu are nici în clin nici în mânecă cu acestea. După cum vă precizam într-un număr precedent al Jurnalului de Argeș, Universitatea din Pitești a participat în primăvara acestui an la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, de unde s-a întors cu două medalii de aur și una de argint. În total, România a avut 40 de invenții premiate la acel salon. Toate bune și frumoase până aici. Conform datelor oficiale, pentru 30 dintre cele 40 de invenții, costurile de participare au fost suportate de Ministerul Educației Naționale, pentru restul de 10 invenții costurile fiind suportate din fonduri proprii ale respectivelor universități.
Este aici și cazul Universității de Stat din Pitești, care a trebuit să suporte din fonduri proprii participarea la salon. Cu alte cuvinte, mult trâmbițatele invenții de la Pitești, pe care s-au grăbit să-și pună semnătura, printre alții, rectorul Ionel Didea, liderul sindical Mircea Bărbuceanu și magnatul de la Argecom- Gheorghe Axinte- nu au fost considerate de minister suficient de importante sau de valoroase pentru a primi finanțare de la București. Am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Educației Naționale, dorind să aflăm de ce MEC nu a dorit să finanțeze și invențiile de la Universitatea de Stat din Pitești, în contextul în care a făcut acest lucru pentru 75% dintre brevete, însă până la închiderea ediției acesta nu ne-a parvenit. Revenind la Salonul de la Geneva, costurile suportate de Universitate nu sunt deloc de neglijat și despre ele vom vorbi în continuare. Mai amintim doar că, deși nu are nicio treabă cu inventica, rectorul Ionel Didea nu s-a abținut și și-a trecut numele pe toate cele trei invenții premiate, în calitate de… coinventator. Și asta, pur și simplu, pentru că a oferit ”consultanță”, după cum singur a recunoscut, adevăratului inventator, profesorul Claudiu Șuțan.
Numai prezentarea unei invenții costă aproape 1.600 de euro
Să prezentăm mai întâi echipele și invențiile premiate:
# Șuțan Claudiu, Ionel Didea, Marioara Abrudeanu, Chisca Daniel, Sorin Fianu – Platformă multifuncțională radiocomandată pentru recoltarea de probe de mediu – medalie de argint
# Șuțan Claudiu, Ionel Didea, Marioara Abrudeanu, Malinovschi Viorel, Plăiașu Gabriela – Sistem de protecție pasivă la impact lateral pentru autoturisme – medalie de aur
# Șuțan Claudiu, Ionel Didea, Șuțan Anca – Sistem de creştere a eficienței turbinelor eoliene cu ax vertical Savonius – medalie de aur
A mai fost încă o invenție premiată cu aur – Sistem antiseismic modular și metodă de realizare a clădirilor antiseismice – și din a cărei componență au făcut parte omul de afaceri Gheorghe Axinte și profesorii Claudiu Șuțan (de altfel un inventator remarcabil), dar și Mircea Bărbuceanu, cameleonicul lider de sindicat de la Universitatea din Pitești, cel care îl făcea albie de porci până mai ieri pe patronul de la Argecom.
Dacă, prin autosugestie, la magnatul Gigi Axinte se poate invoca o minimă tangență cu invenția – „Sistem antiseismic modular și metodă de realizare a clădirilor antiseismice”, asta pentru că e patron de firmă de construcții , în ceea ce îl privește pe „inventatorul”, jurist de profesie, Ionel Didea, absurditatea prezenței sale în echipele premiate este una vizibilă și din… Lună. Asta și numai dacă lecturăm mai sus titlurile premiate.
Și ca și cum acest plagiat în serie nu ar fi fost suficient, Universitatea din Pitești a mai și cheltuit bani grei pentru a participa la Salonul de la Geneva, taxele oficiale fiind mari și numeroase. De altfel, e cunoscut faptul că Elveția este una dintre cele mai scumpe țări din lume. Și totul aici se plătește, inclusiv participarea la un salon de invenții. În fond, Salonul de Inventică de la Geneva nu este altceva decât un mix între genul „Who’s who” și o competiție cu jurizare.
Vă prezentăm în cele ce urmează costurile defalcate plătite de Universitate. Expunerea fiecărei invenții la Geneva costă 1590 euro fără TVA (8% în Elveția). Și cum Universitatea a avut trei invenții, numai pentru expunere costurile s-au ridicat la peste 5.000 de euro cu tot cu TVA
Închirierea unui stand costă 230 euro metrul pătrat. Și cum aici nu puteau fi mai puțin de patru metri pătrați pentru expunere, rezultă un cost minim al chiriei de 920 euro.
Mai adăugați aici și costul de 120 per anunț pentru prezentarea invențiilor în Catalogul Oficial al Salonului. Ceea ce înseamnă în total 360 euro pentru trei invenții.
La Salonul de la Geneva plătești până și masa și scaunele. Pentru o masă, chiria este de 70 de euro, la trei invenții rezultând un cost minim de 210 euro. Plus chiria pentru minimum un scaun, ce se ridică la 35 de euro.
S-au terminat costurile? Nu. La Geneva plătești și curentul electric, costul minim fiind aici de 234 euro. În fine, la cheltuieli se mai adaugă și parcarea vehiculului cu care au fost transportate invențiile, adică 78 euro.
În total, Universitatea din Pitești a cheltuit peste 7.000 de euro pentru a participa la Salonul de Invenții de la Geneva. Iar această sumă, cheltuită din taxele plătite de studenți, și-ar găsi o justificare și ar fi rentabilă doar în cazul în care invențiile ar ajunge să intre în producția de serie. Însă de la prototip și până la produs de serie mai este cale lungă.
Denis Grigorescu