Web Analytics

„Naşii” pădurii fac nuntă la Cabana Cumpăna

de | 19.06.2013 21:50 | Opinii

Vinerea viitoare, șeful Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, își va trimite pe teren gonacii și va suna cornul adunării pentru subalterni, în vederea organizării unei acțiuni de mare impact pentru silvicultura județului. Conducătorii Direcției, împreună cu șefii de ocoale silvice, la care se vor adăuga cu siguranță și alți invitați de marcă din județ ori de la București, cât să se facă de vreo 200 de persoane, vor sărbători nunta, pardon, Ziua silvicultorului în mirificul decor de la Cabana Cumpăna. Operațiunea se anunță de mai lată durată, adică va intra și în prelungiri, câtă vreme lista de invitați conține consumatori de cursă lungă, iar pentru musafirii mai importanți s-au făcut și rezervări la cazare. Tradiția Direcției spune că Ziua Silvicultorului este sărbătorită în Argeș întotdeauna în a treia zi de vineri din luna iunie, iar Armand Chiriloiu, aflat la prima acțiune de acest gen în calitate de director, vrea să-și lase oaspeții și subalternii mască și la propriu, și la figurat, ca organizator. Dovadă că bucătarii și lăutarii își ascut deja cuțitele și arcușurile pentru chiolhanul silvico-vânătoresc de la Cumpăna. Iar hoții de lemne își ascut drujbele și topoarele, pentru a acompania, în felul lor, mărețul bairam.
Pare totuși puțin surprinzător momentul ales de directorul Chiriloiu pentru organizarea a ditamai „nunta” silvică, ale cărei ecouri puternice cu siguranță că vor pune pe fugă nu numai vânatul cu coarne, ori vulpile roșii, ori iepurii mici, ci și mistreţul cu colţi de argint, fioros, ce zilnic îşi schimbă, în scorburi ascunse, copita şi blana şi ochiul sticlos… Mă gândesc însă că Don Armando, demn și lemn urmaș al ilustrului său înaintaș Don Felipe, adică fostul deputat și șef al RNP, Filip Georgescu, vrea să sărbătorească cu acest prilej nu numai Ziua Silvicultorului, ci și disponibilizările de personal făcute recent în cadrul Direcției. Mai ales că salariile economisite cu cei dați afară vor fi probabil echivalente, ba poate și mai puțin decât atât, cu costurile la care se va ridica mega-cheful de la Cumpăna. Ori poate că trebuie marcate în mod festiv și ultimele percheziții făcute în nordul județului, menite să stăvilescă, măcar de ochii lumii, mafia defrișărilor și furturilor de lemn, crescută groasă ca stejarul sub ochiul necruțător, păcat că și nevăzător, al personalului silvic.
Poate mai vrea să sărbătorească Don Armando și ziua silvicultorilor care au favorizat, ba chiar au coordonat atent jaful cu retrocedările ilegale făcute în Pădurea Trivale. Ori procesele pierdute pe bandă rulantă cu beneficiarii tranzacțiilor oneroase, în care Prefectura se face că atacă, Direcția Silvică se bagă sub masă, iar judecătorii „aplaudă” sentințe în urma cărora Pădurea Trivale va deveni nu arie protejată cum bălmăjesc autoritățile, ci arie protejată cu garduri pe care să scrie „Proprietate privată. Nu deranjați, se defrișează!”. În fine, nu este deloc exclus ca ospățul programat la Cumpăna să fie dedicat și apelurilor făcute de premierul Ponta la cumpătare și bun simț, pe care, desigur, le crede și le respectă toată lumea bugetară. Dovadă că la zaiafet n-ar fi deloc exclus să apară și Ilie Sârbu, un obișnuit de-al locului și de-al codrului, care nu este doar socrul premierului, ci și „nașul” de funcție pentru Chiriloiu. Nașii să trăiască deci la Cumpăna! Nașii pădurii, care și-au pus-o cu fina, au măritat-o cu samsarii, iar acum îi fac și nuntă!
Mihai BĂDESCU

P.S. Să vedeți ce potriveală! Chiar când să pun punct materialului, ce mesaj ca-n codru credeți c-am primit? Cică de astăzi începe întreținerea de drumuri la Ocolul Silvic Vidraru, efectuată, nici că se putea altfel, de către firma Ateea Comerce, condusă de marele maestru al lucrărilor silvice, Petre Vișan. Un pic peste 2 miliarde vechi să tot coste toată trebușoara, dar n-ar fi deloc exclus ca întreținerea să reprezinte doar două-trei mașini de balast puse pe drumul spre Cumpăna, iar restul să fie un alt gen de întreținere. Întreținerea atmosferei financiare la cheful pădurarilor! Dacă e bal, ban să fie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii