Narcisa Iorga a urmărit îndeaproape ceea ce s-a întâmplat pe Transfăgărășan când turistul italian amator de selfie-uri cu urșii a fost atacat de o ursoaică cu trei pui și tot ceea ce s-a succedat, bâlbâielile , erorile grosolane, minciunile și, în final, modalitatea reprobabilă în care autoritățile (in) competente au „soluționat” criza urșilor de la începutul lunii iulie. Nici prima, nici ultima, confruntare dramatică între om și urs, dar cu siguranță, cea mai mediatizată. Jurnalista, citând ca sursă pagina de Facebook „Ursulețul Cârcotaș” și publică raportul de eveniment întocmit de comisia de intervenție de la Arefu care a împușcat ursoaica, raport atacat de altfel, într-o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.
„Raportul de eveniment întocmit de comisia de intervenție care a împușcat ursoaica de pe Transfăgărășan demonstrează încălcări ale legii și cruzime față de animalele sălbatice, pe care ministrul Diana Buzoianu le-a tolerat inacceptabil.
Ce arată raportul:
1. Ursoiaca a fost împușcată fără respectarea legii – raportul precizează că animalul s-a apropiat de zona în care se afla echipa de intervenție, FĂRĂ SĂ ATACE. Conform legii, ursoaica trebuia fie alungată, fie tranchilizată.
2. Puii nu există. În raport, era obligatoriu să fie menționată existența puilor. Nefiind menționați puii, nu a existat nici obligația salvării acestora. Acțiunea este în mod vădit premeditată – aici nu poate fi vorba despre incompetență. În finalul raportului, veți vedea și sugestia echipei de a fi ”eliminati” toți urșii de pe Transfăgărășan.
3. Ursoaica a fost lăsată să agonizeze ore în șir, după împușcare: în raport se menționează că animalul a fost găsit la ora 18.00, încă în viață, iar împușcarea s-a produs în cursul dimineții. Aceasta dovedește cruzime față de animale. Nu se menționează ora la care s-a produs împușcarea, ci doar ora la care ursoaica a atacat turistul. Și aici este o problemă, întrucât nu se relatează faptul că turistul a hrănit animalul, ceea ce contravine legii, și s-a apropiat nepermis de ursoiaca însoțită de pui, punându-și voluntar viața în pericol. Se menționează doar că ursoaica a atacat și a ucis un om, tocmai pentru a justifica împușcarea animalului, fără a lua în considerare celelalte posibilități prevăzute de lege.
CER DEMISIA MINISTRULUI MEDIULUI din cauza modului în care a gestionat cazul ursoaicei împușcate abuziv pe Transfăgărășan și lipsa de implicare în salvarea celor trei pui ai ei.
1. Conform OUG nr 81/2021, art. 11, Ministerul Mediului a primit raportul de eveniment în cel mult 24 de ore de la producerea lui.
– Reacția ministrului Mediului a fost tardivă – la patru zile după producerea evenimentului, respectiv pe 7 iulie. Evenimentul s-a produs pe 3 iulie.
– Ministrul avea obligația să constate că raportul nu precizează numărul animalelor asupra cărora s-a intervenit – este bifată cu X căsuța în care trebuia precizat numărul – și avea obligația să constate că NU ESTE PRECIZATĂ PREZENȚA PUILOR, deși responsabilitatea pentru salvarea și întreținerea puilor de urs după împușcarea mamei revine exclusiv Ministerului Mediului.
– Ministrul Mediului nu a sesizat absența mențiunii existenței puilor în raportul de eveniment, ba mai mult: a indus opiniei publice ideea că puii urmează să fie predați sanctuarului de urși din Zărnești. Nici până astăzi, puii nu au fost găsiți, ceea ce scade dramatic șansele ca ei să mai fie în viață.
Această omisiune este fie premeditată, fie s-a produs din incompetență. Dacă a fost premeditată, scopul a fost de a face pierduți cei trei pui ai ursoaicei. După cum se vede în finalul raportului de eveniment, semnatarii solicită eliminarea urșilor de pe Transfăgărășan. Acest lucru poate induce ideea că autoritățile din Arefu, Argeș (pe raza acestei localități aflându-se ursoaica cu cei trei pui) au premeditat uciderea ursoaicei, iar ministrul Mediului nu a avut nicio reacție, ceea ce dovedește incompetență sau complicitate.
2. Conform OUG nr 81/2021, art. 6 (3), în cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția imediată se va efectua cu precădere prin metoda alungării sau prin metoda tranchilizării și relocării; în cazul extragerii prin eutanasiere/împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, aceștia sunt relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare specializate sau adăposturi autorizate.
– Ministrul Mediului nu a intervenit în sensul clarificării deciziei luate de comisia de intervenție, în care Ministerul, prin reprezentanții săi (personalul tehnic angajat de primărie și membrii Gărzii Forestiere) au putere de decizie.
– Ministrul Mediului a acceptat fără nicio reacție decizia de extragere prin împușcare a ursoaicei cu pui, deși legea prevede, în astfel de situații, alte metode, CU PRECĂDERE, precum alungarea și tranchilizarea.
– Ministrul Mediului nu a intervenit de urgență pentru salvarea și relocarea puilor, așa cum îl obligă legea. Urgența, în accepțiunea ministrului Mediului, înseamnă un comunicat de presă emis la 4 zile de la producerea evenimentului și aruncarea responsabilității în curtea autorităților locale.
3. Conform raportului de eveniment, comisia de intervenție a luat decizia extragerii prin împușcare a ursoaicei, invocând succint că aceasta a ucis un turist, deși realitatea la fața locului a fost nuanțată. Comisia nu a luat în considerare celelalte modalități prevăzute de lege în cazul femelelor de urs cu pui – alungarea și tranchilizarea. Ministrul Mediului are obligația să verifice dacă intervenția s-a produs în intravilanul comunei, așa cum prevede legea.
Conform legii privind protecția mediului, printre principiile și obiectivele strategice se numără principiul precauţiei în luarea deciziei și principiul acţiunii preventive. Or, ministrul Mediului dovedește că ignoră aceste principii în modul în care administrează un caz cu puternic impact social.
4. Conform raportului de eveniment, ursoaica a fost lăsată să agonizeze mai multe ore, după ce a fost împușcată, ceea ce dovedește cruzime față de animale. În acest timp, puii nu au fost capturați, deși legea obligă la această măsură. Ministrul Mediului nu a solicitat detalii cu privire la intervenție, dovedind lipsă de implicare și empatie și tolerând cruzimea față de animalele pentru care a fost învestită să le protejeze.
Citește și Urșii vor putea fi împușcați direct
Așadar, întrucât ministrul Mediului,
1. Nu a avut reacție după primirea raportului de eveniment, în cel mult 24 de ore, așa cum prevede legea;
2. A tolerat uciderea unei ursoaice cu pui, fără a solicita detalii și a lua măsuri sancționatorii cu privire la modul în care a acționat comisia de intervenție, în care Ministerul Mediului are reprezentanți cu putere de decizie;
3. Nu a sesizat omisiunea prezenței puilor din raportul de intervenție, ceea ce poate reprezenta o premeditare în uciderea ursoaicei și abandonarea puilor ei;
4. Dovedește incompetență, lipsă de empatie și implicare în rezolvarea cazului. Acesta relevă cruzime față de animale – există imagini video, din care reiese că ursoaica a fost legată de gât cu un laț, fiind probabil târâtă pe povârniș, și lăsată să agonizeze în lac, sângerând. Conform raportului de eveniment, găsirea ursoaicei s-a produs la ora 18, deși fusese împușcată în cursul dimineții,
Doamna Diana Buzoianu trebuie să demisioneze din funcție.
Un om politic tânăr ca ea, membru al unui partid politic progresist, care susține și promovează politicile de mediu, nu poate trata astfel acest caz, cu impact social important, și să rămână în funcție.
Cine sunt eu să cer demisia ministrului Mediului? Un Om. Pot rămâne singură sau putem fi mai mulți.”
FOTO: raportul de eveniment întocmit de echipa de intervenție din Arefu, Argeș, care a ajuns, conform legii, la Ministerul mediului, în cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului. Sursa: [0]=AZXDDGhX_o2-DSOg7oeBw9yh-VC2HtVqAIzpSZISrM1x1jXL6ZOHIgUn5Csg0FOdoudED8FHPxqVnv3gsorF5JxuDrrirr6UbZmdcM3BqvSfS10SZOHBhv86c_EuMpbnixzK62v4aIKvOl-P2FZk9AzryPRGUMMU7eUXzVdXIaP2iQ&__tn__=-]K-R">Ursulețul Cârcotaș




0 Comentarii