Apar noi detalii despre furtul tezaurului dacic. Muzeul de unde a fost furat tezaurul României nu avea angajați paznici, deși în contractul era stipulat așa ceva.
„Asiguratorul este o mare companie olandeză, iar valoarea asigurării este foarte mare. Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările ca să fie convins că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii. Ceea ce s-a întâmplat este ieşit din comun. Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire din afară folosind explozibil. Nu este o practică comună.
(n.r. presa olandeză a relatat că expoziţia nu avea pază umană) În cazul acesta, vă asigur că în declaraţia pe care a făcut-o conducerea Muzeului figura existenţa unui post de control 24/24. Figurează în contractul pe care l-am semnat. Nu aveam cum să verific, totuşi, de la 1700 km distanţă. Dar documentele le-am verificat, în contract figurează. Tot în contract au fost introduse o serie de cerinţe specifice ale noastre: vitrine speciale antifurt, pentru piesele deosebite. Cele furate erau în vitrine speciale cerute de Muzeul Naţional de Istorie.
(n.r. dacă bănuieşte o breşă de securitate) Acum e o anchetă de poliţie, nu mă pot pronunţa decât pe informaţiile pe care le primesc de la partenerii olandezi sau de la instituţiile româneşti implicate”, a declarat Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Citește și: Doliu în Muscel. A murit înv. Mihail Măgureanu, director de 45 de ani al Căminului Cultural din Boteni
0 Comentarii