Web Analytics

Mutulicii

de | 5.12.2013 21:56 | Opinii

Sâmbăta trecută, am revăzut pe post de ”translator” pentru fiica mea – Alba ca Zăpada și cei șapte pitici, încântătorul desen animat al lui Disney. Iar ei – ca și mie, pe vremea când eram un puști – cel mai mult i-a plăcut Mutulică. Cel mai haios pitic, cunoscut și iubit de atâtea generații de copii de pe glob. Fără să vreau – ce să-i faci, încurcate sunt căile minții – gândul m-a dus la alți Mutulici. Doi la număr, deloc pitici și aproape deloc haioși. Pe Mutulica nr. 1 îl văzusem cu o seară înainte, la un eveniment monden. Ionuț Elie Zisu e numele său. Cum, nu îl știți? E senator de Argeș. Cu numele. În rest, nu  prea îl vezi și nu îl auzi. Dacă ar fi copil, Ionuț Zisu ar fi o încântare pentru orice mamă. Vorbește foarte puțin, nu comentează, râde mult, unde îl pui acolo stă.
Revenind la evenimentul monden, Ionuț Zisu nu s-a dezmințit. A exteriorizat un stoc limitat de fraze – și asta doar în dialogurile sale cu colegii parlamentari (probabil singurii argeșeni pe care îi știe) – și a fost numai un zâmbet. În rest, a dat senzația că se simte la Pitești precum un aborigen în mijlocul New York-ului. Străin, teribil de străin. Ce să-i faci, așa e când ajungi să reprezinți Argeșul în Parlament, deși tu ești din Constanța. N-am nimic cu Constanța, ba chiar ador acest oraș din multe motive subiective și obiective. M-aș fi bucurat să fiu mândru și de constănțeanul Ionuț Zisu că lucrează pentru Argeș. Din păcate, nu e deloc așa. Omul a fost impus pe niște liste. Iar în Parlament are o viață de… basm. Asta că tot vorbeam de Albă ca Zăpada. Mutulică nr. 1 nu a avut până acum nici măcar o inițiativă concretă pentru județul care l-a votat. Și a trecut un an de la alegeri. E mut, incolor, inodor și aproape invizibil. Totul, pe banii contribuabililor.
Și nu e deloc exclus ca să se fi molipsit de la Mutulică nr. 2, și l-am numit aici pe Bogdan Niculescu Duvăz, un alt parlamentar de Argeș care nu are nicio treabă cu județul. Măcar, spre deosebire de Duvăz și chiar dacă nu vorbește, pe Zisu măcar îl mai vezi prin Pitești. Cât despre Duvăz, bucureșteanul care ne reprezintă în Parlament de cinci ani, nu l-am mai văzut de mult pe la noi. Probabil că argeșenii vor începe în curând să creadă că au votat o fantasmă. Din 2008, de când s-a trezit pe listele parlamentarilor de Argeș, Duvăz nu a pus nici măcar o întrebare legată de problemele județului nostru. Zero barat. Mut. Paralel cu Argeșul. Îi pasă de alegătorii săi? Da, la fel de mult ca marmotei care învelește ciocolata.
Premierul Ponta a prezentat marți strategia de dezvoltare a rețelei de autostrăzi pentru perioada 2014-2018. Iar autostrada Sibiu-Pitești a fost din nou amânată pe termen nespecificat. I-ați văzut sau auzit pe Zisu și Duvăz să aibă în ultimele luni vreo poziție vizavi de acest proiect strategic de grad zero pentru județ? Nici nu aveați cum. Mutulicii și-au reconfirmat nepăsarea. Nici măcar o luare de poziție, fie ea şi protocolară. Cu asemenea parlamentari muți și pasivi, să ne mai mirăm că Argeșul a ajuns la coada… cozii ca și influență la nivel național? 
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii