Web Analytics
scris vineri, 18.10.2024

Muncă la negru. Angajatori amendați drastic de ITM Argeș

Muncă la negru. Angajatori amendați drastic de ITM Argeș

În cursul lunii septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a organizat 284 de controale și a aplicat 144 de sancțiuni. Valoarea totală a amenzilor fiind de 598.300 lei.

În domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 136 controale și s-au aplicat 64 sancţiuni, dintre care 46 amenzi în valoare totală de 405.800 lei, a transmis ITM Argeș într-un comunicat de presă. Astfel, la 12 angajatori sancționați au fost depistate 18 persoane care munceau fără contract, valoarea amenzilor aplicate fiind de 320.000 lei.

Principalele deficiențe constatate au fost primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Dumitru Tudosoiu, despre violenţa în şcoli: „Sunt mulţi copii cărora le e frică să spună sau nu se duc cu drag la şcoală”

Neinstruiți și fără echipamente de protecție

ITM Argeș a mai realizat, în baza Legii nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, 148 de controale, în urma cărora au fost aplicate 80 sancțiuni, dintre care 46 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 192.500 lei.

Principalele deficiențe constatate: neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă, neprezentarea documentelor.

S-au constatat deficienţe în construcţii, exploatare forestieră, transport, distribuție mărfuri, comerț, servicii de curierat, restaurante și alte servicii de alimentație, activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure, activități de depozitare și comercializare a carburanților auto, captarea, tratarea, distribuția apei și colectarea și epurarea apelor uzate, activități cu caracter ocazional desfășurate de zileri, activități ale agenților de muncă temporară și utilizatorii acestora.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...