Web Analytics

Motociclistul grav accidentat a fost scos vinovat, pe deasupra şi beat

de | 6.12.2018 13:03 | Dezvăluiri

# Dosarele X la Poliţia Costeşti # Un motociclist a fost grav rănit # Motociclistul a fost scos vinovat, pe deasupra și băut # Automobilul implicat în accident aparține rudei unui polițist

La șapte luni distanță de la un teribil accident, petrecut în aprilie anul acesta, victima, un motociclist grav rănit, despre care nimeni nu credea c-o să mai scape cu viață, arată partea nevăzută a unui scenariu conturat încă de când omul era în comă, scenariu care-l indică drept singurul vinovat. Dincolo de amănuntul, poate important, poate nu, că celălalt autovehicul implicat în accident aparţine rudelor unui poliţist, interesante sunt și alte detalii ce ridică multe semne de întrebare. În primul rând, în consemnările anchetatorilor, sensul de mers al motocicletei a fost trecut invers decât cel indicat de victimă și confirmat de un martor. În al doilea rând, acel martor al accidentului, coleg cu motociclistul, care mergea cu autoturismul la câţiva metri în spatele acestuia, nici măcar n-a fost audiat în acest dosar, deşi mărturiseşte că a rămas la faţa locului timp de două ore după preluarea victimei de către ambulanță şi că a luat personal legătura cu anchetatorii. În al treilea rând, suspiciunile victimei sunt că la volanul maşinii s-ar fi aflat un alt șofer, a cărui identitate s-ar fi vrut protejată, tocmai pentru că fusese văzut urcându-se beat criţă la volan.

Victima, Dănuţ Ilie Stănică (45 de ani), este şofer profesionist de TIR. De trei ani efectuează transporturi internaţionale şi venise de puţin timp în ţară să-şi vadă familia. Pe 1 aprilie 2018, zi ce s-ar fi putut încheia tragic, bărbatul circula însă pe motocicletă.
„Veneam de la Șerboieni, pe sensul de mers Popești-Pitești, ca să ajung la Peco, în Costeşti, să alimentez „motorul” cu benzină. O mașină a ieșit cu spatele de pe un pod și a intrat pe drumul național. Am redus viteza, am frânat, dar el deja trecuse cu spatele de axul drumului. Am văzut că era cineva cu telefonul la ureche, atât îmi amintesc, și impactul cu aripa din față”, povestește Dănuț Ilie Stănică.
În istoricul întocmit de polițistul judiciar care s-a ocupat de caz, a fost consemnat cu totul altceva: „Numitul Iordache Marius Cătălin, în timp ce conducea autoturismul marca Renault cu nr. de înmatriculare AG–RIO, pe DN 65 A, pe raza comunei Buzoiești, județul Argeș, la un moment dat a efectuat manevra de mers înapoi, ieșind de pe un podeț, iar când a ajuns pe banda de mers către Pitești, a fost lovit pe partea stângă față de motocicleta BW …. care se deplasa din direcția Pitești către Popești”.
În concluzie, o direcţie de mers opusă celei despre care vorbește victima.
Că motociclistul circula în direcţa Popeşti-Piteşti şi nu invers, cum s-a consemnat, o spune şi Alexandru Apostol, un bărbat din Craiova, coleg cu victima şi martor al accidentului. Bărbatul venise să-și viziteze mama la Șerboieni și plecase în acelaşi timp cu motociclistul din localitate. Circula la doar câţiva metri în spatele lui Dănuţ Ilie Stănică la momentul impactului. Alexandru Apostol a fost şi cel care i-a acordat motociclistului primul ajutor. I-a dat jos cagula pe care bărbatul o purta pe sub cască și i-a degajat căile respiratorii.
„Dacă n-ar fi făcut asta, m-aș fi înecat în propriul sânge, pentru că eu, din cauza loviturii, mi-am mușcat buza”, povestește victima.
Omul a fost dus în comă la spital și aproape nimeni nu i-a mai dat șanse să scape.

Colegul lui Dănuţ Ilie Stănică a confirmat direcția de mers indicată de acesta

Alexandru Apostol mărturisește cum a văzut, din spate, întreaga scenă a teribilului accident.
„Și eu, și el mergeam în sensul spre Pitești. Ăla a ieșit de pe pod, nu s-a asigurat și a ajuns în jumatea străzii… Chiar pe jumate. El (motociclistul) a încercat să-l evite și l-a luat pe aripa din față, pe stânga. Colegul meu a zburat efectiv… Rezervorul motocicletei era într-o parte, el în altă parte. Ce mai, ca-n filme! A fost cumplit! Mie nu mi-a cerut nimeni declarații… Eu am îndoieli că la volanul mașinii a fost cel care pretinde că a fost… Nu pot fi însă sigur, pentru că eu eram, într-adevăr, cu ochii mai mult pe colegul meu, dar i-am și zis ce cred polițistului care venise acolo să facă măsurători sau nu știu ce să facă. La vreo două ore de la accident, polițistului care a venit să-mi arate că a luat alcoolemia (n.red. – testul făcut șoferului mașinii) mi-a zis că ce mă bag eu, îi spun eu cui să ia probe?! Cred că eram vreo 50 de inși strânși acolo”, povestește, pentru „Jurnalul de Argeș”, Alexandru Apostol.
Omul e intrigat că nici măcar n-a fost chemat să dea declarații.
Una peste alta, în toată povestea teribilului accident vinovată a fost găsită victima, motociclistul internat în stare foarte gravă la Spitalul Județean cu multiple traumatisme și băgat de urgență într-o operație din care, în cele din urmă, a ieșit cu bine.

„Când mi s-a pus fiola fiindcă eu, efectiv, am fost în comă?”

După ce a fost externat, bărbatul a aflat cu stupoare cum s-a conturat filmul accidentului.
„Mi-au zis: «V-am găsit 0,33 la mie alcoolemie». Am întrebat: «Dar când mi s-a pus fiola, fiindcă eu, efectiv, am fost în comă? Nu știu nimic. Nu am semnat nimic». Din câte îmi amintesc eu, după ce mi-am recăpătat cunoștința, abia marți, la două zile de la accident, a venit o asistentă și mi-a zis: «Haideți să vă recoltăm sânge, că am avut un scandal că nu s-a recoltat sânge pentru analize». Până marți nu mi s-a luat nicio probă de sânge… La o lună de la accident, am întrebat: «Cum, domnule, să apară așa ceva, dacă eu n-am băut deloc şi dacă mie nu mi-a luat nimeni sânge?». Nu că… „uite, ai semnat”. M-am uitat, nu era semnătura mea. În hârtiile alea de la Poliție, efectiv nu sunt semnăturile mele. Le-am arătat semnătura mea, să se convingă și ei că nu seamănă cu aia. N-am putut să intru în posesia acelor hârtii, că nu mi le-au dat… Mai târziu mi-au spus că aveam alcoolemie de 1,2 la mie. De unde, dacă eu nu băusem absolut nimic?”, spune Dănuţ Ilie Stănică, omul care e hotărât să ceară o expertiză cu privire la semnăturile la care face referire.
Una peste alta, dincolo de îndoielile pe care bărbatul le are în ceea ce priveşte ancheta, omul are și propriile suspiciuni referitoare la cel care conducea mașina implicată în accident, un autoturism ce aparține rudelor unui polițist al IPJ Argeș.
„În mașina respectivă cred că era, de fapt, un domn, Gică, din Costești, tehnician veterinar, beat mort, tatăl unui polițist. Înainte de a pleca de la un prieten al meu, unde a fost să facă injecție unui animal, era distrus de băutură și s-a urcat la volan… Am martori și în privința asta. Accidentul s-a petrecut la 20 de minute de când a plecat în starea asta de la prietenul meu… Apoi a spus că, de fapt, a condus nepotă-su. Ce au zis ei? Au văzut că eu sunt lovit grav, au trăit cu impresia că mă duc pe lumea cealaltă și că se pot schimba între ei cum vor”, mai spune bărbatul.

„Ia să-i spun eu și lui fii-miu!”

Am încercat să stăm de vorbă cu personajul la care face referire victima. Acesta pune totul pe seama asemănării dintre mașina sa și mașina nepotului, ambele marca Renault.
„A nepotului e AG… RIO, A mea e AG … FGI. Mașina era a lui, el a fost la volan. De unde să fiu eu?! S-au făcut constatări atunci… Și așa am înțeles că el (n.red. – motociclistul) a fost beat rău”, a declarat, contactat de „Jurnalul de Argeș”, Gică I.
Referitor la celelalte acuzații potrivit cărora ar fi fost văzut în acea zi urcându-se beat la volan, tatăl polițistului a declarat: „Nici vorbă! Nu, nu… Dar s-au făcut constatări atunci, s-a măsurat… Au fost martori mulți atunci, că a fost tămbălău…”, a mai declarat bărbatul, care, confirmând că fiul său este poliţist, a încercat, la finalul conversaţiei, o formă de intimidare.
„Cum ați zis că vă numiți dumneavoastră? Ia să-i spun eu și lui fii-miu!”, a amenințat bărbatul înainte de a închide telefonul.
Nepotul său, Marius Cătălin Iordache, tânărul care, potrivit celor consemnate de anchetatori, s-a aflat la volanul mașinii, a închis telefonul în momentul în care „Jurnalul de Argeș” i-a relatat suspiciunile victimei.
Dănuț Stănică nu vrea decât o anchetă corectă
„Pe mine m-au nenorocit. Nu mai vorbesc de faptul că am rămas cu sechele… Mi-a dat Dumnezeu zilele înapoi, m-am făcut, cât de cât, bine, nu mai sunt în starea gravă în care am fost, dar mi-au suspendat tot mie permisul. Nu am pretenții la nimic, decât să se facă dreptate și să se vadă că în accidentul ăsta n-a fost vina mea. N-am pretenții la motor, n-am pretenții la nimic. Vreau doar înapoi permisul, să pot să merg înapoi la muncă. Ce vină mi-au băgat ei mie, eu nefiind vinovat deloc?!”, mai spune bărbatul, care este și tatăl unei fetițe în vârstă de 10 ani.

IPJ Argeş spune că motociclistul mai poate aduce menţiuni în dosar

Referitor la direcția de mers a motociclistului, IPJ Argeș admite o posibilă eroare, dar spune că în anchetă s-a reținut în cele din urmă direcția reală de mers, spre Costești (Popești- Pitești).
Potrivit IPJ Argeș, motociclistul ar fi fost testat cu etilotestul imediat după accident (înainte ca starea lui de sănătate să se altereze), rezultând o alcoolemie de 0,36 la mie. Tot potrivit IPJ Argeș, victimei i s-au recoltat probe de sânge la spital.
„Sunt probe luate. La Poliția Costești există un dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. Se fac cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor care au condus la producerea accidentului. Persoanele care sunt părți în dosarele penale pot propune ca administrare probe și pot veni cu mențiuni referitoare la ceea ce s-a întâmplat la organul de urmărire penală sau direct la procurorul care supraveghează instrumentarea dosarului”, transmite IPJ Argeş.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

3 Comentarii

  1. Inainte sa scrieti un asemenea articol ati face bine sa cercetati mai bine cele intamplate. In declaratiile pe care le-a dat soferul motocicletei spune ca el nu-si mai aduce aminte cand a fost testat cu etilotestul, dar stie ca a fost alte persoana la volanul masinii. Intebati-l daca stie cat a baut inainte poate isi aduce aminte, sau poate stie de ce nu avea acte la motocicleta. Aaa poate stie si cu ce viteza se deplasa pe motor, ca daca mergea cu 50 de km/h conform sectorului de drum pe care se afla, poate nu mai era in situatia asta. Ala de de se baga in seama poate stie el de cat a baut prietenul lui si ce viteza avea. Acum ganditi si voi la 50 de km/h, plus ca „Am redus viteza, am frânat, dar el deja trecuse cu spatele de axul drumului” inseamana ca a ajuns undeva pe la 20-30 km/h, se mai rupea motorul ala in doua?

  2. un material de tot rasul omul se contrazice singur in ceea ce spune, iar autoarea articolului slaba rau oricum nenea ala s-a ales cu cel putin 2 procese pt calomnie pt ca face mai multe afirmatii grave,

  3. Nita Marian și-a băgat coada aici este tipic pt el și avea de platit niste polițe urat din partea lui se folosește de ăla sa de-a în alții dar adevărat se știe și cine minte va avea de suferit.