Teatre. Concerte. Vernisaje. Expoziții permanente. Muzee. Lansări de carte. Simpozioane. Conferințe. Tot felul de manifestări culturale. Tradiționale.
Ajunse în agonie… Cine să le mai știe? Cine le mai vede? Cine le mai ascultă? Cine mai are timp de ele?
În zadar se adaptează, se inventează, se perfecționează, se modernizează. Se joaca teatru în tramvaie, în metrou, în autobuze. Se joacă pe butoaie, pe butuci, pe mese, pe scaune, pe mozaic. Chiar în pielea goală. Dar tot se pierd spectatori.
Literatura, pictura, sculptura, muzica, chiar când fac loc concesiei, tot rămân în umbră. Artiștii profesioniști, școliți, dotați, din ce în ce mai uitați.
De când s-a mutat teatrul în parlament, la Guvern, la Cotroceni, în ministere, în instituții, în prefecturi, în primării, în procuraturi, în judecătorii, în pușcării, pe ecranele televizoarelor, în păduri, în spelunci, în bordeluri, în clanuri, în locuri de taină și de pierzanie, de când în locul actorilor autentici intrară în roluri uzurpatorii, arta trage să moară.
Altă piesă, alți protagoniști. Termopanele lui Năstase. Năstase patru case. Trofeul calității. Ouăle numărate. Glonțul din pielea gâtului…
Dan Voiculescu, profesorul, și el unul dintre marii actori ai epocii. Cu ani de reprezentări. Ba în parlament, ba demisionat. Mereu nevinovat. Opere de binefacere. Burse în străinătate. Televiziuni. Jurnale. Rechin de presă. Lider politic. Suspectat de colaborare cu securitatea. De venituri necuvenite, din conturile bancare ceaușiste. De afaceri cu terenuri și chiar cu un institut de cercetări. Arestat. Judecat. Condamnat. Contestări. Contestații. Amânări. Hotărâre rămasă definitivă. Și noi, mulțimea de gura cască, hipnotizată, mereu în așteptare….
Hrebenciuc cu fiul său. Cocoș cu puiul. Campania electorală. Dihonia din Uniunea Social Liberală. Jocurile lui Crin Antonescu. Tăriceanu – fidelitate sau trădare? Campania electorală. Alianțe dubioase. Părăsiri. Reveniri. Dragnea cu dosare. Răzmerița lui Geoană și Vanghelie. Complotul lui Șova, exclus și spălat. Ghiță cu Ponta în Dubai. Ecaterina Andronescu, cerere de audiere, rămâne reprezentanta partidului în emisiuni televizate. Struții judecătorului de la Curtea Constituțională.
Și Elena Udrea… Artista fatală. Călare pe situație, pe armăsar, pe bicicletă, pe partid, pe Cotroceni, în costume o mie, cu pantofi auriți, cu poșete bătute în nestemate, cu admiratori care au manifestări de amatori exasperați, cu milioane nenumărate, candidată la președinție, curtată, aplaudată, răsfățată, ținută în brațe de președintele țării… Și, prăbușirea. Cădere liberă. Parașuta nu se deschide. Zornăie lanțurile. Clănțăne cătușele. Se deschid porțile închisorii. Ultimul act. Nu se știe care va fi sfârșitul. Poate că va împărți celula cu prieteni ai săi, cu doamna Bica. Poate că se vor plimba din nou pe străzile Parisului, și vor împărți frățește, ca orice cuplu fidel, același apartament de hotel cu multe stele. În lumea asta te poți aștepta la orice. Până una alta, le-a umbrit până la eclipsă pe celebrele artiste Medeea Marinescu, Oana Pelea, Emilia Popescu din ultima generație afirmată. Dar nu au fost cruțate nici Stela Popescu, nici Tamara Bosuceanu, Draga Olteanu… Nici măcar Lucia Sturza Bulandra, Elvira Popescu, doamna Godeanu nu au fost atât de mediatizate la timpul lor. N-a lipsit mult să i se ridice statuie. Dacă nu din bronz, dacă nu din granit, măcar din ciocolată. S-o sărute lumea toată în piața publică…
Spectacole de teatru, de circ, de bâlci. Senzaționale și derizorii. Pe scena țării. Chiar dacă tace în culise cel mai mare clown care a jucat în vârful piramidei puterii. Jucător, jucăuș, acrobat, zburător și agățător. Arbitru din oficiu. „Regele gol”, „Papa se lustruiește”. Intrat în cumetrie cu progenituri regale și din clanuri interlope. „Să trăiți bine!” Dar își asuma reducerea salariilor și locurilor de muncă. Echilibrist pe sârmă. Cu simulări de zbor și alunecări în gol. Combate corupția pentru unii, dar o încurajează pentru alții. Mita, delapidarea, șpaga nu au cunoscut niveluri mai mari decât pe vremea sa. Patrona închiderea spitalelor. Petrecea în chiolhanuri pe când unii foști intelectuali scurmau în tomberoane pentru resturi de mâncare. Îmbrăca sarica la stână. Trăgea cușma pe urechi. Se săruta bot în bot cu bulibașele la târgul romilor de pretutindeni. Băi de mulțime. Femei promovate în serie pe direcția ministerelor. În așteptarea unei vile pe o sprânceană, tace ca un pește dat la fund. Dar și când o să dea din coadă, se va cutremura șandramaua…
Miniștri arestați. Spectacolele culte, clasice, tradiționale – sufocate, sugrumate, asasinate. Pe scena țării înflorește și mucegăiește impostura…
(Prof. Marin Ioniţă)