Joi, 2 martie, romaniacurata.ro a publicat un nou articol referitor la Mafia Pădurilor, ale cărei tentacule se întind peste tot, inclusiv în poliție sau în justiție. Preluăm aici acest articol integral.
Se sparge buba?
300.000 de euro este suma pentru care un polițist judiciar ar fi solicitat-o de la o persoană cercetată de Parchetul Înaltei Curţi pentru evaziune fiscală şi delapidare pentru a propune o soluţie favorabilă în respectivul caz, se arată într-un comunicat de presă al DNA, transmis azi, după ce procurorii l-au reținut, ieri, pe Mihai-Cătălin Bîzăran.
Citește și: Bărbat găsit mort în casă. Cadavrul prezenta urme de violență
Datele din comunicatul DNA coincid cu cele în care Poliția a desfășurat o amplă activitate de cercetare a unor firme implicate în exploatarea și prelucrarea lemnului. Că persoanele de la care polițistul ar fi cerut mită ar face parte din Mafia Pădurilor ar fi fost confirmat și de sursele Europa Liberă. Mai mult, se pare că e vorba de același caz despre care au scris, tot ieri, jurnaliștii publicației germane Der Spiegel, într-un articol în care acuză companiile austriece, precum Egger și HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer), că ar încheia contracte și ar prelua lemn tăiat ilegal.
Mihai-Cătălin Bîzăran, agent de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut 300.000 de euro de la o persoană cercetată de Parchetul Înaltei Curţi pentru evaziune fiscală şi delapidare pentru a propune o soluţie favorabilă în respectivul caz, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie , în perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, Mihai-Cătălin Bîzăran, în calitate de lucrător de poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine şi 100.000 euro pentru un intermediar).
„Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpatul Mihai-Cătălin Bîzăran în schimbul promisiunii că acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus, precum şi pentru a propune o soluţie de clasare în cazul infracţiunii de evaziune fiscală şi că ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă) astfel încât acesta din urmă să dispună soluţia clasării pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu persoana vizată pentru infracţiunea de delapidare”, se precizează în comunicat.
În acelaşi context, spun anchetatorii, Mihai-Cătălin Bîzăran i-ar mai fi transmis aceleiaşi persoane informaţii nedestinate publicităţii din dosarul respectiv, dar şi cum se vor derula cercetările în continuare.
Surse judiciare au declarat, pentru Europa Liberă (vezi aici), că omul de afaceri căruia i s-ar fi cerut banii este Ionuț Ursu, care este și el, la rândul lui, inculpat în dosar, iar firma cercetată este Saniral SRL, ce are ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului. Firma are sediul în Bogdănești, Suceava, și a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, aproape dublu față de anul precedent. Profitul s-a ridicat și el la 1 milion de euro.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, din 29 septembrie 2022, cu o zi mai devreme (28 septembrie 2022, dată care coincide cu cea din comunicatul DNA), ar fi avut loc un amplu control la firme din județul Suceava, atât legat de infracțiuni și contravenții legate de exploatarea și valorificarea lemnului, cât și de evaziune fiscală și spălare de bani. Conform presei locale ar fi fost vorba de firmele fraților Ionuț Ursu și Paulică Ursu, din comuna Bogdănești, jud. Suceava (Saniral SRL și Nico-Paul SRL), respectiv a unei rețele conduse de unul dintre frații Pîrlac din Găinești, Vasile, și de Ștefan Gherman, fratele primarului comunei Slatina.
În ediția de ieri, publicația germană Der Spiegel a scris despre modul în care firme precum Egger sau Schweighofer încheie contracte și preiau lemn tăiat ilegal de firme autohtone. Jurnaliștii nemți au investigat tot tăieri ilegale din zona comune sucevene Bogdănești.
(sursa foto: Puterea)
0 Comentarii