Fostul director general al Romsilva, Teodor Țigan, a dat în judecată Regia Națională a Pădurilor, după ce instituția a decis să nu-i mai prelungească contractul individual de muncă semnat ulterior pensionării. Informația a fost publicată de RISE Project, care a arătat că Țigan a beneficiat de un bonus de aproape 100.000 de euro brut. Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, care a început reforma în Romsilva, a răbufnit:
„Gestul directorului de la Romsilva care a dat statul în judecată pentru că nu i-a fost prelungit contractul de muncă după ce s-a pensionat, a încasat o primă de 100.000 euro și s-a reangajat în același loc, deși a lăsat instituția pe pierdere, nu e doar o dovadă de dispreț maxim față de interesul public.
Arată că această categorie de persoane, care au fost prinse cu mâna până la umăr în bugetul statului, este imposibil de tratat cu îndemnuri la bun-simț.
Să-i mai spun numele o dată: Teodor Țigan, fost director al Direcției Silvice Arad.
Dl. Țigan, de când le-am tăiat primele nerușinate de pensionare celor de la Romsilva, a umplut Facebook-ul cu lături la adresa mea, dar asta contează prea puțin.
Mai important e că acești super-bugetari sunt ghidați doar de foșnetul banilor și reacționează doar când aud sau nu mai aud alerta pe telefon, că le-a fost umplut contul din nou. Să ceri, pe deasupra, și despăgubiri la zi, e o sfidare față de milioanele de români care muncesc cinstit să pună o pâine pe masă.
Mesajul meu pentru directorii Romsilva care cred că statul e un bancomat personal: dați primele de pensionare înapoi!
Sunt convins că exemple din astea sunt nu doar la Romsilva, entitatea unde, ca ministru, am pus bazele unui proces amplu de reformă, care să readucă în prim-planul activității celor care administrează resursele naționale o serie de principii de bun-simț, peste care s-a trecut cu vederea în ultimii 30 ani: competență, integritate și respect față de banul public.
Citește și Directorul Romsilva care a încasat 100.000 euro primă de pensionare a dat în judecată regia
Am făcut aceste demersuri cu dorința sinceră de a opri abuzurile pe care le practică unii doar pentru că sunt într-o poziție de influență, pentru că am primit zeci, sute de mesaje din partea angajaților Regiei care trăiesc zilnic umilința acestor abuzuri și care mi-au spus clar: „Ne-a ajuns la os!”.
Este inacceptabil ca o instituție care gestionează o parte esențială din patrimoniul natural al României să fie transformată într-un loc în care se lăfăie privilegiile personale și pretențiile scandaloase, așa cum au fost primele nerușinate la pensionare care au căpușat bugetul Romsilva și pe care le-am blocat, în martie, prin Ordonanță de Urgență.
Tot în martie, au fost trimiși acasă directorii de la Direcțiile Silvice Arad, Caraș – Severin și Maramureș care nu și-au îndeplinit indicatorii de performanță și am trimis Corpul de Control să evalueze dezastrul pe care l-au girat aceștia. Regia Națională a Pădurilor nu este moșia nimănui, iar pădurile sunt ale României, nu ale Romsilva. Romsilva doar le administrează!
Dacă unii directori de direcție silvică fără performanțe (locul 39 din 41 în clasamentul național e departe de a putea fi numit „performant”), dar cu reflexe de boieri, cred că li se cuvine să bage mâna în buzunarul public și după pensionare, eu unul nu-mi schimb opinia: Să dea înapoi primele de pensionare!
Solicitarea de despăgubiri, în contextul de azi, nu doar că sfidează bunul-simț, dar reprezintă o palmă dată tuturor angajaților de bună-credință din sistemul public, care își fac treaba fără să primească bonusuri de zeci sau sute de mii de euro. Când doar încasezi fără să fii tras la răspundere pentru ce faci și, mai ales, pentru ce nu faci în fiecare lună, bunul-simț se pierde pe drum.
Ori, pentru asemenea sfidări, răspunsul nu poate fi altul decât chemarea în judecată pentru recuperarea banilor de către statul român.
Am început reforma la Romsilva tocmai pentru a curăța aceste practici abuzive, care opun rezistență din interior, și pentru a înlocui vechile rețele de interese cu o cultură a responsabilității și a transparenței.
Statul român nu e o vacă de muls pentru directori unși pe viață și grupuri de interese care și-au făcut propriile legi, care se agață de scaune și privilegii până în ultima clipă, fără să fi adus valoare reală instituției pe care au condus-o!
România nu-și mai permite directori întreținuți din bani publici, fără rezultate, dar cu pretenții de nababi. Cine vrea prelungiri pe funcție după pensie trebuie să vină cu performanță, nu cu pierderi și reclamații.
Reformele pe care le vedem continuate sau demarate, în această perioadă, de premierul Ilie Bolojan sunt despre principii. Despre a face dreptate oamenilor care știu că funcțiile se câștigă prin muncă, nu se primesc de-a gata și nu se moștenesc. Că banul public se respectă, nu se sifonează. Că nimeni nu e deasupra legii.
Căruța nu pornește singură. O urnim doar dacă spunem lucrurilor pe nume.”
0 Comentarii