Minţim

de | 15.03.2012 19:55 | Opinii

Mințim
Din teama de da, din spaima de nu…
E clar. Ne-am cam ieșit din minți.
Azi toți mințim. Eu mint, tu minți…
Nu avem legi. N-avem sfinți.
Mințim frumos. Eu mint, tu minți…
Bărbați, femei, copii, părinți.
Știm că mințim. Eu mint, tu minți…
Cuvintele ne ard, fierbinți –
Dar nu-i nimic.. Eu mint, tu minți…
Sărutul are gust de arginți?
Nu te sfii. Eu mint, tu minți…
E clar, ne-am cam ieșit din minți…
Ioana Zamfir Toma

***
Se vor fi născut din aceeași mamă? Vor fi fost botezați în aceeași apă? Vor fi supt la același sân? Oricum, preistoria și cronicile ne dau dovada că au fost mereu împreună, nedespărțiți nici în viață, nici în murire. Minciuna și căpetenia. Căpetenia de haitic, de ceată, de clan, de trib, de țară…. De la gorila goală agățată pe cracă, până la regi, împărați sau președinți pe tron de aur în palate… Timp de aur, cunună de laur…   

Că minciuna stă cu regele la masă, știam. Și că asta se întâmpla încă de pe când există regi și minciună pe lume.. Că toți șefii își deschid urechile să fie gâdilați de minciuni și închid ochii în fața adevărului. Ca să nu mă duc prea departe în timp și în spațiu, am să amintesc câteva întâmplări chiar de aici, de pe la noi, foarte recente. Câteva din sutele și miile care se țes în fiecare moment în plasa de minciuni. Ba că nu va veni criza, ba că a trecut, ba că suntem pregătiți pentru un nou cutremur, ba că a început o nouă recesiune. Dar minciuna poate să fie spusă și prin nerostirea adevărului. Ceea ce ne face să bănuim, să nu-i înțelegem nici rostul și nici limitele.

De pildă, de ce ne ascunse noul premier faptul că are în palmaresul lui lingvistic și limba ebraică? Așa ceva nu este o rușine, ba chiar un motiv de mândrie. Limba uneia dintre cele mai vechi civilizații. Limba Psalmilor și Cântării Cântărilor. Și sfintelor scripturi… Poetul Ioan Alexandru, fiu de țăran ardelean și român neaoș, a studiat și a învățat ebraica până când a ajuns să o predea în universitate. Ca să nu mai vorbim de mitropolitul Valeriu Anania. Și l-am putea pomeni și pe poetul Vasile Militaru, cel care nu avea alte diplome de studii decât de la școala primară din sat, dar a îndrăznit să traducă și el Biblia, încă un cap de acuzare ca să moară în închisorile comuniste.

Dar cu atât mai mult ar fi un motiv de laudă pentru actualul șef de guvern al României dacă ebraica ar fi limba lui maternă. Unii dintre cei mai mari oameni din cultura, știința și politica lumii făceau parte din acel popor.
****

Nu știu care de la care ne-am contaminat. Mințim cu toții, de sus până jos. De la copiii care rostesc primele cuvinte, mințiți și ei cu ”bau-baul” și tăierea limbii, până la barbă-albă, dusă în eroare că la anul și la mulți ani va fi mai bine. De la vârfurile elitei până la tălparii țării. De la Președenție la Guvern, la Parlament, la toate instituțiile, în toate piețele, la toate licitațiile. Minciuna nu se oprește nici în pragul bisericii, nici la ofițerul stării civile, nici în intimitatea patului conjugal.

Se spune că diplomația este arta minciunii. În acest caz, doamnelor și domnilor, senatori și deputați, miniștri și demnitari, directori și funcționari, secretari generali, ușieri și portari, ați devenit cu toții și diplomați, excelența voastră, mincinoși cu perdea, fără perdea.

Nu știu dacă în alte țări se minte mai mult sau mai puțin. Dar se minte oriunde.

Mințim că nu avem încotro. Mințim că totul e minciună în jurul nostru, mințim că ne place jocul, mințim să ne încercăm norocul…

Mințim ca să conducem, mințim ca să supraviețuim…

(Prof. Marin Ioniţă)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....