Web Analytics

Minoră bătută în curtea unei școli din Argeș. Reacția autorităților

de | 21.01.2020 18:42 | Actualitate

Autoritățile au făcut public raportul privind incidentul grav, petrecut săptămâna trecută, la o școală pentru copiii cu nevoi speciale din Argeș. Implicați au fost trei minori cu dizabilități, instituționalizați în cadrul Complexului Familial Valea Mare Ştefăneşti. Evenimentul a fost făcut public abia la câteva zile de la producerea lui.

O adolescentă de aproape 17 ani a fost victima unei agresiuni petrecute pe 16 ianuarie în curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sfânta Filofteia” Valea Mare, din Ștefănești și a fost dusă la spital abia la câteva ore de la producerea evenimentului. Tânăra a fost lovită de doi băieți, unul de 17 și altul de 13 ani, în urma unui conflict izbucnit între aceștia. Agresiunea s-a petrecut la școală, în timpul programului școlar, astfel că reprezentanții DGASPC spun că responsabilitatea supravegherii pe perioada cursurilor revenea școlii. Cert este că mama fetei, deși a fost decăzută din drepturile părintești, a fost prima care a sesizat fapta la poliție, după ce fata a sunat-o. Minora a fost despărțită de cei doi băieți, i s-a dat un calmant și a fost trimisă la Serviciul de Medicină Legală pentru a fi examinată, doar că programul se încheiase, așa că a revenit la centrul de plasament. Tânăra nu a mai acuzat dureri până seara, când a ajuns la Spitalul de Pediatrie Pitești. Ambulanța a fost solicitată de trei ori, începând cu ora 20.40, însă a venit abia la ora 23. A doua zi, minora a fost internată la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din București, cu suspiciune de ruptură de splină, unde a necesitat atentă monitorizare. Aceasta a fost externată astăzi.

Atât DGASPC Argeș, organele de poliție, cât și școala au demarat anchete pentru a elucida firul evenimentelor și pentru a stabili ce măsuri se iau în acest caz. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru loviri și violențe.

# Au fost trei apeluri la serviciul de ambulanță. În jurul orei 20.40 s-a solicitat ambulanța cu primul apel, a fost un al doilea apel, un al treilea și la ora 23 a fost preluată și transportată la spital”

În ceea ce privește derularea evenimentelor, lucrurile se prezintă astfel: în data de 16, în jurul orei 12-12.30, nu știm cu exactitate, dar organele de cercetare vor verifica acest aspect, în timp ce se aflau în curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă, a avut loc un incident, un conflict între 3 copii, o fetiță de 16 ani, care în curând va face 17, un băiat de 17 ani și altul de 13 ani. La ora 12.40, un educator din cadrul CTF Valea Mare, fiind anunțat de un alt elev cu privire la incident, s-a deplasat la școală. Educatorul a avut discuții cu copiii și cu cadrele didactice. S-a decis ca fetița să fie preluată și adusă în centru, astfel încât să nu mai interacționeze cu cei doi copii care au agresat-o. Cei doi băieți au rămas la școală. La ora 13, fata a ajuns în centrul nostru, a fost consultată la cabinet, a prezentat ușoare stări de disconfort, i s-a dat un tratament simptomatic și, astfel, nu a mai prezentat niciun fel de probleme simptomatice.

La ora 13.30 s-a prezentat la CTF Valea Mare un echipaj de poliție, poliția a fost anunțată de către mamă. Noi am știut acest aspect, prin urmare nu era cazul să mai sesizăm și noi poliția, pentru că așteptam să vină organele de poliție. Echipajul de poliție a purtat discuții cu minorii și cu fata, s-au luat declarații și personalului de specialitate. La ora 13.45 a sosit și mama în centru. La ora 14, minora a fost însoțită de asistentul medical la serviciul de Medicină Legală, însă, pentru că programul medical se încheiase, a revenit în centru la ora 14.30. Nu a acuzat niciun fel de dureri până seara. Mai mult, a fost implicată în activitățile centrului, a relaționat cu ceilalți colegi și a fost monitorizată. Spre seară, pe la ora 19.30, a acuzat dureri abdominale și s-a decis monitorizarea ei și s-a solicitat ambulanța. Așa cum s-a menționat și în presă, în jurul orei 20.40 s-a solicitat ambulanța cu primul apel, a fost un al doilea apel, un al treilea și la ora 23 a fost preluată și transportată la Spitalul de Pediatrie Pitești”, a declarat Iuliana Matei, director general adjunct DGASPC Argeș, în cadrul unei conferințe de presă.

#„Fata nu a necesitat nicio intervenție chirurgicală, așa cum s-a lansat în spațiul public”

În data de 17 ianuarie s-a decis transferul fetei la Clinica Marie Curie din București. Pe toată perioada internării, fata a fost însoțită de un reprezentant al centrului de plasament. A rămas internată în spital până azi, când va fi externată (21 ianuarie, n. red.). Nu a necesitat nicio intervenție chirurgicală, așa cum s-a lansat în spațiul public, s-a ținut permanent legătura cu unitatea sanitară, evoluția ei a fost bună, dar protocolul medical presupunea rămânerea sub supraveghere. Inițial, s-a stabilit că va rămâne internată până joi, însă evoluția ei a fost foarte bună și astăzi o așteptăm să se întoarcă de la spital. Mai departe, vor avea loc discuții și cu fata, și cu personalul”, a declarat Iuliana Matei în cadrul unei conferințe de presă.

# Minorii vor fi mutați în centre diferite

În ceea ce privește măsurile luate, noi ne-am gândit să separăm copiii, îi vom muta în centre diferite, pentru a preveni escaladarea altor conflicte între ei. De asemenea, vor fi incluși în programe de consiliere psihologică și vreau să vă asigur că, întotdeauna când apar altercații între copii, specialiștii noștri intervin pentru a preveni escaladarea acestor manifestări de agresiune. Trebuie să avem în vedere că vorbim de un centru pentru copii cu dizabilități, ei au nivel scăzut de înțelegere și conflictele apar cu ușurință, însă noi facem eforturi pentru a-i supraveghea corespunzător, astfel încât să se evite agresiunea”, a mai spus directorul Iuliana Matei.

D.G.A.S.P.C. Argeș face în continuare verificari în vederea clarificării motivelor și circumstanțelor în care s-a produs incidentul, iar în cadrul instituției de învățământ a fost demarată o anchetă internă. 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii