Web Analytics
scris marți, 08.07.2025

Ministrul Sănătăţii, despre plata CASS de către mamele care sunt în concediu de creştere a copilului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat marţi, despre faptul că o mamă îşi pierde calitatea de asigurat în momentul în care intră în concediul de creştere a copilului, că informaţia nu este nici corectă, nici completă. El a precizat că femeile însărcinate rămân asigurate, indiferent dacă au sau nu venit. Urmează, după aceste 126 de zile, zona de concediu pentru creşterea copilului, acea indemnizaţie pe care o plăteşte Ministerul Muncii, unde persoanele rămân în continuare asigurate, dar conform deciziei luate de experţii tehnici şi în acord cu Guvernul, se va aplica CASS, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii, despre plata CASS de către mamele care sunt în concediu de creştere a copilului

”Ministrul Sănătăţii nu aplică taxe. E adevărat că pe masa discuţiilor au fost mai multe variante, astfel încât să se echilibreze pe cât se poate de mult această balanţă negativă a asigurărilor de sănătate. 6 milioane de plătitori vs. 16 milioane de beneficiari. Acestea sunt deciziile şi politice, dar şi tehnice, la care s-a ajuns în urma negocierilor de aproape două săptămâni”, a spus ministrul Alexandru Rogobete, la Antena 3.

Citește și: Inspectorii Curții de Conturi au descoperit plăţi necuvenite de peste 216 milioane de lei acordate salariaţilor Romsilva

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat de ce o femeie care naşte îşi pierde calitatea de asigurat în momentul în care intră în concediul de creştere a copilului.

”Aici aş vrea să clarificăm, pentru că informaţia nu este nici corectă, nici completă. Există concediul medical pentru femeile însărcinate, care se compune din două părţi, zona de concediul medical prenatal şi zona de concediul postnatal, care cumulează împreună 126 de zile. Pentru acest tip de concediu nu se aplică CASS. Iar femeile însărcinate rămân asigurate, indiferent dacă au sau nu venit. Urmează, după aceste 126 de zile, zona de concediu pentru creşterea copilului, acea indemnizaţie pe care o plăteşte Ministerul Muncii, unde persoanele rămân în continuare asigurate, dar conform deciziei luate de experţii tehnici şi în acord cu Guvernul, se va aplica CASS”, a explicat ministrul.

El a precizat că este pentru perioada de creşterea copilului, care este până la 2 ani, nu este 2 ani fix. ”Există situaţii în care femeile îşi au acest concediu 3 luni, 6 luni, un an de zile. Şi sigur există şi foarte multe situaţii unde se duc până în 2 ani. Dar nu este standard 2 ani de zile şi sub nicio formă nimeni, nici într-o situaţie, nici în cealaltă, nu îşi pierde calitatea de asigurat”, a menţionat Alexandru Rogobete.

Despre câţi bani economiseşte bugetul României prin aplicarea acestei taxe la acest concediu de creşterea copilului, ministrul a spus că, din calculele Ministerului Finanţelor, undeva la 500 de milioane de lei.

Citește și: InfoCons pe litoral : Salată Caesar cu până la 20 aditivi alimentari și 354.05 kcal

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...