Web Analytics
scris luni, 31.03.2025

Ministrul Mediului: Orice urs care intră în localitate şi pune în pericol viaţa omului trebuie împuşcat

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că alungarea şi relocarea urşilor sunt „instrumente” care nu par să dea rezultate pentru ca aceste animale sălbatice să fie ţinute departe de zonele populate şi să nu atace oameni. Oficialul consideră că orice urs care intră în localitate şi pune în pericol viaţa omului trebuie împuşcat, indiferent de cota de recoltare, cotă care „poate fi revizuită”. Ministrul mai spune că, în opinia sa, imediat ce autorităţile constată că un urs intră în localitate, trebuie să se mobilizeze şi să-l împuşte. El a argumentat cu cifre, spunând că, deşi de anul trecut au fost 464 de sesizări la 112 privind prezenţa urşilor în localităţi, doar în 27 de cazuri s-a dispus măsura împuşcării acelor urşi. Fechet a adăugat că următorul pas este scoaterea ursului de pe lista speciilor strict protejate, aşa cum s-a întâmplat cu lupul, transmite News.ro.

Ministrul Mediului: Orice urs care intră în localitate şi pune în pericol viaţa omului trebuie împuşcat

Citește și: Pompier argeșean cu suflet mare. Înger pentru fetița rănită în accidentul din Vlădești

Întrebat despre cazul de la Predeal, de duminică seară, când un salvamontist a fost atacat de un urs în oraş, fiind în stare gravă la spital, ministrul Mircea Fechet a spus că a fost informat că la începutul acestei luni o ursoaică cu pui a mai fost alungată din judeţul Braşov.

„Am căutat să văd şi eu ce s-a mai întâmplat în cursul anului acesta, cel puţin în Braşov, şi am constatat că pe 4 martie, deci tot luna aceasta, a mai fost alungată o ursoaică cu pui. Ori toate aceste instrumente pe care le aplicăm uneori, alungare sau relocare, pare că nu dau suficiente rezultate”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Digi 24.

Oficialul a spus că anul trecut au fost împuşcaţi 381 de urşi, dintr-o cotă de recoltare de 426 şi că, în opinia sa, această cotă poate fi revizuită, dar că cel mai important este ca mai întâi să fie împuşcaţi urşii-problemă – agreşivi, gunoieri, cerşetori – şi abia la sfârşit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să fie împuşcaţi şi „acei urşi din creierii munţilor”, care nu s-au întâlnit niciodată cu omul.

„Eu cred că cifra poate fi revizuită, nu ne opunem a priori unui astfel de demers, însă este foarte important care sunt urşii ce vor fi împuşcaţi. Pentru că am spus încă din prima zi de aplicare a acestei legi, pe care am şi votat-o în calitate de deputat, că trebuie să începem cu urşii-problemă, cu urşii agresivi, cu urşii gunoieri, cu urşii cerşetori şi abia la sfârşit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să împuşcăm şi acei urşi în creierii munţilor, acei urşi care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată în viaţa lor şi nu aveau când să se mai întâlnească”, a explicat ministrul.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită