Web Analytics

Ministrul IMM-urilor: „Legea Prevenţiei nu va determina o scădere a nivelului de colectare la buget”

de | 5.04.2017 12:01 | Actualitate

ministrul Alexandru Petrescu

Prezent la Piteşti, la o întâlnire cu mediul de afaceri argeşean, Alexandru Petrescu, ministrul pentru IMM-uri, a adus în discuţie şi Legea Prevenţiei, lansată în dezbatere publică în urmă cu aproximativ o săptămână.

Ministrul Mediului de Afaceri a vorbit despre lipsa unei conexiuni între antreprenor şi autoritatea de control şi a afirmat că Legea Prevenţiei ar putea ajuta nivelul de colectare la buget. „Cred că e timpul să spunem şi lucrurilor pe nume. Există o radicalizare între antreprenor şi autoritatea de control. S-a ajuns la un cadru de bussiness total neiertător, total nerezonabil. De multe ori poate se înţelege greşit că scopul unui act de control este confomarea, nu sancţionarea. Câteodată sunt întrebat: domne dar legea prevenţiei nu se bate cap în cap cu faptul că trebuie să colectăm mult la buget? Nu, n-are nicio legătură. De fapt, Legea prevenţiei, prin faptul că vom ajunge să inspirăm încredere în cadrul de bussines românesc, va ajuta nivelul de colectare, nu va determina o scădere a nivelului de colectare. E clar că undeva, nu ştiu, în ani, am ajuns ca între cei mai importanţi jucători ai mediului de afaceri, antreprenorul şi autoritatea de control, să fie o falie şi o lipsă totală de rezonabilitate. Trebuie ca cel ce te controlează să înţeleagă sectorul în care tu acţionezi ca şi agent comercial şi să se pună de multe ori în locul antreprenorului sau managerului, să înţeleagă raţionamentul din spatele unor acţiuni. Din păcate, cred că de multe ori falia triumfă şi se ajunge ca această conexiune între antreprenor şi autoritatea de control să se piardă”, a spus Alexandru Petrescu.

„Oamenii care vin şi îţi bat la uşă şi spun: domne, am venit în control, de cele mai multe ori sunt oameni rezonabili, care înţeleg procesul de management, înţeleg bussiness-ul, înţeleg ce a fost în spatele acţiunii tale manageriale. Din păcate, legea nu-i permite să fie şi formal rezonabil. De aceea Legea prevenţiei este şi o ancoră pentru cei care sunt rezonabili să se poată şi profesional comporta şi acţiona rezonabil”, a mai adăugat ministrul.

Proiectul Legii Prevenţiei, aflat în dezbatere publică la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, oferă firmelor găsite în neregulă un termen de până la 90 de zile pentru a remedia neconformităţile. Potrivit proiectului Legii Prevenţiei, antreprenorii, managerii şi alţi responsabili din firme vor putea evita o serie întreagă de sancţiuni din partea ANAF, Inspecţiei Muncii ori altor organisme de control. Lista sancţiunilor care nu vor mai putea fi aplicate din prima cuprinde 333 de articole de legi, de la Codul Fiscal, Codul Muncii, până la legislaţie legată de site-uri. La prima abatere prevăzută în sfera Legii Prevenţiei, agentul constatator dă numai un avertisment şi întocmeşte un plan de remediere. Abia după termenul de graţie de până la trei luni, va repeta controlul şi, dacă va constata abaterea, abia atunci va aplica sancţiunea.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole