Ministra Mediului confirmă că s-a făcut dosar penal pentru deşeurile toxice de la ARO

de | 24.06.2015 20:44 | Dezvăluiri

# Garda de Mediu a sesizat Parchetul pentru că firma lui Vasile Tofan nu respectă regimul deşeurilor
În urma ultimului control efectuat la depozitul de deşeuri de la Câmpulung de către o comisie constituită de prefectul Argeşului, a fost dezvăluită situaţia neasigurării măsurilor şi materialelor necesare unei intervenţii rapide şi eficiente în cazul izbucnirii unui incendiu. Semnalul de alarmă a declanşat reacţii, una dintre acestea constând în interpelarea pe care senatorul Ionuţ-Elie Zisu a adresat-o Ministerului Mediului. Răspunsul privind situaţia îndeplinirii obligaţiilor de mediu şi a respectării normelor PSI de către Global Eco Center face referire la alte probleme legate de situaţia deşeurilor de pe fosta platformă ARO.

Potrivit ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, din totalul celor 3.270 de tone de deşeuri, firma lui Vasile Tofan a eliminat doar 242,485 tone (din care 43,485 tone de substanţe periculoase), cea mai mare cantitate fiind disponibilizată în cursul lunii mai 2015 (106,6 tone). Până la finalul anului, Global Eco Center trebuie să mai scape de 475 de tone de deşeuri periculoase. Dincolo de nerespectarea programului legat de obligaţiile asumate în privinţa eliminării substanţelor din depozitul de pe platforma Landmak Management, problema este că operatorul de deşeuri ignoră în continuare şi alte sarcini impuse după producerea incendiului din octombrie 2013 şi anularea autorizaţiei de mediu. Astfel, potrivit Ministerului, Global Eco Center trebuia să notifice Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu cu privire la stadiul realizării măsurilor prevăzute în obligaţiile de mediu şi, la finalizarea tuturor termenelor, trebuia să înştiinţeze Comisariatul Gărzii de Mediu pentru a i se face control de specialitate. Or, aşa după cum se precizează în răspunsul primit de senatorul Zisu, „până în momentul de faţă, Global Eco Center SRL nu a transmis nicio notificare asupra stadiului realizării măsurilor, nu au fost respectate obligaţiile stabilite de către Agenţia pentru Protecţia Mediului la încetarea activităţii în punctul de lucru situat în Câmpulung, pe fosta platformă ARO”.

A fost sesizat Parchetul

Tot după controlul din aprilie, prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, vorbea de posibilitatea ca firma lui Tofan (foto) să fie implicată într-un dosar penal având ca obiect nerespectarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi eliminarea acestora. Ministerul Mediului a anunţat deja faptul că Garda de Mediu a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung o sesizare penală în acest sens. Obiectul cererii îl constituie o faptă sancţionată de Legea 211 din 2011 cu închisoare de la şase luni la cinci ani: „comercializarea, abandonarea şi/sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României”. La Parchet mai există un dosar penal deschis după producerea incendiului din urmă cu aproape doi ani.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii