Web Analytics

Ministerul Culturii verifică termopanele puse de Calinic

de | 6.09.2017 08:31 | Actualitate

20914322 1442028305880318 6066699481133789645 n

După ce Jurnal de Argeș a semnalat, în numărul precedent, că Mănăstirea Curtea de Argeș, monument istoric de categorie A, e blindată cu termopane, montate fără nicio autorizație, Ministerul Culturii a pus în vedere demontarea protecțiilor și a anunțat că va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni.

Urmare a unor informații apărute în presă, referitoare la folosirea unor ferestre din tâmplărie PVC la Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări:
Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş, face parte din ansamblul Mănăstirii Argeşului, avînd cod LMI AG-II-m-A-13628.01. Din anul 2005, Biserica este inclusă în Programul Naţional de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curăţare a zidurilor exterioare şi de refacere a frescei.
În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la uşa de acces şi la ferestrele din pronaos, protecţii de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecţiile dublează geamurile originale şi uşa metalică de acces, împotriva prafului şi intemperiilor. Montarea acestor protecţii s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În urma repetatelor inspecţii la monument, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a constatat că protecţiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul.
Direcţia judeţeană pentru Cultură Argeş a notificat Episcopia Argeşului şi Muscelului în această privinţă, punându-i-se în vedere ca, la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară, protecţiile să fie demontate. Lucrările de restaurare se încheie în această toamnă.
Ministerul Culturii și Identității Naționale va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul  Ministerului Culturii.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii