Săptămâna trecută, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în fața unui public numeros, cunoscutul eminescolog argeșean, prof. dr. George Ene, și-a lansat un volum unicat care se impune prin noutatea absolută a temei – „Eminescu – Securitatea și siguranța națională a României”.
„Eminescu – Securitatea și siguranța națională a României” este o carte eveniment care se impune prin noutatea absolută a temei, născută în urma unei munci riguroase derulate de-a lungul a peste 14 ani și care completează „exegeza operei lui Mihai Eminescu sub aspectul relevării unei componente speciale a tezaurului său de gândire, simțire și acțiune socială”.
Autorul, prof. dr. George Ene, un foarte bun cunoscător al „poetului nostru nepereche” și al valorii sociale a informației, analizează opera publicistică, ziaristică și corespondența lui Mihai Eminescu, poet de vastă cultură și patriot, readucând în conștiința publică un om bine ancorat în viața politico-socială și culturală a țării, un militant profund în procesul de modernizare și unificare a României, din poziția de jurnalist, doctrinar politic, dar și de membru al unor societăți cultural-naționale.
La acest eveniment editorial, unic în istoria culturii române, moderat de poeta Denisa Popescu, au vorbit despre valoarea acestei lucrări care vine într-un anumit context politico-social și economic, cunoscutul eminescolog, Nicolae Georgescu, jurnalistul Octavian Știreanu, romancierul și istoricul literar Mihail Diaconescu, generalul de armată Mircea Chelaru, Vicepreședinte al Ligii Culturale Române, conf. univ. dr. Adriana Rujan (redactorul cărţii), precum și Valentin Ajder, directorul Editurii „Eikon”. Lansarea a avut și un moment muzical, părintele profesor Codruț Scurtu, interpretând câteva melodii cu versuri din opera lui Mihai Eminescu.
„Este o carte excepţională în istoria studiilor despre Eminescu şi în Istoria Culturii Române. Este un cumul de ştiinţe aplicate cu succes asupra unor documente riguros interpretate. Este o carte profundă, riguroasă în documentare, demonstraţie şi concluzii. Aduce ceva nou. Este un act de curaj. Este şi pur şi simplu senzaţională”, a spus cunoscutul romancier și istoric literar, Mihail Diaconescu.
Octavian Sachelarie: „George Ene este un patriot pentru că printr-o muncă asiduă aduce în față pagini inedite despre un nume emblematic al culturii naționale”
Despre această carte unică care aduce la lumină viața mai puțin cunoscută a poetului nostru național, Mihai Eminescu – o voce și o conștiința pentru acele vremuri, în același timp, un volum de excepție pentru cei pasionați de politică, istorie și jurnalism, a vorbit și gazda acestui eveniment editorial, Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș. „Așezarea lui Eminescu în context este vitală. Nu numai că Eminescu este foarte actual, dar și problematica acestui domeniu este valabilă și astăzi. Unele din soluțiile pe care le oferă Eminescu la anumite probleme sociale și politice trebuie să-i pună pe gânduri pe decidenții politici de azi. Este un volum laborios care reflectă o pasiune extraordinară a autorului, un fel de patologie spirituală. George Ene este un patriot pentru că printr-o muncă asiduă aduce în față pagini inedite despre un nume emblematic al culturii naționale, care este Mihai Eminescu”, a spus în alocuțiunea sa, sociologul Octavian Sachelarie.
Miruna Matei