În perioada 5-7 octombrie, s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, cea de-a XXVII-a Conferinţă Naţională a ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), cu tema „Promisiunea viitorului – tehnologie, bibliotecă și digital”.
Peste 150 de bibliotecari, editori, manageri au participat la dezbateri, prezentări și workshop-uri pe diverse teme, din sfera bibliotecilor publice. Reprezentanții oficialităților locale au apreciat rolul informațional, educațional și cultural al bibliotecilor, în societatea de astăzi. Cele două zile ale Conferinței au stârnit interesul invitaților atât prin lucrările susținute în plen, cât și prin moderarea lor de invitații speciali. Domnul Alexandru Mironov, scriitor și om de știință, a avut o prezentare inedită despre bibliotecile viitorului. Alți invitați, alte prezentări, același subiect: Biblioteca modernă – spațiu de joc tradițional vs digital, Arta bibliotecii informale/nonformale, De la Unimarc la promovarea online, „Biblioteca publică – verigă a procesului de drept, locul unde oricine trebuie să găsească orice reglementare legală, Tipuri de utilizatori: cerere și ofertă în bibliotecile publice modern”.
Bibliotecile își pot deschide ușile on-line, ajungând astfel la un public din ce în ce mai larg
În cadrul celor trei ateliere desfășurate simultan, Marketing și promovare online, Carte tipărită vs. carte electronică și Reforma de copyright a Comisiei Europene și impactul asupra bibliotecilor, s-au generat discuții constructive. Am învățat, în cadrul atelierului Marketing și promovare online, că accentul trebuie să cadă întotdeauna pe beneficiu, nu pe produs și că, în promovarea unui produs, trebuie să ții cont de principiul A.I.D.A. (Atracție, Interes, Dorință, Acțiune), cel din urmă fiind cel mai important element.
Și ca o concluzie, desprinsă din cadrul Conferinței, a reieșit faptul că bibliotecile nu sunt doar spații unde putem consulta sau de unde putem împrumuta cărți și manuale, ci ele au un rol de informare, de răspândire, de cunoaștere, de dezvoltare personală și în era digitală. Bibliotecile își pot deschide ușile on-line, ajungând astfel la un public din ce în ce mai larg.
Cea de-a doua zi a Conferinței, a dat posibilitatea membrilor ANBPR să își aleagă pentru următorul mandat, un nou președinte, un nou Birou executiv și un nou Consiliu de conducere. Din partea delegației Filialei Argeș ANBPR, a fost aleasă în Consiliul de conducere doamna director adjunct, Mihaela Voinicu.
Mihaela Penaru, Preşedinte ANBPR Filiala Argeş
0 Comentarii