Web Analytics

Mi-e dor de un FC Argeş în prima ligă

de | 13.07.2016 14:39 | Opinii

Au trecut șapte ani de când Piteștiul nu mai are echipă în prima ligă fotbalistică. Șapte ani de când fanii piteșteni și argeșeni nu mai au de ce să vină pe „Maracana” din Trivale. Cornel Penescu, fostul finanțator al lui FC Argeș e la închisoare cu condamnări peste condamnări, autoritățile locale se fac că le pasă de fotbalul argeșean sub diferite forme mai mult sau mai puțin palide. Inclusiv echipa creată de Primărie – SCM Pitești, care – ce ironie a sorții! – va fi colegă de Liga a III-a cu FC Argeș 1953, proaspăt promovată. Da, vor fi voci care vor spune că FC Argeș 1953 nu e… FC Argeș. Scriptic nu e, dar prin pasiunea și dăruirea cu care fostele glorii se implică la echipă, prin entuziasmul și susținerea suporterilor care vin în număr foarte mare la fiecare meci, spiritul alb-violet a renăscut. Iar Primăria Pitești nu realizează că SCM Pitești – oricât de profesioniști ar fi (și sunt) oamenii de acolo – nu va înlocui niciodată FC Argeș. Echipa Piteștiului nu poate fi înlocuită de niciun artificiu fotbalistico-administrativ al autorităților. Autorități care încă amână cumpărarea palmaresului FC Argeș. Dar asta e o altă poveste, cu final amânat iar și iar, de mai bine de un an.
Nu poți înlocui echipa orașului cu o nouă echipă. Cum ar fi de exemplu – fie și prin reducere la absurd – ca Primăria Barcelona să creeze altă echipă în locul lui FC Barcelona, în loc de AC Milan să avem SCM Milan sau în loc de Arsenal Londra să se creeze SCM Londra? Nu poți neglija istoria și tradiția, nu poți șterge cu un burete, trei semnături și două ștampile un trecut alb-violet plin de glorie. Și cum ar putea uita cineva vreodată echipa care învingea pe Real Madrid, Valencia, Sevilla ori Panathinaikos?
S-a vorbit în dese rânduri de o fuziune între SCM Pitești și FC Argeș 1953. Poate fi o variantă, însă nu știu cât de viabilă. Un lucru e cert: FC Argeș 1953 este un proiect absolut lăudabil, singurul care mai aduce suporteri la stadion, fie și în Ștrand. Însă pentru ca FC Argeș 1953 să ajungă și mai sus, poate chiar pe urmele lui… FC Argeș e nevoie de mult mai mult. E nevoie de bani mulți, de sute de mii de euro anual, de un proiect performant de investiții și transferuri. E nevoie de oameni de afaceri care să vină lângă echipă, orice nume va purta ea în viitor. Fotbalul piteștean are nevoie de susținători profesioniști, nu de pseudoinvestitori interesați doar să facă bani și imagine. Pentru că da, ultimul investitor pe care l-a avut FC Argeș a distrus echipa. Și îmi spunea asta și Constantin Stroe, într-un interviu acordat Jurnalului acum doi ani. Apropo de Constantin Stroe, ultimele mari performanțe ale FC Argeș au fost când acesta era președinte la club. Și nu ar fi deloc rău ca într-o formă sau alta să se reușească readucerea lui Constantin Stroe lângă fotbalul argeșean.
Deocamdată însă, dincolo de calcule, ipoteze și speranțe, un lucru e cert: în cel mai bun caz vor mai trece cel puțin doi ani până Piteștiul va avea din nou echipă în prima ligă. Suporterilor le e dor de un FC Argeș în prima ligă. Mie mi-e dor de un FC Argeș în prima ligă. Ce ziceți, domnule primar Cornel Ionică: nu vă e dor de un stadion Nicolae Dobrin arhiplin ca pe vremuri în fiecare săptămână?
Cine știe, poate că după ce am avut un proiect de reabilitare urbană a Piteștiului cu mai multe rele decât bune, ar fi indicat să avem și un proiect de reabilitare fotbalistică a Piteștiului.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii