Web Analytics

Mesajul Ordinului Asistenților Medicali Argeș: „NU AȘTEPTA SĂ DOARĂ! CANCERUL TE DOBOARĂ!”

de | 4.02.2022 11:40 | Actualitate

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost adoptată, prin Carta de la Paris, la 4 februarie 2000, și prevedea necesitatea unei alianţe puternice formată din cercetători, medici, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media uniți în lupta împotriva cancerului, numit boala secolului. În acest an, evenimentele se desfășoară sub sloganul „Îngrijire fără discriminare”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cancerul a devenit principala cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în anul 2020.

În România sunt înregistrate, anual, mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice şi aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului. Țara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesele cauzate de cancerul de col uterin. Aceasta reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani. Potrivit OMS, aceasta se explică prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Citește și: S-a dat startul înscrierilor pentru examenul de obținere a atestatului de detectiv particular

Deși cele mai multe cazuri de cancer apar după vârsta de patruzeci de ani, există și un număr alarmant de copii diagnosticați cu cancer fapt care a determinat OMS să lanseze o inițiativă globală pentru cancerul infantil. Principalii factori de risc pentru cancer, precum și pentru alte boli netransmisibile sunt: alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, poluarea aerului, infecțiile cornice, consumul de tutun, consumul de alcool. Prin evitarea factorilor de risc pot fi prevenite între 30 și 50% dintre cancere, iar numărul mare de decese poate fi redus prin diagnosticarea precoce(sursa: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer)

În acest scop, în România a fost lansat, la începutul acestui an, Planul Național de Combatere a Cancerului, un proiect care are ca obiectiv creșterea standardului de calitate al tratamentului pacienților oncologici. Printre prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului se numără: funcționalitatea completă a programelor naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer, decontarea testărilor genetice în vederea tratamentelor mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare, implementarea unui Registru Național de Cancer, realizarea unui fond de inovație în sănătate, finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer ca o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați.

La nivel județean, echipa de conducere a Ordinului Asistenților Medicali Argeș a inițiat și derulat, periodic, campanii de conștientizare și prevenire a cancerului. Președintele OAMGMAMR Filiala Argeș, Estera Stămoiu, militează frecvent pentru efectuarea testelor prin care cancerul este descoperit din timp și poate fi tratat, cu rată mare de supraviețuire, sau chiar vindecat.

Un diagnostic de cancer vine, de cele mai multe ori, ca o condamnare, iar povara sa generează un stres major atât pentru cel diagnosticat cu o astfel de afecțiune, cât și pentru familia sa. Povara acestei boli este uriașă întrucât pe lângă dezechilibrul fizic și emoțional pe care îl aduce, pacientul și familia sa sunt supuși și unei presiuni financiare semnificative. De aceea, este vital să cunoaștem că cea mai importantă modalitate de luptă împotriva cancerului pe care o avem fiecare dintre noi la îndemână este prevenția. Este nevoie să ne însușim, ca rutină anuală măcar, responsabilitatea de a efectua anumite proceduri medicale ce ne pot salva sau prelungi viața. Prevenția trebuie să devină un mod de viață.

Citește și: Final de proces pentru tânărul mutilat în trafic de un buldoexcavator al SC General Trust

Este dureros, este trist, este dezamăgitor faptul că raportul OMS arată că principala cauză de decese la nivel mondial, în anul 2021, a fost cancerul de sân, un tip de cancer ce poate fi vindecat cu condiția să fie depistat în faze incipiente. Și, da, se poate depista! Femeile trebuie să știe asta! Femeile trebuie să învețe să își prețuiască sănătatea și să lupte pentru ea! Prețuindu-se și luptând pentru sănătatea lor vor ști să transmită și să aplice acest model și în familiile lor. Ratele de supraviețuire ale multor tipuri de cancer se îmbunătățesc tocmai datorită detectării precoce accesibile, tratamentului de calitate și îngrijirii de supraviețuire, aspecte urmărite ca obiective principale de toate strategiile programelor de luptă împotriva cancerului lansate la nivel național și internațional.

A devenit însă imperios necesar să acționăm fiecare dintre noi deoarece riscul de a ne îmbolnăvi este din ce în ce mai mare. Trebuie să fim parte al acestui maraton al sănătății contracronometru ce presupune inovație, cercetare, implicare! Pe toate fronturile.  Mi-am însușit fiecare campanie pe care am desfășurat-o, împreună cu colegii mei, ca pe o misiune pe care o am față de asistenții medicali argeșeni și față de comunitatea din care fac parte. Continuăm și anul acesta campania de prevenție pentru sănătate. Da, avem nevoie de alimentație sănătoasă, de abandonarea sedentarismului în favoarea mișcării, de obiceiuri sănătoase între care cel dintâi este testarea, pe principiul lansat de Ordinul Asistenților Medicali Argeș încă din anul 2018 Un test salvează o viață”. Militez pentru sănătate prin responsabilitate, prin informare corectă, prin adoptarea acțiunii de prevenție ca stil de viață. Militez pentru viață! Urmează-mă!” este mesajul pe care președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Stămoiu, îl transmite cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *