Web Analytics

Mersul pe jos, alergarea şi înotul sunt elemente esenţiale ale sănătăţii organismului uman

de | 25.06.2020 13:14 | Actualitate

Mersul pe jos este cel mai accesibil sport. Se poate practica oricând, nu necesită echipament special, se poate cuantifica prin numărul de pași. Putem inventa segmente de mers, de exemplu parcând mașina la câteva sute de metri de destinație. Practicarea altor activități curente, ca urcatul scărilor sau căratul bagajelor, este benefică pentru cei sănătoși.
Alergarea este sportul terestru cel mai prietenos pentru organism. E instinctul copilului care aleargă toată ziua, care uită să și mănânce. Mai mult sau mai puțin anecdotic, omul beat poate mai ușor să schițeze o alergare decât să meargă. Alergarea disciplinează respirația și ameliorează funcțiile vitale.
Alergarea este un sport accesibil (echipament simplu, pistă de atletism, timp). Alergarea se recomandă dimineața, plimbarea seara, pentru a fi în armonie cu sistemele fiziologice ale organismului. Antrenament de 30 de minute zilnic, cu 5 minute de warm-up la începutul antrenamentului și 5 minute de cool-down la sfârșitul antrenamentului. Eventual cu o pauză sabatică o zi pe săptămână. Preferăm alergarea outdoor, în aer liber, versus indoor, pe bandă. Preferăm alergarea pe iarbă versus pe asfalt.
Streching-ul și alte exerciții complementare se pot face în parcurile municipale. Încheiem cu un duș și cântărire, preferabil şi cu procentul de masă musculară versus adipos (motivație importantă pentru a continua).
Alături de sporturile terestre, înotul este important pentru vitalitatea organismului. Se spune că înotul este cel mai bun maseur. Înotul pune în mișcare un număr mare de mușchi, prin cele 4 stiluri (crawl, bras, spate și fluture) și nu prezintă riscuri de accidentare comparativ cu aterizările brutale din sporturile terestre. Mai mult, are efect terapeutic în bolile locomotorii în care alergarea este contraindicată. Înotul disciplinează respirația și ameliorează funcțiile vitale chiar mai mult decât alergarea.
Practicarea acestor sporturi accesibile tonifică mușchii, arde calorii, optimizând greutatea corporală, asigură calmul în timpul zilei și un somn liniștit. Persoanele trecute de 40 de ani sau care se știu cu boli cardiovasculare sau de altă natură ar fi bine să consulte medicul înainte de a iniția un program de antrenament.
Dr. Adrian Tase

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii