Web Analytics
scris marți, 13.10.2020

MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI: Nina Moica va vorbi despre experiența detenției din perioada comunistă

Joi, 15 octombrie, Memorialul Închisoarea Pitești organizează un eveniment cultural de excepție ce încheie expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19.

MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI: Nina Moica va vorbi despre experiența detenției din perioada comunistă

Începând cu ora 18:00 Nina Moica, fostă deținută politic, este invitată să vorbească în fața publicului prezent la eveniment despre experiența detenției din perioada comunistă, despre cum a reușit o adolescentă arestată la 15 ani să reziste în închisoare și despre viața de după eliberare.

La doar 15 ani, Nina Moica a fost arestată în luna iunie 1959, în timp ce participa la balul de sfârşit de an al şcolii. Nina Moica făcea parte din organizația Uniunea Tineretului Liber din România. A fost eliberată pe 24 iunie 1964, fiind însă apoi urmărită de Securitate până pe 11 decembrie 1989, aşa cum reiese din arhivele CNSAS.

După prezentarea Ninei Moica va urma un moment dedicat poeziei detenției în care recită Theodor Dumbravă, pe fundalul unui soundscape de Andrei Bălan și Dan Adrian Ionescu. Evenimentul se încheie cu un performance de Andrei Mușat, pentru o reflecție la zi asupra istoriei recente.

Doritorii pot vizita Memorialul după eveniment, până la ora 20:00, respectând condițiile de distanțare și utilizare a măștii de protecție.

Evenimentul se va desfășura în aer liber, iar participarea este gratuită și nu necesită programare.

Evenimentul “POEZIA DETENȚIEI“ este parte din expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19, expusă la Memorialul Închisoarea Pitești. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Închisoarea de la Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea, în acest loc, a Fenomenului Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică continuă aplicată studenților anticomuniști – între 1949-1951. Această acțiune violentă a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. De ne uitam tot timpu-n urma, pe inainte nicicand nu-l vom zari ; cel mult … prin alte zari .

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită