Web Analytics

Medicul cardiolog Adrian, Tase despre COVID-19: „Virusul nu dispare la căldură, dar efectul este maxim la temperaturi sub zero grade Celsius”

de | 1.10.2020 13:04 | Actualitate

Zece idei despre COVID-19:
1. Vom mai trăi cu virusul încă 6-18 luni. Experiența câștigată ne ajută, doar trebuie să ne obișnuim cu ideea. Cu măsurile protective, riscurile sunt minime. Trebuie doar disciplină sanitară și răbdare.
2. Nu trebuie să ne temem de o eventuală întâlnire cu virusul, deoarece el poate circula prin habitatul uman (locurile unde trăiesc oameni). Pericolul de infecție apare doar atunci când există o masă critică. Cu alte cuvinte, un virus răzleț nu se compară cu un “batalion” de virusuri.
3. Măsurile protective trebuie aplicate fără exagerări. Masca trebuie să acopere orificiul oral și orificiile nazale. Recomandăm o pauză de 5 minute la fiecare oră, într-un loc în care nu există interacțiune socială. Mănușile sunt pentru personalul medical. La cetățeni sunt suficiente spălarea pe mâini sau dezinfectarea mâinilor la circa 30 de minute sau de câte ori este nevoie.
4. Virusul nu dispare la căldură, dar efectul este maxim la temperaturi sub zero grade Celsius. Exacerbarea pandemică din Brazilia, Argentina și Africa de Sud, ca să menționez doar trei state mari din emisfera sudică unde în perioada iunie-septembrie a fost iarnă, este edificatoare. Noi va trebui să fim mai vigilenți în perioada decembrie-martie.
5. Suprapunerea gripei sezoniere înseamnă creșterea riscului viral. Din fericire, aplicarea corectă a măsurilor sanitare protejează în aceeași măsură anti-COVID-19 și antigripal.
6. Inhalațiile și sauna, gargara cu apă de gură sau apă sanitară, strepsils, instilațiile nazale cu apă de mare sunt utile în faza inițială, nu și după ce virusul a intrat în celule.
7. Săpunul normal și dezinfectantele cu spirt și clor sunt foarte bune. Un duș pe zi este binevenit, mai ales vara. Curățenia este o virtute și nu trebuie să devină obsesivă.
8. Anumite alimente, cum sunt usturoiul, chimenul, ghimbirul, sucul de lămâie, cât și băuturile tări nu distrug virusul, dar pot fi utile în cantități decente.
9. Efortul fizic și raporturile sexuale, pe de o parte, somnul odihnitor și alimentația echilibrată, pe de altă parte, sunt factori de creștere a rezistenței organismului.
10. Menținerea moralului este importantă pe multiple planuri, inclusiv imunitate.
Corolar: Respectarea regulilor ne protejează nu numai de SARS-COV-2, ci de toate virusurile!
Conf. dr. Adrian Tase

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii