Web Analytics
scris joi, 30.04.2020

Medicul Adrian Tase: ”Instabilitatea meteorologică de primăvară poate surprinde «termostatul» organismului”

Anotimpul renașterii naturii prezintă și câteva aspecte care pot altera starea de sănătate. Luna aprilie este cunoscută a fi cea mai capricioasă, cu zile însorite sau ploioase și nopți răcoroase.
”Această instabilitate meteorologică poate surprinde «termostatul» organismului, mai ales la seniori și la persoane cu suferințe cronice, cardiace sau de altă natură. Soluția este să fim pregătiți cu mai multe garderobe pentru a ne adapta vestimentația la fiecare zi. Trecerea la ora de vară reprezintă o altă problemă pentru organismul uman. Interferența cu ciclurile biologice poate crea deranjamente prin trezirea cu o oră mai devreme, care se poate repercuta și asupra creșterii ușoare a numărului de pacienți cardiovasculari și chiar decese. De aceea, unele companii sunt mai flexibile cu programul de lucru al angajaților, mai ales în prima săptămână de la schimbarea orei. O altă soluție care se discută la nivelul factorilor decizionali ai Uniunii Europene este chiar anularea acestei schimbări de oră”, ne-a spus dr. Adrian Tase.

Medicul Adrian Tase: ”Instabilitatea meteorologică de primăvară poate surprinde «termostatul» organismului”

”Astenia de primăvară este o dereglare ușoară și de scurtă durată”

”Duplexul post – dezlănțuire culinară este o minunată complementaritate între un regim predominant vegetal, corelat cu reducerea turației metabolice și reculegerea spirituală, și respectiv alimentația abundentă proteo-lipidică, ce oferă energie și elemente de construcție celulară. Dacă cele două tipuri de alimentație, astfel corelate, creează un bioritm alimentar și metabolic foarte bun, fiecare dintre ele, folosită exclusiv, poate da probleme încadrate ca alimentație excentrică. Alimentația vegană purifică organismul, dar îl privează de energie și de elemente vitale structurale și funcționale, ducând adesea la astenie, anemie, performanțe reduse, susceptibilitate la infecții prin scăderea imunității etc. Alimentația abundentă de origine animală oferă principii calorice generoase, dar duce adesea la sindromul metabolic, cu obezitate, hipertensiune arterială prin exces de sare, dislipidemie, cu creșterea colesterolului prin exces de grăsimi, diabet prin exces de dulciuri. Totuși, cele două tipuri de alimentație sunt optim integrate în dualismul post – masă bogată de Paști.
Astenia de primăvară este o dereglare ușoară și de scurtă durată, care apare după perioada de iarnă, în care organismul își reduce turația metabolică, o minihibernare, dacă putem spune așa, la tranziția către perioada renașterii naturii, în care omul este mai vivace. Stimulul este lumina solară, care declanșează secreția de melatonină, substanță care influențează unele balanțe hormonale. Soluția este alimentația bogată vitamino-minerală.
Tot în această perioadă se manifestă alergiile, mai ales la persoanele predispuse. Cei care se știu cu sindroame alergice trebuie să evite locurile cu alergeni și să fie pregătiți cu medicamentele specifice.
În sfârșit, primăvara 2020 ne-a adus și boala COVID-19, care impune măsuri sanitare exigente și ordonanțe militare pentru respectarea distanțării sociale. Cu toate aceste inconveniente, farmecul primăverii este neegalat. Să ne bucurăm în fiecare zi!”, ne-a recomandat medicul cardiolog Adrian Tase.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită