# Dosarul de răspundere delictuală al doctorului Marin Medeleanu se află acum la Curtea Supremă
O poveste terifiantă, cu un deținut internat la Penitenciarul Spital Colibași, care a murit de septicemie, a trecut, în 2005, fără prea mare tam-tam, fiind urmată de un proces lung derulat până în 2015, interval în care medicul Marin Medeleanu, acuzat de ucidere din culpă a sperat că va reuși să demonstreze că e nevinovat și să-și păstreze dreptul de liberă practică.
Magistrații Curții de Apel Pitești au menținut ca definitivă sentința care i-a adus doctorului 3 ani de închisoare cu suspendare pentru moartea lui Adalbert Vinka, și interzicerea unor drepturi, deși medicul solicitase, pe lângă reducerea pedepsei principale, înlăturarea pedepsei complementare, cea care i-a și ruinat viața profesională. Legat de tragedia de acum 12 ani, procesele continuă și acum, pe parte de răspundere delictuală. La începutul acestui an, dosarul în care părți sunt, printre alții, dr. Medeleanu Marin, Penitenciarul Spital Colibași și Administrația Națională a Penitenciarelor, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.
La momentul internării în Penitenciarul Spital Colibași, în septembrie 2005, deținutul a fost diagnosticat de medicul Marin Medeleanu cu „Gastroduodenită cronică și suspect de hepatită cronică”, un diagnostic care s-a dovedit a fi greșit. Pentru că starea de sănătate a deținutului se agrava continuu, omul a fost transferat, în stare de comă de gradul II/III, la Spitalul Penitenciar Rahova, unde i-au fost efectuate investigații amănunțite, stabilindu-se diagnosticul de „peritonită generalizată, neglijată prin apendicită acută perforată”. A fost operat de urgență, însă, în ciuda tratamentului medicamentos, pe 20 octombrie 2005, deținutul a murit. Necropsia a arătat că „moartea bolnavului a fost violentă și s-a datorat neaplicării tratamentului medical de specialitate în timp util, din cauza culpei medicale a medicului curant din cadrul Penitenciarului Colibași”, respectiv Marin Medeleanu.
Doctorul a fost acuzat de ucidere din culpă și condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Împotriva sentinței au formulat apel atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, care a considerat pedeapsa prea blândă, cât și medicul care a criticat sentința pentru nelegalitate și netemeinicie. Dr. Medeleanu a solicitat reducerea pedepsei principale și, mai ales, înlăturarea pedepsei complementare.
A pierdut locul de muncă și i s-a interzis dreptul de liberă practică
Curtea de Apel Pitești a concluzionat că a fost vorba însă de o conduită profesională neadecvată și necompetentă față de deținutul căruia i-a prescris un diagnostic necorespunzător și că tocmai ca urmare a acestui diagnostic greșit, starea de sănătate a persoanei condamnate s-a agravat, ducând la deces. Toate concluziile rapoartelor de expertiză medico-legale au fost avizate de către Comisia Superioară de Medicină Legală. Curtea de Apel a respins ambele apeluri și a menținut pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Încă trei ani de încercare până la reabilitarea de drept
Doctorul Medeleanu şi-a pierdut locul de muncă, iar Colegiul Medicilor i-a retras și drepul de liberă practică, prin care i s-a interzis inclusiv posibilitatea de a lucra în cabinete particulare. De precizat că în cazul doctorului Medeleanu, termenul de încercare a fost stabilit la 5 ani (după ce inițial fusese fixat la 4 ani). Este vorba de acea perioadă de timp, prevăzută de legea penală, după expirarea căreia persoana condamnată cu suspendarea condiționată a executării pedepsei este reabilitată de drept. În cazul doctorului Medeleanu, acest termen ar trebui să se încheie în 2020.
De amintit că împotriva doctorului a existat și un proces deschis pe latură civilă de rudele inculpatului, care au cerut și obținut despăgubiri. Judecătoria Pitești l-a obligat pe Marin Medeleanu, în solidar cu părţile responsabile civilmente, Penitenciarul Spital Colibași și Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale în favoarea rudelor.