După 21 de ani în care a dirijat treburile preoţimii muscelene, Eugeniu Nicolae Matei a renunţat la funcţia de protopop. Circumstanţele care au favorizat decizia luată de preotul profesor, care slujea şi la Biserica „Sfântul Nicolae-Popa Savu” din Câmpulung, țin de o lipsă în gestiune la Protoierie.Totuși, fostul protopop se îndepărtează de orice răspundere legată de crearea prejudiciului (unul însemnat) şi spune că vinovatul, adică economistul Alexandru Popescu, s-a ales cu dosar penal.
Matei aruncă vina pe contabilul Protoieriei, care s-a ales cu dosar penal
După cum ne-a declarat preotul Eugeniu Matei, descoperirea prejudiciului, pe care unele surse îl estimează la circa 5,2 miliarde de lei, s-a făcut în urma unui control financiar efectuat la Protoieria Câmpulung de specialişti de la Arhiepiscopie. A fost o verificare a situaţiei economico-financiare cerută chiar de către fostul protopop, cităm, „pentru a avea certitudinea că documentele financiar contabile sunt corect întocmite”. Şi, susţine preotul Matei, surpriza a fost mare, în condiţiile în care controale anterioare au relevat ape limpezi în treburile financiare ale Protoieriei. Acum însă s-a descoperit o gaură în buget, gaură mare, iar documentele de control au fost semnate de către contabilul Protoieriei, economistul Alexandru Popescu, aşa că pe el a picat măgăreaţa. Omul s-a ales cu dosar penal instrumentat de Parchetul de la lângă Judecătoria Câmpulung şi aflat în faza cercetărilor prealabile, dar şi cu suspendarea din funcţie. Suspendare de care a avut parte şi protopopul: „Neînţelegând paşii făcuţi de mine în respectarea legalităţii şi a termenelor, conducerea Centrului Eparhial a emis o decizie de suspendare a mea din funcţia avută, pentru perioada 22 ianuarie-20 februarie 2015”, spune Eugeniu Matei. Potrivit acestuia, suspendarea a încetat pe data de 10 februarie, atunci când s-a constatat „legalitatea acţiunilor mele”.
„Dorinţa de eliberare faţă de problemele ce decurg din deţinerea unei funcţii administrative cu multiple responsabilităţi şi dorinţa de a-mi găsi liniştea duhovnicească m-au determinat să mă întorc în satul meu natal şi să slujesc în biserica în care am fost botezat, cununat şi unde odihnesc străbunicii, bunicii, tatăl şi rudele mele; biserică aproape reconstruită şi înfrumuseţată prin împreună lucrarea mea şi a colegului preot Robert Maria”, precizează Eugeniu Matei într-un comunicat remis presei locale. Presa locală este şi cea care a descoperit faptul că fostul protopop de Muscel are chip pictat pe pereţii bisericii din Valea Popii, comuna Mihăeşti, chiar biserica unde va sluji de acum înainte. Astfel se va putea admira mereu, în timpul slujbelor, la fel ca şi colegul de altar, Robert Maria, finul său, şi el cu chipul pus pe pereţi.
Petre Moşoianu este noul protopop de Muscel
A doua zi după ce s-a ridicat suspendarea lui Eugeniu Matei a intervenit şi numirea noului protopop de Muscel, în persoana preotului Petre Moşoianu, parohul de la Biserica Şubeşti-Sfântul Spiridon (Câmpulung). Preot din anul 1995, atunci când fostul protopop se afla deja în funcţie, Petre Moşoianu are şi masterat în domeniul teologic. Numirea în funcţie s-a făcut departe de public, conform tradiţiei Arhiepiscopiei de a evita subiectele delicate. Noul şef al preoţimii muscelene din cele 93 de parohii este o surpriză făcută tuturor de către ÎPS Calinic, mai ales că s-a vehiculat insistent numele lui Daniel Oprescu, parohul de la Mărcuş, ca înlocuitor al lui Eugeniu Matei. Prezenţă destul de discretă în viaţa publică, Petre Moşoianu are şi înclinaţii spre zona afacerilor, nu numai spre cea a slujirii Domnului. „O alegere înţeleaptă”, spune Eugeniu Matei despre numirea înlocuitorului său.
Fără Ziua Bolnavilor la Câmpulung
Problemele de la Protoieria Câmpulung au provocat şi o blocare a activităţii. Astfel, săptămâna trecută, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, în toate protoieriile din Argeş au fost organizate activităţi dedicate evenimentului, cu excepţia celei din Muscel. De menţionat ar fi şi faptul că ultima apariţie oficială a protopopului Eugeniu Matei s-a petrecut pe 29 ianuarie 2015, atunci când s-a săvârşit slujba parastasului de un an pentru Marioara Murărescu.
Cătălin Ion Butoiu
***
Părintele Arhidiacon Caliopie Ichim, după schimbarea din funcţie a protopopului de Muscel, Eugeniu Matei: „Vom mai schimba protopopi, dacă nu vor face faţă noii chemări a Arhiepiscopiei”
# Care sunt motivele schimbării din funcție a protopopului de Muscel, părintele Eugeniu Matei și a contabilului Protoieriei, Alexandru Popescu?
– Dacă este vorba de subiectul Matei, pe această temă este delegat să vorbească direct părintele Matei. Dumnealui vă va spune exact cum stau lucrurile acolo!
# Bun, dar nici măcar o poziție oficială a Arhiepiscopiei nu ne puteți spune?
– Poziția oficială a Arhiepiscopiei o prezintă părintele Matei. Are delegație din partea noastră să răspună direct la toate întrebările dvs.
# Secretarul Protoieriei, Gheorghe Vișoiu, se mai află pe această funcție ?
– Dumnealui este în continuare secretarul Protoieriei. Nu se pune problema dumnealui în discuție! Este o analiză la nivel general și apoi vom vedea care sunt pașii următori. Deocamdată, suntem într-un provizorat!
„Părintele Matei a făcut și demersuri către organele statului”
# Ne puteți spune pe ce considerente s-a numit în funcția de protopop de Muscel părintele Petre Moșoianu?
– El nu este numit definitiv, el este sub provizorat, suplinește deocamdată. O să analizăm pe viitor…
# Este adevărat că s-au descoperit lipsă vreo 5 miliarde de lei în administrația Protoieriei de Muscel?
– V-am spus că părintele Matei va răspunde pe această temă. Dumnealui a gestionat întreaga situație de acolo, a făcut și demersuri către organele statului etc. Nu mă pot eu exprima în acest sens!
„Am schimbat modul de abordare a activităților în relația cu credincioșii, inițiind programe care au preponderent caracter social”
# Există pe viitor posibilitatea ca și ceilalți protopopi de Argeș să fie schimbați din funcție mai ales că se dorește o „întinerire” la vârful Bisericii din Argeș?
– Nu mergem pe ideea de întinerire. Noi am schimbat modul de abordare a activităților noastre în relația cu credincioșii. Pentru asta am inițiat multe programe care au preponderent caracter social și tuturor celor care lucrează în administrația bisericească, inclusiv preoților, noi le-am făcut această chemare și anume să se implice împreună cu Arhiepiscopia în derularea acestor programe sociale. Gândiți-vă că nu toată lumea poate să răspundă pozitiv și să fie de acord cu această chemare. Până la urmă este chemarea dvs, a societății, ca noi, Biserica, să avem valențe sociale. Am înțeles mesajul care ne-a fost transmis de dvs, presa, de societatea civilă, de credincioși și sigur că noi, de o perioadă de timp, am adoptat această politică. Dacă oamenii pot să se plieze pe noile cerințe, noi îi așteptăm pe toți indiferent de vârstă, indiferent de experiență, să se implice în această nouă politică. În continuare așteptăm rezultate, dar cred că vor fi și persoane care nu-și pot asuma o astfel de calitate și sigur că vor face un pas înapoi, un pas în lateral și vor lăsa pe alții care pot să ducă la capăt noile cerințe.
# Deci, în acest context, vom mai asista la schimbări de funcții?
– Da, dacă vor fi persoane care nu vor face față noii chemări a Arhiepiscopiei. Nu punem de la început vreo condiționare sau noi să ne trezim răspunzând în contul altora. Ei vor răspunde singuri dacă pot să facă față chemării.
Marius Ionel