Web Analytics

Matematică, poezie şi Ion Barbu

de | 30.03.2017 12:49 | Cultură

9 ion barbu materialLuni, 20 martie, Biblioteca „Dinicu Golescu” l-a omagiat, în cadrul proiectului dedicat revitalizării modelelor culturale cu rădăcini argeșene, pe matematicianul-poet Ion Barbu. Proiectul a fost inițiat de fostul prefect, Cristian Soare, și se desfășoară lunar, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu și Muzeul Județean Argeș.

În fața sălii arhipline – au fost prezenți elevi de la Colegiile „Al. Odobescu”, „Maria Teiuleanu” și, bineînțeles, de la Liceul Teoretic „Ion Barbu” – prezidiul s-a străduit să lumineze biografia și opera poetului de anvergură și de proaspătă actualitate, Ion Barbu, în același timp, matematician intens și pregnant, de la nașterea căruia, la Câmpulung, s-au împlinit 122 de ani.
Atracția exercitată de poetul-matematician, de analizat, potrivit sugestiei acad. Gheorghe Păun, și prin prisma volumului lui Mihai Botez, „În oglinzi paralele”, stă în ineditul paralelismului poezie-matematică, aceeași viață – două nume, poate chiar două suflete, Ion Barbu – Dan Barbilian.

Ion Barbu credea în soluția mistică, o socotea virtutea numărul unu în războiul cu manevrele politicianiste

Parnasiană, baladic-orientală și ermetică, în esență cifru și filosofie, opera lui, cu binecunoscutele vârfuri „După melci”, respectiv „Riga Crypto și lapona Enigel”, emite și astăzi semnale energetice puternice. Ca beția cu eter, de care-i plăcea să se lase îmbrățișat la propriu, versurile lui Ion Barbu trec printr-o multitudine de stări de conștiință, din care ego-ul reține întotdeauna ceea ce-i este util pentru crearea nivelului următor. Ursuz, cu accente autoritariste, îndeosebi în partea a doua a vieții, Ion Barbu credea în soluția mistică, o socotea virtutea numărul unu în războiul cu manevrele politicianiste.
Salutară intervenția directorului Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Argeș, Cristian Cocea. A reușit să capteze atenția, introducând în discursul standard, înghețat și ostil, povestea omului care lasă impresia că a trăit în spirit cât alții în vieți biologice, la vedere. Și Cristian Cocea a făcut o sugestie – de ascultat CD-urile cu poeziile lui Ion Barbu, realizate de Casa Radio. Ascultarea lasă loc fascinației, în cazul celor cu auzul format. Poetul crea cuvinte de dragul împerecheatei, insolitei lor sonorități.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii