Web Analytics

Măsuri noi pentru preoții din Argeș. Botezul poate fi făcut și fără scufundare totală în cristelniță

de | 4.02.2021 13:59 | Actualitate

Cazul de la Suceava, în care un copil a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după botez și a murit o zi mai târziu, medicii legiști stabilind ulterior că micuțul ar fi înghițit 110 mililitri de apă, a șocat opinia publică.
Printr-o dispoziție a Eparhiei Argeșului, cu privire la oficierea botezului, preoții sunt rugați să respecte următoarele măsuri și recomandări, în scopul evitării unor situații neprevăzute:
Citește și Exclusiv. Scandal uriaş cu parohul de la Mavrodolu / Preotul Sturzeanu şi preoteasa au luat în grijă o bătrână. Apoi apartamentul bâtrânei a trecut pe numele fiului lor, Matei
1.Preoții nou hirotoniți și de curând numiți, vor solicita ajutorul unui preot cu experiență clericală, din cuprinsul protoieriei. Acesta împreună cu preotul novice va oficia Taina Sf. Botez. 2. Preotul cu mai multă experiență va fi cel care va proceda la introducerea copilului în apa sfințită a Botezului. 3. Nici un botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistența unui preot cu experiență clericală. 4.Înainte de oficierea botezului preotul oficiant va solicita familiei pruncului informații privind starea de sănătate a copilului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilități, etc. care ar pune în pericol viața copilului în timpul afundării în cristelniță. Dacă există mențiuni în acest sens preotul va nota în registrul botezaților, la capitolul mențiuni, aceste informații. 5.În conformitate cu prevederile canonice și a celorlalte prevederi bisericești, taina botezului se săvârșește prin întreita afundare în apa sfințită. 6.Ca excepție de la regula tradițională, în cazurile în care pruncul are vulnerabilități medicale, ori este agitat/speriat, plânge foarte tare, sau este fraged ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situații speciale (familia nu dorește afundarea copilului) prin „pogorământ”, ca măsură practică pentru Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, săvârșirea Tainei Sfântului Botez se poate efectua prin turnarea de apă sfințită, din cristelniță, pe creștetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfințită din cristelniță, până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfințită, de trei ori, peste capul copilului. Însă, în aceeași circulară, Centrul Eparhial atenționează că excepția nu va deveni regulă.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii