Web Analytics
scris vineri, 17.02.2017

Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica

martisoare floricaConsiliul Județean Argeș prin Centrul de Cultură “Brătianu” desfășoară în perioada 20-24 februarie 2017, orele 10.30, la sediul său din Ștefănești, proiectul educațional Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica.

Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de Simion Florea Marian, unul din etnologii importanţi ai începutului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani – obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

În vechime, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată, albă și neagră sau albă și albastră și era dăruit în prima zi din luna lui martie, perioadă a echinocțiului de primăvară, când apărea pe cer Luna Nouă. Obiceiul mărțișorului semnifică ritualul de înnoire a anului, a sosirii primăverii.

Preluat de lumea urbană şi devenit modă, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir şi, mai nou, cadou.

La eveniment vor participa elevi și cadre didactice de la următoarele instituții de învățământ: Centrul de Tip Familial Valea Mare, Școlile Gimnaziale “Vintilă Brătianu”, “Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, Râncăciov- Călinești, precum și de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Călinești.

M.I.

Distribuie!

0 Comentarii