Web Analytics
scris miercuri, 06.11.2024

Martirii italieni închişi în lagărul de la Oeşti, comemoraţi la Corbeni de Comunitatea Italiană

Sâmbătă, 2 noiembrie, în ziua pomenirii morților, la monumentul Obeliscul Patimei și Suferinței din comuna Corbeni, Comunitatea Istorică a Italienilor din România a comemorat 80 de ani de la începutul martirajului militarilor italieni, prizonieri de război, în lagărul nr. 5 de la Oești.

Martirii italieni închişi în lagărul de la Oeşti, comemoraţi la Corbeni de Comunitatea Italiană

La eveniment au fost prezenți membri ai Comunității Istorice Italiene, în frunte cu președintele Giulio Armanaschi, primarul comunei Corbeni, Nicolae Dinică, prof. dr. Constantin Vărășcanu, redactor șef al revistei „Argeș – Cultul Eroilor” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Argeș, Mihăiță Gheorghe, director Drumuri Naționale Argeș, preoți, localnici, alte personalități ale societății argeșene. Acordurile imnului Italiei au dat tonul manifestării de comemorare care a continuat cu slujba de pomenire a prizonierilor italieni, oficiată de preoții comunei.

Prof. dr. Constantin Vărășcanu a adus un salut din partea A.N.C.E. „Regina Maria”, făcând o retrospectivă istorică a evenimentului, iar la final a recitat versuri din creația proprie, dedicate militarilor italieni. Președintele comunității italiene, Giulio Armanaschi, s-a referit la Obeliscul Patimei și Suferinței, monument ridicat la inițiativa sa și cu eforturi personale, în urmă cu 28 ani, în memoria celor aproximativ 500 de militari italieni care, în 1943, au refuzat să lupte alături de Mussolini, devenind prizonieri în lagărul de la Oești. La monument au fost depuse coroane de flori, inclusiv în numele președintelui Italiei – Sergio Mattarela, premierului Georgia Meloni, dar și de către Ambasada Italiei la București și Comunitatea Italiană Argeș, prin președinte Giulio Armanaschi.

Eroii Italiei

Purtând în inimă și-n gând
Icoana Romei, legendară,
Ei au luptat în primul rând
Cu hidra mussoliniară.

Ostașul brav italian
Se odihnește la Oești,
Sfințind exilul lui Traian
Cu flori de stâncă, vulturești.

2 noiembrie 2024
Constantin Vărășcanu

Citește și „Priveşte cerul, româneşte!”, o invitaţie la iniţiere în fascinanta ştiinţă a astronomiei la Muzeul Goleşti

Citește și O nouă lansare de carte la Pitești, marca Viorel Pătrașcu: „Vietnamul văzut din ricșă”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită